Ναυτικός Όμιλος Σύρου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και Κοιν.Σ.Επ. Aegean Rebreath ενώνουν δυνάμεις, υπέρ της προστασίας θαλασσών, βυθών και παραθαλάσσιων περιοχών του νησιού

Τριμερής συνεργασία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

“Μνημόνιο” συνεργασίας συνήψαν ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, η Aegean Rebreath και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υλοποίηση δράσεων για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας του ΝΟΣ, της Κοιν.Σ.Επ. Aegean Rebreath και του ΔΛΤ Σύρου, οι δράσεις εστιάζονται στην αποκομιδή και αποθήκευση θαλάσσιων απορριμμάτων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκπαίδευση και κατάρτιση, ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων, εκπαίδευση σχολικών κοινοτήτων και αλιέων, προώθηση εθελοντισμού και ανάπτυξη απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση σταθμού συλλογής και ανακύκλωσης θαλάσσιων απορριμμάτων, πιθανότατα στον αλιευτικό σταθμό του νησιού, στην περιοχή Καρνάγιο, όπου θα ανακυκλώνεται κυρίως πλαστικός εξοπλισμός από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα με στόχο την επαναχρησιμοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Θα γίνεται καταγραφή και μεταφορά των απορριμμάτων, τα οποία θα διαχωρίζονται σε ανακυκλώσιμο υλικό ή αλιευτικά εργαλεία.

Επιπλέον, την περίοδο 21-22 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένες να γίνουν δράσεις παράκτιου καθαρισμού και υποβρύχιου καθαρισμού λιμένα και υφάλων, όπου και θα συνδυαστούν με τα εγκαίνια του σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών θα πραγματοποιηθούν μία σειρά ενημερωτικών δράσεων όπως με το διεθνές φεστιβάλ Anima Syros οι οποίες θα περιλαμβάνουν την παραγωγή βίντεο animation με στόχο τη διάχυση του μηνύματος της πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο.

Οφείλουμε να έχουμε ευαισθησία και να δίνουμε προσοχή στο περιβάλλον”

Από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Κοσμάς, υποστήριξε, πως “είμαστε τρεις εταίροι, που θα ασχολούνται με το θέμα της καθαριότητας στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο χώρο. Ο ένας θα επικουρεί τον άλλο. Βασικό, είναι το γεγονός, ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος, η πρωτοβουλία αυτή είναι ανέξοδη. Στόχος και σκοπός είναι να βελτιώσουμε την καθαριότητα των βυθών μας”.

Μάλιστα τόνισε, ότι “το μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι όλοι πρέπει να δώσουμε προσοχή και να έχουμε ευαισθησία απέναντι στη θαλάσσια ρύπανση και αυτό το μήνυμα αφορά όλους, όσοι έχουν σχέση με τη θάλασσα, είτε είναι αλιείς, είτε επισκέπτες, είτε επιβάτες, είτε ακτοπλόοι κλπ”.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, κ. Γιώργος Φίλιος, εξήγησε, πως ευθύνη του ΝΟΣ, στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής συνεργασίας, θα είναι η εξυπηρέτηση των δυτών και της ομάδας της Aegean Rebreath, τόσο σε επίπεδο δράσεων και καθαρισμών, όσο και για τη συνολικότερη επίτευξη των στόχων, που έχουν τεθεί από κοινού.

“Εμείς ως ΝΟΣ παρέχουμε δύτες, φουσκωτά σκάφη, ναυαγοσώστες και ό,τι άλλο χρειαστεί. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ οργανωμένοι και θέλουν να υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας στις δράσεις. Άρα ο ΝΟΣ θα παρέχει επίσης γιατρό, φορτηγάκι αν χρειάζεται η μεταφορά ογκοδών, ενημέρωση στους τοπικούς φορείς της ανακύκλωσης, οι οποίοι επίσης εθελοντικά βοηθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις, γενικά έχει συντονιστικό ρόλο και βοηθητικό”, αποσαφήνισε ο κ. Φίλιος.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου αναφέρθηκε με θετικότατα σχόλια, για την ομάδα της Aegean Rebreath Κοιν.Σ.Επ., σημειώνοντας, ότι πρόκειται για έναν από τους σοβαρότερους οργανισμούς στην Ελλάδα, με πραγματικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, αλλά και επαγγελματισμό στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών και δράσεων.

Επίσης και από τον κ. Φίλιο τονίστηκε, ότι στο πλαίσιο δράσεων της τριμερούς συνεργασίας δεν πρόκειται να απαιτηθεί η καταβολή ούτε ενός ευρώ από τους τοπικούς φορείς.

Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε, πως η Aegean Rebreath έχει αναδείξει τη Σύρο, μέσα από δράση της το προηγούμενο καλοκαίρι, την οποία προέβαλε το γερμανικό κανάλι ZDF, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Γερμανών τηλεθεατών να γνωρίσουν το νησί, αλλά και μέσα από κάθε επικοινωνιακή ανάδειξη της δράσης της Κοιν.Σ.Επ., αφού η Σύρος αναφέρεται συνεχώς.

Ανάδειξη της Σύρου ως νησί που εφαρμόζει μία καλή πρακτική

Εκ μέρους της Aegean Rebreath, στην εφημερίδα μίλησε ένα εκ των ιδρυτικών στελεχών της Συνεταιριστικής Επιχείρησης, ο κ. Γιώργος Σαρελάκος.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρελάκο, “ο σταθμός συλλογής είναι ένα εγχείρημα, που αφορά πρώτα απ' όλα την τοπική κοινωνία και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο για διάφορες δραστηριότητες σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Σύρο. Αφορά, ουσιαστικά, στη συγκέντρωση όλων των παράκτιων και θαλάσσιων απορριμμάτων, την καταγραφή τους και την προώθησή τους, είτε στο τοπικό δίκτυο ανακύκλωσης, είτε την προώθησή των διχτυών που συλλέγονται στο πρόγραμμα Blue Cycle, ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, είτε τέλος, την προώθηση μέρους αυτών, προς επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση”.

Επομένως, όπως εξήγησε ο κ. Σαρελάκος, “ό,τι υλικό συγκεντρώνεται στο σταθμό, θα οδηγείται είτε προς ανακύκλωση, είτε προς επανάχρηση, είτε προς ασφαλή εναπόθεση”.

Ωστόσο, η λειτουργία του σταθμού στο νησί, αναμένεται να έχει οφέλη και σε επίπεδο έρευνας, όπως εξήγησε το στέλεχος της Aegean Rebreath.

“Γύρω από αυτό το σταθμό, θα μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις, σχετικά με το ποιος είναι ο αντίκτυπος των απορριμμάτων, αλλά και να καταλάβουμε και πού οφείλεται”, ανέφερε, εξηγώντας, ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα και στους τοπικούς φορείς να στοχεύσουν στην “καρδιά” του προβλήματος, για αποτελεσματικότερη δράση, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, αφού “θα έχουμε την εξαγωγή συμπερασμάτων για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, που βασίζονται σε αποδείξεις, που μας δείχνουν πού πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, σε πρακτικό επίπεδο”.

“Θα έχουμε επίσης και διάφορες άλλες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, μελέτες για τα μικροπλαστικά, την ποιότητα των υδάτων. Η πρωτοβουλία αυτή εμπλέκει γενικότερα μία δέσμη δραστηριοτήτων”, υποστήριξε ο κ. Σαρελάκος.

Όπως σημείωσε, η συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Σύρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προέκυψε μέσα από τη συνεχή επικοινωνία των φορέων, μετά την πρώτη “γνωριμία” με την Aegean Rebreath το καλοκαίρι του 2018. “Είχαμε κάνει πέρσι μία εισαγωγική δράση στη Σύρο, που είχε καλυφθεί και από το γερμανικό κανάλι ZDF και από εκεί, προχώρησαν οι συζητήσεις μέσω του Ναυτικού Ομίλου και με το Λιμενικό Ταμείο και με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και με τους εκπροσώπους των αλιέων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο, να μπορούμε να πούμε, ότι πρόκειται για μία καλά δομημένη και πολλά υποσχόμενη συνεργασία”.

Τέλος, ο κ. Σαρελάκος τόνισε, ότι η πρωτοβουλία “αφορά κυρίως την τοπική κοινωνία και γι' αυτό και επιθυμούμε και επιδιώκουμε την τοπική δέσμευση και συμμετοχή παραπάνω από οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα εγχείρημα για τη Σύρο, το οποίο δε βασίζεται σε κερδοσκοπικά κίνητρα – αυτό είναι ξεκάθαρο μιας και ο φορέας μας σε καμία περίπτωση δεν αμείβεται για αυτό – και μέσα από τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, έχει σκοπό να αναδείξει τη Σύρο, πρακτικά ως ένα νησί, όπου εφαρμόζεται μία ορθή πρακτική”.