Πολιτικές τοποθετήσεις, κριτική, αλλά και απουσία αυτοκριτικής κατά την ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα του 2018 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στον απόηχο της κάλπης ο δημοτικός απολογισμός

Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων για τη μελλοντική διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έθεσε με την ψήφο της η ίδια η τοπική κοινωνία του νησιού, μετά τις πρόσφατες εκλογές, κινήθηκε ο δημοτικός απολογισμός για το έτος 2018, στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε σχετικά χαμηλούς τόνους τοποθετήθηκε η πλευρά της αντιπολίτευσης, συγκριτικά με τη μέχρι πρότινος δημόσια στάση της, η πλευρά της οποίας ωστόσο, συνόψισε τα κακώς κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το τελευταίο έτος, εκτιμώντας πως το νησί προκειμένου να βαδίσει σε καλύτερες ημέρες, έχει να διανύσει “Γολγοθά”.

Σε παρόμοιο ήπιο τόνο μίλησε και ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, κύριο χαρακτηριστικό της τοποθέτησης του οποίου υπήρξε η παντελής απουσία αυτοκριτικής αναφοράς για τον ρόλο και τη δημόσια συμπεριφορά του, αφού αρκέστηκε να μιλήσει μόνον για όσα γεγονότα κι εξελίξεις εκτιμά ως θετικά για τη Σύρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το δημοτικό συμβούλιο χθες μέτρησε αρκετές απουσίες, ενώ την ειδική συνεδρίαση παρακολούθησε το νέο μέλος του επόμενου δημοτικού συμβουλίου (πλειοψηφία), Παναγιώτης Κουταβάς, καθώς επίσης και οι σημερινοί πρόεδροι των Κοινοτήτων Χρούσσων και Ποσειδωνίας, Άννα Πρίντεζη και Δημήτρης Νταλαχάνης, αντίστοιχα. Στην αίθουσα συνεδριάσεων παρέστη και ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βακόνδιος.

Γιώργος Μαραγκός: Διαπίστωσε μόνον θετικές εξελίξεις και βήματα

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της διοίκησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός αναγνώρισε κι επεσήμανε μόνον θετικά σημεία και προσπάθειες, χωρίς να πραγματοποιεί αυτοκριτική, αλλά σε πλήρη αντίθεση με το παρελθόν, αναγνώρισε τη δουλειά των αιρετών συνεργατών του αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των αιρετών και των υπηρεσιακών προσώπων, δεδομένου ότι σε όλο αυτό το έργο το οποίο επετεύχθη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, συμμετοχή έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και όχι μόνον τα πολιτικά πρόσωπα του Δήμου” σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λιτή αναφορά και στους δημότες της Σύρου. “Είναι επίσης και οι δημότες, όπου ο καθένας από τη σκοπιά του μπορεί να έχει ένα μερίδιο συνεισφοράς στα τεκταινόμενα και στα έργα και στις πρωτοβουλίες στο νησί μας” δήλωσε παρακάτω, ευχαριστώντας εν συνεχεία ιδιαιτέρως τους αιρετούς που στη θητεία του, υπηρέτησαν τον Δήμο από θέσεις ευθύνης.

Αμέσως μετά, ο κ. Μαραγκός πραγματοποίησε μία σύνοψη των πεπραγμένων της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ανά άξονα προτεραιότητας και τομέα ευθύνης του Δήμου, υποστηρίζοντας πως και το έτος 2018 το πρόσημο στο έργο που παρήχθη ήταν θετικό.

Ενδεικτικά, μίλησε για τη μέριμνα όσον αφορά στις σχολικές υποδομές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για τα έργα υποδομής που συνεχίστηκαν και δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση (ΧΥΤΥ), ενώ έκανε αναφορά και στα πεπραγμένα που αφορούν τη λιμενική και χερσαία ζώνη της πόλης και των χωριών (πχ. ανάπλαση πλατείας Φοίνικα, συστήματα ασφαλείας λιμένα Ερμούπολης). Επιπλέον, εξήρε την προσπάθεια της Αντιδημάρχου Πολιτισμού για την τόνωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου ακόμη περισσότερο όπως υπογράμμισε, ενώ παρακάτω σημείωσε την θετική πορεία των οικονομικών του Δήμου, ευχαριστώντας τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στη Σύρο, δήλωσε ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ενήργησε υποστηρικτικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση (πχ. μηχανισμός ενθάρρυνσης και προσέλκυσης επενδύσεων κλπ), ενώ προτού κλείσει την ενημέρωσή του, μίλησε για την προσπάθεια της κοινωνικής υπηρεσίας αναφέροντας χαρακτηριστικά τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας. Τέλος, ο Γιώργος Μαραγκός υποστήριξε ότι η Σύρος και στον τουρισμό γνώρισε ανοδική πορεία, λέγοντας πως τα στοιχεία της επισκεψιμότητας αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Επεσήμανε την αξία της συνεργασίας την επόμενη ημέρα

Από τη δική του σκοπιά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και από την επόμενη θητεία, μέλος της νέας Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Γιαλόγλου επεσήμανε πως στον παρόντα χρόνο έχει αξία μία θετική ματιά στα πεπραγμένα, αφού μάλιστα την κριτική στο έργο της Δημοτικής Αρχής την άσκησε η τοπική κοινωνία μέσω της ψήφου της, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Ως εκ τούτου, έδωσε έμφαση στην αξία της ανάπτυξης συνεργασίας την επόμενη ημέρα για την πρόοδο της Σύρου, η οποία έχει να υπερπηδήσει αρκετά εμπόδια.

“Θεωρώ ότι στη φάση που βρισκόμαστε τώρα, μετά και την εκλογική διαδικασία παρέλκει οποιαδήποτε τοποθέτηση που έχει να κάνει με αντιπολιτευτικές μομφές και σχόλια. Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω ότι εκείνο που προέχει είναι ότι η επόμενη ημέρα πρέπει να αντιμετωπίσει οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί και οποιαδήποτε εργασία έχει γίνει, με ένα πνεύμα συναίνεσης, χτισίματος κι όχι διάλυσης. Με αυτήν την έννοια λοιπόν και στον βαθμό που εμένα με αφορά, για οτιδήποτε έχει υπάρξει μία προεργασία, έχει γίνει μία ωρίμανση και έχει αποκτηθεί μία χρηματοδότηση, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για να προχωρήσουμε, να επιταχύνουμε και να υλοποιήσουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με το καλό και την πρόοδο αυτού του τόπου” παρατήρησε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας βεβαίως πως, “Σαφώς και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά υπάρχει και περιθώριο τεράστιας συνεργασίας”.

Αναφορικά με “τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας” υποστήριξε πως αυτά έχουν καταγραφεί, θέτοντας επί τάπητος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το αποτέλεσμα που υπήρξε για την αντιμετώπιση της πορείας υλοποίησης του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης. Σε αυτή τη βάση, όπως πρόσθεσε, “νομίζω ότι πολλά ζητήματα του νησιού μας μπορούν να αντιμετωπισθούν, με χαμηλούς τόνους και μεθοδική δουλειά, γιατί εκείνο που χρειάζεται το νησί μας είναι σίγουρα μία περισσότερη ευημερία”.

Ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε ακολούθως σε μία σειρά από σοβαρές υποθέσεις που πρέπει να “τρέξουν” για τη Σύρο, όπως ενδεικτικά ο ΧΥΤΥ, το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού καθώς και η χρηματοδότηση για τα πράσινα σημεία – τέταρτο ρεύμα (κομποστοποιητές κλπ).

Παύλος Χρυσαφίδης: Καυτηρίασε τα πολλά λόγια κι επεσήμανε το μηδενικό αποτέλεσμα

Σε πιο καυστικό τόνο τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, απέναντι στις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, συνοψίζοντας ουσιαστικά τα πολιτικά θέματα που έφερε κι ανέδειξε καθ΄ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά και της τρέχουσας θητείας στο δημοτικό τραπέζι.

Αφού πρωτίστως αναφέρθηκε επιγραμματικά στη διάλυση της Κίνησης Πολιτών Σύρου στην οποία υπήρξε επικεφαλής και υπενθύμισε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών τον έθεσε εκτός δημοτικού συμβουλίου από τη νέα θητεία, ο ίδιος προχώρησε κριτικά στην τοποθέτησή του, λέγοντας πως υπήρξαν εκ μέρους της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής πολλά λόγια, αλλά μηδενικό αποτέλεσμα σε μία σειρά σοβαρών υποθέσεων.

Λέγοντας αρχικά πως η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού κρίθηκε πρωτίστως από τους δημότες της Σύρου στην πρόσφατη κάλπη, χάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, προχώρησε στην ανάπτυξη της τοποθέτησής του. Ο ίδιος υπενθύμισε την ανυπαρξία αποτελέσματος για την επαναλειτουργία της ΑΙΓΑΙΟ TV, τόνισε πως μέχρι σήμερα – παρά τις διάφορες αισιόδοξες δηλώσεις του κ. Μαραγκού – δεν έχει υπάρξει εξέλιξη για το αεροδρόμιο της Σύρου, ενώ μιλώντας για την απώλεια του στρατοπέδου, επέρριψε ευθύνες τόσο στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή, όσο και στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου.

Ο ίδιος δε, υπενθύμισε τα περιβαλλοντικά “εγκλήματα” στον Γαλησσά (εκρίζωση σχίνων), ενώ μίλησε για το χάρισμα των οφειλών του κ. Ταβουλάρη, με πολιτική απόφαση του ΔΣ και της ΔΕΥΑΣ. Ο κ. Χρυσαφίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και τις “απαράδεκτες συμπεριφορές στην υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων”, ενώ μίλησε και για τις “ακατάλληλες αθλητικές αίθουσες”. Ολοκληρώνοντας την κριτική του έκανε λόγο για “στρεβλώσεις και στο κυκλοφοριακό και στην καθαριότητα”, υποστηρίζοντας τέλος πως, το νησί έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από τη νέα θητεία.

Ο ίδιος στον επίλογό του, ξεχώρισε ως πρόσωπο την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την εργατικότητα και το ήθος της, ενώ επεσήμανε πως έγινε ικανοποιητικό έργο από το Λιμενικό Ταμείο και τη ΔΕΥΑΣ.

Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου: Πολιτική σκοπιά για τα δημοτικά πράγματα

Δεδομένης της απουσίας του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλα Καΐλη από τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση, αναγνώστηκε η γραπτή τοποθέτηση που ο ίδιος απέστειλε και ακολουθεί αυτούσια παρακάτω:

“Ο τελευταίος απολογισμός της παρούσας Δημοτικής Αρχής, έρχεται μικρό χρονικό διάστημα μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καταθέσαμε τις θέσεις μας για τοπικά αλλά και γενικότερα θέματα τα οποία θεωρήσαμε πως πρέπει να ιεραρχηθούν και ασκήσαμε κριτική στην παρούσα Δημοτική Αρχή, για τα πεπραγμένα της όλο το διάστημα που έχει την ευθύνη του Δήμου. Οι ξεχωριστές εισηγήσεις που μας δόθηκαν εν είδει απολογισμού, αν και πολύ χρήσιμες, δεν αποτελούν στο ελάχιστο τον ζητούμενο πολιτικό απολογισμό της δράσης της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια συρραφή εκθέσεων και επιμέρους απολογισμών των υπηρεσιών του Δήμου, που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να τον συνοδεύουν. Ο απολογισμός δεν είναι απλά και μόνο μια έκθεση πεπραγμένων, είναι ένα πολιτικό κείμενο αποτίμησης της δράσης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, όπως και της συνολικότερης κατάστασης, καθώς ούτε ως νησί αλλά και ούτε ως Δήμος είμαστε αποκομμένοι από τη γενικότερη κατάσταση στη χώρα. Αυτή η Δημοτική Αρχή υπηρέτησε πολιτικά τρεις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όταν λέμε υπηρέτησε εννοούμε ότι αποδέχτηκε και εφάρμοσε την επιβαλλόμενη πολιτική χωρίς αντιδράσεις. Και μνημονιακή πολιτική σημαίνει: Α. Μείωση κρατικής χρηματοδότησης. Αντί να αντιδράσει είπε "μπορώ να τα φέρω βόλτα και με λιγότερα λεφτά και θα νοικοκυρέψω το δήμο". Β. Ανταποδοτικότητα παντού. Ανταποδοτικότητα στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Γ. Αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Ενισχύεται η παρουσία υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων στο Δήμο, με σαφείς αρνητικές επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Σε σχέση με τον απολογισμό του 2012, το 2018 παρουσιάζεται αύξηση των εργαζομένων με ΙΔΑΧ κατά 28%, με ΙΔΟΧ κατά 113% και φυσικά υπάρχουν και 80 ωφελούμενοι που δεν υπήρχαν το ’12 και οι οποίοι δουλεύουν κανονικό ωράριο με μόλις 546€, και αυτό μετά την αύξηση που πήραν. Δ. Ιδιωτικοποίηση τομέων λειτουργίας του δήμου. Ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εργολαβίες, οι οποίες εν τέλει θα κοστίσουν περισσότερα στους δημότες. Ε. Μεταφορά αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους στο Δήμο. Η προσχολική αγωγή ήδη έχει παραχωρηθεί στο Δήμο, χωρίς καμία μέριμνα για χρηματοδότηση και τη γενικότερη λειτουργία της. Συνέπεια αυτού να αναγκάζονται να βάζουν το «χέρι στην τσέπη» οι γονείς ή να αναζητούνται χορηγοί για την κάλυψη των αυτονόητων. Ενώ αναμένεται και η Υγεία να περάσει στους δήμους, με καταστροφικά αποτελέσματα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Έχει λοιπόν μια αξία να κρίνουμε πολιτικά όλη αυτή την κατάσταση. Τα προγράμματα που έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να εντάξει στον προγραμματισμό και εκτελούνται, δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.

Ικανοποιούμαστε ως σύμβουλοι και ως πολίτες με ένα Δήμο που θα λειτουργεί στα όρια της αντοχής της οικονομίας, θα προάγει την ανταποδοτικότητα και την τοπική φορολογία; Εμείς δεν αποδεχόμαστε τη διαχείριση της οικονομικής μιζέριας που μας επιβάλουν οι εκάστοτε κεντρικές κυβερνήσεις, με τη γενικότερη συμφωνία και της ΚΕΔΕ, δεν θεωρούμε πολιτική και προγραμματισμό το αποσπασματικό κυνήγι προγραμμάτων μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών μας. Είναι αδιανόητο, μέσα σε αυτές τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή να μην έχει κανένα αυτοτελή σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας, πέρα από τα κυβερνητικά προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας. Ο πραγματικός απολογισμός γίνεται έξω απ’ αυτή την αίθουσα, με τα πραγματικά δεδομένα της ζωής και των αναγκών της. Και είναι καταφανέστατα αρνητικός. Η Λαϊκή Συσπείρωση όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε, μίλησε και αγωνίστηκε για αυτό που εμείς θεωρούμε ουσιαστικό. Στα ζητήματα τάχα της διαχείρισης, της κάλπικης ηθικολογίας και των προσώπων, εμείς αντιτάξαμε και αντιτάσσουμε πως το ζήτημα δεν είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτή την κατάσταση που θέλει τους πολλούς στην υπηρεσία των λίγων, αλλά το πώς θα οργανώσεις την πάλη με βάση τη δική μας καθημερινότητα, την δική μας ευημερία, ενάντια στις κεντρικές πολιτικές εξαθλίωσης μας. Και εδώ θα είμαστε για να συνεχίσουμε αταλάντευτα με στόχο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής, τοπικής διοίκησης και κυβέρνησης, που βάζει στο περιθώριο τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.”.