Απολογιστική ματιά στα πεπραγμένα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου όσον αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Έμφαση στις λιμενικές και χερσαίες υποδομές

Απόψε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του 2018

Κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης και λειτουργικής αναβάθμισης των λιμενικών και χερσαίων υποδομών της Σύρου καταγράφεται καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου να επιδιώκει την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και πόρων προς όφελος των κατοίκων του νησιού, αλλά και των επισκεπτών του.

Δεδομένης της αποψινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα πεπραγμένα του 2018 στη θητεία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, συντάχθηκε και ο κατάλογος των έργων, των μελετών και των παρεμβάσεων για τη Σύρο, τα οποία και παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά.

Όπως αποδεικνύεται έχει δοθεί έμφαση στη λιμενική ζώνη της Ερμούπολης, αλλά και ορισμένων χωριών, με κύριο μέλημα της διοίκησης να αποτελεί η εξυπηρέτηση της ανάπτυξης του τόπου προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά σαφώς και της καθημερινότητας των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει στην ευθύνη του και τα νησιά της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου, για τα οποία στην παρούσα αναφορά δεν γίνεται παρουσίαση.

Ερμούπολη: ΜΕΤΚΑ και προετοιμασία βελτίωσης του σημερινού λιμένα

Αναλυτικότερα, για τη χερσαία και παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Πρωτίστως, εντός του 2018 προχώρησε η βελτίωση της προβλήτας ανεφοδιασμού και του δρόμου πρόσβασης στη θέση ΜΕΤΚΑ με το ποσό των 82.499,51 ευρώ. Οι εργασίες περιελάμβαναν σκυροδετήσεις, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό αλλά και δενδροφύτευση πλησίον του δρόμου.

Επιπλέον, εξαιρετικής σημασίας έργο για το οποίο έτρεξαν οι διαδικασίες εντός του 2018 αποτελεί η επισκευή των υποστέγων, η ασφαλτόστρωση του δρόμου εντός λιμένα και το δίκτυο ομβρίων στο σημερινό λιμάνι Ερμούπολης. Με κόστος 124 χιλ. ευρώ που εξασφάλισε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, προσεχώς θα “τρέξουν” οι επεμβάσεις, με σκοπό να συντηρηθεί και να βελτιωθεί η υφιστάμενη λιμενική υποδομή στο κρηπίδωμα των επιβατικών πλοίων, ενώ παράλληλα, θα σημάνει και βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες και κυρίως κατά τις ώρες επιβίβασης και αποβίβασης στα πλοία. Σύμφωνα με τα απολογιστικά σημειώματα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, “οι προβλεπόμενες εργασίες θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά του έργου που ασκεί το Λιμεναρχείο Σύρου, αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων και εταιρειών που διεκπεραιώνουν προμηθευτικό, μεταφορικά ή άλλο έργο εντός των εγκαταστάσεων του λιμένα Ερμούπολης.”.

Συμπερασματικά, οι παρεμβάσεις που έχουν προβλεφθεί θα “δέσουν” αισθητικά και λειτουργικά με την αναπλασμένη παραλιακή ζώνη της πόλης και θα αναβαθμίσουν το μοναδικό τμήμα, στο οποίο δεν είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης.

Εκτός των ανωτέρω, με κόστος 15 χιλ. ευρώ έγιναν επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη της Δημοτικής Ενότητας Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, έγινε επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και σύνδεση των υφιστάμενων ιστών στην περιοχή ΜΕΤΚΑ για τον επαρκή φωτισμό της περιοχής με φόντο και την ανάπλαση, ενώ το δίκτυο επεκτάθηκε και στην περιοχή “Νησάκι”, προκειμένου να μπορέσει να αναδειχθεί τις βραδινές ώρες η όψη του κτιρίου του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου και των παλαιών αποθηκών. Κατά συνέπεια, προέκυψε ο πλήρης έλεγχος για τη λειτουργία των δικτύων και έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Συστήματα ασφαλείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης

Για τη λιμενική ζώνη της Ερμούπολης και κυρίως για τη λειτουργία του λιμένα και του προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων – εντός του 2018 - προωθήθηκε ένα σημαντικό έργο, του οποίου η υψηλή χρηματοδότηση (1.246.846,04 ευρώ) εξασφαλίστηκε μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” της ΠΝΑι. Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τον ανάδοχο και τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου υπεγράφη στις 21 Σεπτεμβρίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση της ασφάλειας στις λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Σήμερα, πρέπει να τονισθεί πως ήδη έχουν τοποθετηθεί τα περισσότερα εκ των συστημάτων ελέγχου κι επιτήρησης σε όλο το μήκος του λιμένα και στη θέση του προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά, “Έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους στην πρώτη φάση. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας σε όλο το λιμάνι. Μιλάμε για τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης κι επιτήρησης. Άρα, έχουμε κάμερες και στις θέσεις της κρουαζιέρας και στο λιμάνι ακτοπλοΐας ενώ ακόμη έχει δημιουργηθεί και το κέντρο ελέγχου σε έναν χώρο δίπλα στο Λιμενικό Ταμείο. Από εκεί ελέγχεται συνολικά η κίνηση που γίνεται στον χώρο του λιμένα, αλλά επιπλέον, υπάρχει και μία κάμερα στο αγκυροβόλιο που βλέπει ως το σημείο της νήσου “Διδύμη”” γνωστοποίησε σε πρώτο επίπεδο ο πρόεδρος, λέγοντας παρακάτω πως, το σύστημα ασφάλειας που αναπτύσσεται, θα ευνοήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της λειτουργίας του λιμένα.

“Στη δεύτερη φάση που ως τώρα υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί ως τις 31/8/2019 – τουλάχιστον έτσι φαίνεται αυτήν τη στιγμή -, θα έχουμε την εγκατάσταση οικίσκου που θα αφορά στον έλεγχο επιβατών (εισερχομένων κι εξερχομένων) στο σημείο της κρουαζιέρας, θα έχουμε το ραντάρ που έχει αδειοδοτηθεί και την ολοκλήρωση κάποιων ακόμη μικρών επεμβάσεων για όλα τα υπόχρεα πλοία” πρόσθεσε ο κ. Κοσμάς, επισημαίνοντας ακόμη πως, συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί όταν γίνει η τοποθέτηση όλων των συστημάτων που προβλέπονται.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως προ εβδομάδας, έγινε έλεγχος στη Σύρο από αρμοδίους για την εξέλιξη της εγκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας. “Έγινε μία αναλυτική παρουσίαση κι ενημέρωση και περάσαμε από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμοδίων χωρίς κανένα πρόβλημα.” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος για το θέμα, πως, “Ελπίζω ότι μετά τον Αύγουστο, τα συστήματα θα μπορούν να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.”.

Φοίνικας: Ανάπλαση πλατείας, μελέτη για το καταφύγιο, αποκατάσταση πλατφόρμας

Όσον αφορά στο χωριό του Φοίνικα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου υπήρξε μέριμνα για την πλατεία στην παραλιακή ζώνη, το καταφύγιο, αλλά και την επικίνδυνη πλατφόρμα. Ειδικότερα, το έτος 2018 ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης της πλατείας, το οποίο αφορούσε τη βελτίωση και αποκατάσταση της υπάρχουσας προβλήτας, προκειμένου η συνάθροιση του κόσμου σε διάφορες εκδηλώσεις να πραγματοποιείται απρόσκοπτα, ενώ στο τμήμα που παραχωρείται για τα τραπεζοκαθίσματα, να μπορεί να εργασθεί ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας. Για το συγκεκριμένο έργο δαπανήθηκε στη συμπληρωματική σύμβαση ποσό 18.588,64 ευρώ, προκειμένου η εικόνα της πλατείας να λάβει τη σημερινή μορφή της.

Επιπλέον, η διοίκηση ασχολήθηκε με την επισκευή της πλατφόρμας που βρίσκεται εντός της θάλασσας στην παραλία του χωριού. Το κόστος που απαιτήθηκε για τις επουλωτικές εργασίες ανήλθε σε 20 χιλ. ευρώ καθώς μετακινήθηκε ειδικό μηχάνημα έργου προκειμένου να απαντηθούν τα θέματα των σοβαρών ζημιών που είχαν προκληθεί από τον έντονο κυματισμό. Αποτέλεσμα της εν λόγω παρέμβασης ήταν η ασφαλής παραμονή των λουομένων στο σημείο κατά τη θερινή περίοδο.

Τέλος, για το ίδιο χωριό το Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην απόκτηση μίας μελέτης (στάδιο προμελέτης) για την επέκταση του καταφυγίου σκαφών. Με κόστος σχεδόν 10 χιλ. ευρώ, η διοίκηση απέκτησε ένα “εργαλείο” που αποτυπώνει την κατασκευή α. Νέου αποσπασμένου κυματοθραύστη, β. Νέου κρηπιδότοιχου πρόσδεσης μικρών σκαφών και γ. χερσαίας ζώνης λιμένα. Η εν λόγω προμελέτη όπως αναφέρεται στον απολογισμό “εξέτασε τέσσερις εναλλακτικές διατάξεις των έργων, με διαφορετικά μήκη του κυματοθραύστη και των κρηπιδότοιχων του καταφυγίου, με επακόλουθο τη μεταβολή της δυναμικότητας του έργου.”.

Ασφάλεια στην καθημερινότητα σε Αζόλιμνο και Ποσειδωνία

Παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν όμως και στο χωριό της Αζολίμνου. Συγκεκριμένα, έγινε επισκευή οδοστρώματος στη χερσαία ζώνη προς το μικρό καταφύγιο με ποσό 24.800 ευρώ. Για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών υλοποιήθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης από τη διασταύρωση στο οικόπεδο της ΠΥΡΚΑΛ έως και το καταφύγιο. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση δε, αποτελεί και η κατασκευή του πεζοδρομίου στο ύψος των επιχειρήσεων εστίασης με δαπάνη 22 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στόχος της εν λόγω παρέμβασης αποτέλεσε η αποσυμφόρηση του παραλιακού τμήματος και η διευθέτηση της πορείας των πεζών με ασφάλεια. Στο συγκεκριμένο τμήμα διαμορφώθηκαν όπως προβλεπόταν και τρεις ράμπες ΑΜΕΑ ώστε να εξυπηρετούνται άτομα με αναπηρικά αμαξίδια.

Άξια αναφοράς είναι και η μέριμνα για το καταφύγιο στην Ποσειδωνία, με τη διοίκηση να προχωρά μέσω μίας μικρής δαπάνης, σε εργασίες επισκευής της ράμπας ανέλκυσης σκαφών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.