Μέχρι τέλος Ιουλίου η τοποθέτηση του εξοπλισμού στις στάσεις των mini bus του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Μικρή παράταση για το τηλεματικό σύστημα

Ως τα τέλη Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια του εξοπλισμού του τηλεματικού συστήματος ενημέρωσης των επιβατών της αστικής συγκοινωνίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, βάσει της απόφασης που παίρνει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την παράταση τριάντα ημερών για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Πρόκειται για τον εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί στις στάσεις των mini bus στην Ερμούπολη, μέσω του οποίου θα πληροφορούνται οι πολίτες για τις αφιξο-αναχωρήσεις των mini bus προκειμένου να διευκολύνονται στη μετακίνησή τους, από και προς το κέντρο.

Υπενθυμίζεται εξ αρχής πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα (Ευ - Κίνηση) για τη σχετική προμήθεια, ενώ έχει υπογράψει σύμβαση με τίτλο “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Πολυκαναλικής Ενημέρωσης Επιβατών για Μέσα Μεταφοράς”.

Η καθυστέρηση που προκύπτει στην προμήθεια πυροδοτήθηκε από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα σε όλους τους βαθμούς και όπως γίνεται σαφές σε σχετικό έγγραφο, η τοποθέτησή του στη Σύρο ενδεχομένως να δημιουργούσε προβλήματα ίσως σε πρώτο επίπεδο, στην ομαλή μετακίνηση των πολιτών.

 

Περιθώριο ως 30 Ιουλίου

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εξήγησε πως, “Είναι εξοπλισμός για τις στάσεις της δημοτικής συγκοινωνίας, που θα βελτιώσει ουσιαστικά το θέμα της πληροφόρησης. Θα παρέχονται διευκρινιστικές πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ώρες άφιξης, αναχώρησης, πληροφορίες για τα δρομολόγια κλπ.”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Το σύστημα αυτό θα βοηθά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού” ενώ στην ερώτηση αν τα συστήματα θα αναπτυχθούν στο σύνολο των στάσεων, απάντησε αρνητικά. “Δεν θα τοποθετηθούν σε όλες τις στάσεις, αλλά σε συγκεκριμένες στάσεις”. Επιπλέον, ερωτηθείς αν θα υπάρξει και εξοπλισμός εντός των mini bus σε αυτό το στάδιο, υπήρξε σαφής: “Για τώρα όχι, αλλά μετά μπορεί να επεκταθεί. Ο Δήμος αν επιθυμεί θα μπορεί να το επεκτείνει. Αν διαπιστωθεί πως αποδίδει και δουλεύει και είναι χρήσιμο στον κόσμο, μπορεί να επεκταθεί.”.

Μετά τα παραπάνω, σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της προμήθειας και στην ερώτηση αν θα έχει παραδοθεί απαραιτήτως ως το τέλος Ιουλίου, απάντησε καταφατικά. “Ναι. Τουλάχιστον ο εξοπλισμός θέλουμε να έχει παραδοθεί στον Δήμο. Πιστεύουμε πως αμέσως μόλις τον φέρουν, δεν θα αργήσει και η τοποθέτησή του”.

 

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Σχετικά με τους λόγους της καθυστέρησης, στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω: “Η σύμβαση για την προμήθεια υπογράφηκε την 31/12/2018 (...) μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας AMCO ABEE με συνολικό κόστος 181.144 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του εξοπλισμού σύμφωνα με το άρθρο 9 της σύμβασης είναι 6 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού, ήτοι μέχρι την 30/6/2019.

Λόγω των Δημοτικών, Περιφερειακών και Ευρωπαϊκών εκλογών και της αναμενόμενης αυξημένης επιβατικής κίνησης ζητήθηκε προφορικά από την εταιρεία να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός εντός Ιουνίου καθώς οι εργασίες πιθανά θα δημιουργούσαν προβλήματα λόγω των παρεμβάσεων στις στάσεις, όσο και στο εσωτερικό των λεωφορείων.

Η εταιρεία προγραμμάτισε την εγκατάσταση του εξοπλισμού για το τέλος Ιουνίου ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις των δημοτών.

Καθώς όμως προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα σε τυχόν δυσλειτουργία του συστήματος κατά την αρχική λειτουργία.”.

Ως το τούτου, ζητήθηκε παράταση ενός μήνα, κάτι που θα σημάνει τη λήξη της σύμβασης τέλος Ιουλίου και όχι τέλος Ιουνίου.

 

Για το έργο

Αναφορικά με το σημαντικό έργο στο οποίο συμμετέχουν κι άλλοι εταίροι, από Ρόδο, Θήρα και Κύπρο, αξίζει να υπενθυμιστεί πως αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Α. Εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, Β. Προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού πεδίου και τηλεματικών οχημάτων και Γ. Ανάπτυξη, έλεγχος και ολοκλήρωση των επιμέρους υποσυστημάτων και εφαρμογών σε ενιαία πλατφόρμα.

Σχετικά με τον εξοπλισμό για όλο το έργο, υπενθυμίζεται πως αφορά κυρίως στα ακόλουθα: Ο τηλεματικός εξοπλισμός πεδίου, ο οποίος περιλαμβάνει τις οθόνες πληροφόρησης εντός των λεωφορείων όπου θα εμφανίζονται μηνύματα και πληροφορίες σχετικά με τα ΜΜΜ και το Δήμο. Ο εξοπλισμός αυτός περιλαμβάνει τις ευφυείς στάσεις πληροφόρησης, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία των περιοχών στόχου και θα παρέχουν πληροφορίες /δυναμικά μηνύματα ενημέρωσης στους πολίτες, επισκέπτες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, για το πρόγραμμα “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανταποκρίνεται με την ανάπτυξη τηλεματικών εφαρμογών και την ένταξή τους στο δημόσιου χαρακτήρα αστικό μεταφορικό του σύστημα, ενώ ο Δήμος Θήρας σχεδιάζει μαζί με τον Φορέα υλοποίησης του αστικού μεταφορικού έργου την ανάληψη δράσεων στην ίδια κατεύθυνση. Η ΕΤΑΛ από την πλευρά της εντάσσει την συμμετοχή της στο έργο στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Κύπρου.”.