Σε πλήρη λειτουργία το τηλεματικό σύστημα ενημέρωσης των πολιτών στις δημοτικές στάσεις και στα mini bus της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Ελκυστική αστική συγκοινωνία στη Σύρο

Ενημερωτική ημερίδα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ στο ιστορικό κέντρο

Κίνητρο για αύξηση των μετακινήσεων των πολιτών της Σύρου με mini bus αποτελεί η λειτουργία πλέον του τηλεματικού συστήματος ενημέρωσης αυτών, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου σταδιακά η αστική συγκοινωνία στο νησί, να γίνει ελκυστικότερη.

Στόχος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως γνωστοποιήθηκε στην προχθεσινή σχετική ενημερωτική ημερίδα, αποτελεί ο περιορισμός των μετακινήσεων των ιδιωτικών οχημάτων, κυρίως σε περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας, προκειμένου το κέντρο να παρουσιάζει ηπιότερη συμφόρηση με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα του κυκλοφοριακού.

Αναφορικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του τηλεματικού συστήματος ενημέρωσης, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση από τον αρμόδιο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μάρκο Μαραγκό, όσο όμως και από τον εκπρόσωπο της εταιρείας AMCO A.E., η οποία κι εγκατέστησε τον εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις δυνατότητες αυτού του εξοπλισμού, καθώς και για τους τρόπους ενημέρωσης των επιβατών των mini bus, οι οποίοι ήδη θα διαπιστώνουν τα πληροφοριακά συστήματα τόσο πλησίον των δημοτικών στάσεων, όσο και εντός των mini bus.

Σχετικά με τη δρομολόγηση προτάσεων αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού όμως, καθίσταται σαφές πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει να διανύσει μακρύ και δύσβατο δρόμο, με φόντο τις υφιστάμενες υποδομές του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου.

Η πρόσβαση στην πόλη, καθημερινή ανάγκη για όλους

Σύμφωνα με όσα παρατήρησε εξ αρχής ο αρμόδιος υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μάρκος Μαραγκός για τον στόχο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας “στη σημερινή εποχή είναι επίκαιρος περισσότερο από κάθε άλλη φορά”. Όπως τόνισε προλογικά μάλιστα, για τη Σύρο το ερώτημα είναι σαφές: “Πως η Ερμούπολη θα καταφέρει να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή;”.

Ο ίδιος ανέπτυξε παρακάτω τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, εξηγώντας πρωτίστως πως,Η Ερμούπολη είναι μια ιδιόμορφη γεωγραφικά πόλη και αντικειμενικά πρόκειται για μια δύσκολη περίπτωση ως προς το κεφάλαιο των μετακινήσεων” καθώς “το ιστορικό κέντρο της βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του νησιού και του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης” ενώ επιπλέον είναι γνωστό πως, “οι χώροι στάθμευσης μέσα στο ιστορικό κέντρο είναι περιορισμένοι με τον μοναδικό χώρο στάθμευσης στην περιοχή Νησάκι να ασφυκτιά καθημερινά”.

Ωστόσο, εξήγησε πως, “στο κέντρο της πόλης είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες οικονομικές και διοικητικές δραστηριότητες του νησιού και το λιμάνι” κι ως εκ τούτου, η ανάγκη μετακίνησης των δημοτών στην Ερμούπολη είναι καθημερινή.

“Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η πρόσβαση στο Κέντρο είναι ανάγκη για κάθε κάτοικο του νησιού καθώς οι περισσότερες υποθέσεις τους βρίσκονται εντός του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης”.

Καθιέρωση δωρεάν αστικής συγκοινωνίας

Συνεχίζοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Μαραγκός θέλησε να σημειώσει πως με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται ξεκάθαρο για τη Σύρο πως “το κυκλοφοριακό καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση”.

Ωστόσο, υπενθύμισε πως ο Δήμος έχει επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μερικώς το σοβαρό πρόβλημα καθιερώνοντας τη δωρεάν αστική συγκοινωνία, ενώ έχει προβεί και στην προμήθεια και λειτουργία του συστήματος δημοτικών ποδηλάτων.

“Ο Δήμος μας με την καθιέρωση δωρεάν δημοτικής αστικής συγκοινωνίας, με την κατασκευή ποδηλατόδρομου και με την δωρεάν (για την 1η ώρα) διάθεση ποδηλάτων, προσπαθεί να προτρέψει τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Ερμούπολης να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης από και προς το ιστορικό κέντρο, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής της πόλης, μέσω της μείωσης της μετακίνησης με ιδιωτικά οχήματα” σχολίασε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως, “είναι σημαντικό για την πόλη μας να μειωθεί η ηχορύπανση και η εκπομπή των καυσαερίων μέσα στο ιστορικό κέντρο”, αφού όπως τόνισε “με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα καθώς οι μετακινήσεις παιδιών, ΑμΕΑ, ηλικιωμένων και επισκεπτών θα γίνονται με άνεση και ασφάλεια”.

Εγκατάσταση τηλεματικού συστήματος και αποφυγή μετακίνησης οχημάτων εντός κέντρου

Στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας, σημείωσε πως εντάσσεται και η αξιοποίηση του προγράμματος ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ που αξιοποίησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό να καταστήσει ελκυστικότερη την αστική συγκοινωνία, περιορίζοντας την ταλαιπωρία και τους χρόνους αναμονής των χρηστών της.

“Το Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών που εγκαταστάθηκε μέσω της πράξης «ΕΥ- ΚΙΝΗΣΗ» για τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων (mini bus) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς ενημερώνει τους επιβάτες για την αναμενόμενη ώρα άφιξης ώστε οι επιβάτες να είναι ευχαριστημένοι με τη συγκοινωνία και να τη χρησιμοποιούν περισσότερο” σημείωσε ο κ. Μαραγκός, ενώ μιλώντας πιο αναλυτικά για τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του, τόνισε τα ακόλουθα:

“Η μείωση του χρόνου αναμονής στην στάση, ή ακόμα και η ενημέρωση μέσω εφαρμογής στο κινητό, του εκτιμώμενου χρόνου άφιξης του λεωφορείου, δίνει το πλεονέκτημα της καλύτερης οργάνωσης του χρόνου που χρειαζόμαστε δίχως την πολύωρη αναμονή και τον χαμένο χρόνο. Κάτοικοι και επισκέπτες θα γνωρίζουν πλέον πότε θα περάσει από την στάση το λεωφορείο, πόσο χρόνο θέλει ακόμη για την άφιξη αλλά και πότε είναι η άφιξη του επόμενου δρομολογίου, ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της ανασφάλειας του χρόνου μετάβασης προς τον τελικό προορισμό”.

Δεν παρέλειψε να εξηγήσει δε, πως, αν και η αστική συγκοινωνία εξυπηρετεί γενικότερα συνοικίες της Ερμούπολης, ωστόσο “ο βασικός στόχος είναι η σύνδεση των περιφερειακών χώρων στάθμευσης με το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης”.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα “την αποφυγή εκ μέρους των οδηγών της μετακίνησης του οχήματος τους εντός του ιστορικού κέντρου”.

Ο υπεύθυνος εφαρμογής του συστήματος για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ολοκλήρωσε τη βασική τοποθέτησή του, εξηγώντας τέλος πως, “Ο Δήμος μας προσπαθεί να δώσει κίνητρα και μέσα ώστε να μειωθεί η ανάγκη για χρήση ιδιωτικού οχήματος εντός του ιστορικού κέντρου αυξάνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών”. Υποστήριξε κατηγορηματικά μάλιστα πως, “Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε ώστε να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής μας μέσα στην πόλη”.

Ο εξοπλισμός σε στάσεις και mini bus

Αναφορικά με τον εξοπλισμό που έχει λάβει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και τα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στην πόλη της Ερμούπολης και στα mini bus, ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Έχει τοποθετηθεί ο εξοπλισμός σε δώδεκα βασικά σημεία της Ερμούπολης και μέσα στα mini bus. Μέσω αυτού θα μπορεί να γνωρίζει ο κάθε δημότης τον χρόνο αναμονής και τον χρόνο εξυπηρέτησης. Στόχος είναι να μην έχουμε οχήματα μέσα στην πόλη” επισήμανε, τονίζοντας αναλυτικότερα πως αυτός ο εξοπλισμός αφορά σε οθόνες πληροφόρησης του κοινού μέσα στα mini bus και στις στάσεις αναμονής, στις οκτώ εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί και φωτοβολταϊκά για τη λειτουργία τους, αφού μόνον οι τέσσερις λειτουργούν με ρεύμα.

Επιπλέον, ανέφερε τα λογισμικά για τα συστήματα και για τον εξοπλισμό των mini bus, όπως τον ειδικό server.

Από την πλευρά του, θέλησε να διευκρινίσει πως οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν και τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, ενώ για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορούν να διαβάσουν και τις σχετικές οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα eu-kinisi.eu.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, ήδη είναι σε πλήρη εφαρμογή το τηλεματικό σύστημα στην Ερμούπολη, ενώ η ακρίβεια στους χρόνους αφιξοαναχωρήσεων των mini bus, θα “αγγίξει” το 100%, με το πέρασμα των ημερών, αφού το σύστημα θα αποκτά “μνήμη”.

Έκλεισε την ενημέρωσή του, εξηγώντας πως αυτόν τον εξοπλισμό πρέπει να τον “υπερασπισθούν” οι δημότες, αφού θα λειτουργήσει υπέρ τους, ενώ ευχήθηκε να μην υπάρχουν βανδαλισμοί.

Μ. Αληφραγκής: Σταδιακά να αλλάξει η νοοτροπία

Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής πραγματοποίησε χαιρετισμό στην ενημερωτική ημερίδα, εκφράζοντας την προσδοκία, μέσω υλοποίησης κι άλλων παρόμοιων δράσεων που θα ευνοήσουν σε λύσεις στο κυκλοφοριακό, να προκύψει στη Σύρο αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο μετακινήσεων.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του, έχει ως εξής: “Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Δημάρχου, Νικολάου Λειβαδάρα, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στην ημερίδα, με θέμα: “Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα: Για μια προσβάσιμη, σύγχρονη, φιλική πόλη”, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης “Ολοκληρωμένο Τηλεματικό Σύστημα Δημοτικών Συγκοινωνιών για Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα” και ακρωνύμιο “ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ” του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ως εκπρόσωπος του εταιρικού σχήματος, μαζί με τον Δήμο Ρόδου, ο οποίος είναι ο κύριος δικαιούχος, τον Δήμο Θήρας, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού και το Ερευνητικό Κέντρο Frederick έχουν θέσει ως βασικό στόχο την προώθηση της έξυπνης, βιώσιμης και εναλλακτικής κινητικότητας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδα – Κύπρος.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος μας, ακολουθώντας την επιταγή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ευρώπη 2020, εγκατέστησε πληροφοριακά συστήματα, προκειμένου να ενισχύσει τη βιώσιμη κινητικότητα και να προωθήσει τη μετακίνηση με Δημόσια Μεταφορικά Μέσα, εξυπηρετώντας τον ευρύτερο στόχο της “ενίσχυσης της μαζικής μεταφοράς” και εξασφαλίζοντας συγχρόνως την ποιότητα της μετακίνησης με τους χαμηλότερους δυνατούς ρύπους.

Ευρύτερη προσδοκία μας είναι να συνεχιστούν αντίστοιχες δράσεις, ώστε σταδιακά να αλλάξει η νοοτροπία ως προς τα μέσα που επιλέγουμε να μετακινηθούμε καθημερινά. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τη μετακίνησή μας με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους, όπως το ποδήλατο και το βάδισμα, εξασφαλίζοντας όρους ασφάλειας, άνεσης και αρμονικής σχέσης με το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε και το οποίο φιλοδοξούμε να κληροδοτήσουμε καλύτερο στις μελλοντικές γενιές”.