Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο σύμβασης του Υπ. Παιδείας με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Αειφορίας στη Σύρο

Προσδοκίες για την άμεση λειτουργία

Επόμενο βήμα η στελέχωσή του με εκπαιδευτικό προσωπικό

Τη θετική γνώμη τους στο σχέδιο της σύμβασης που θα υπογραφεί ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Αειφορίας στη Σύρο, καλούνται να δώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και θα αναπτυχθεί η σχετική εισήγηση.

Πρόκειται για μία σημαντική υπόθεση αναφορικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο, επόμενο βήμα της οποίας – μετά τη σημερινή υπερψήφιση του θέματος της σύμβασης – είναι η στελέχωση του Κέντρου με το απαραίτητο προσωπικό.

Αν και στο σχέδιο της σύμβασης που καθορίζονται οι υποχρεώσεις για κάθε πλευρά αναφορικά με το Περιβαλλοντικό Κέντρο που θα έχει έδρα την έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, προτείνεται η διάρκειά της να είναι 15ετης, ωστόσο, η νομική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προτρέπει για 5ετή σύναψη σύμβασης.

Σκοπός: Ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και προστασία

Με αφορμή το σχέδιο σύμβασης, το οποίο θα εγκριθεί σήμερα από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, αξίζει να υπενθυμιστεί αρχικά πως, το ΚΕΑ έχει σαν στόχο “τη στήριξη του θεσμού της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, ευαισθητοποιώντας τους μαθητές ώστε να γίνουν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ικανοί να συγκροτήσουν κοινωνίες με ήθος και υπευθυνότητα απέναντι στη φύση, αλλά και να κινητοποιήσει τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και στην ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής.”.

Πρέπει να αναφερθεί δε πως, στις 7 Ιουνίου του 2019 είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομίας ότι θα ιδρυθεί αυτό το Κέντρο με έδρα τη Σύρο, “αποστολή του οποίου είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητάς του σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία με έμφαση στο περιβάλλον και στους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η προαγωγή της υγείας και ο πολιτισμός, καθώς και η διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας για τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και την ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στα τοπικά ζητήματα.”.

Σχετικά με την οργανωτική δομή του ΚΕΑ Σύρου – Ερμούπολης αναφέρεται πως, “περιλαμβάνει διεπιστημονική παιδαγωγική ομάδα την οποία απαρτίζουν ο προϊστάμενος του ΚΕΑ και τα λοιπά μέλη σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.4547/2018.”.

Αρμοδιότητες του Δήμου

Ειδικότερα, για τη στήριξη της λειτουργίας του ΚΕΑ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποφάσισε για αποκλειστική χρήση, τις παρακάτω παραχωρήσεις στην έπαυλη Τσιροπινά: 1. την αίθουσα “Μανώλη Δάσκου” (πρώην αίθουσα τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ποσειδωνίας, δεξιά πλευρά οικίσκου), 30 τμ., 2. την αίθουσα πρώην Αντιδημάρχων που βρίσκεται στον 1ο όροφο, 40 τμ. καθώς και της αίθουσας 15 τμ., (πρώην αίθουσα Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ποσειδωνίας), 3. το WC πλησίον της αίθουσας “Μανώλη Δάσκου” (πρώην αίθουσα Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ποσειδωνίας), 4. προαύλιο χώρο 10.000 τμ. της έπαυλης Τσιροπινά.

Επίσης, γα περιοδική χρήση του ΚΕΑ, παραχωρείται ο εκθεσιακός χώρος 200 τμ. που βρίσκεται στον ισόγειο χώρο της έπαυλης Τσιροπινά για προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων, κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου.

Σημειώνεται ακόμη πως ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΑ, περιλαμβανομένων των δαπανών των χώρων λειτουργίας του στην έπαυλη Τσιροπινά, να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά τον εξοπλισμό υλικοτεχνικής υποδομής όλων των χώρων του Κέντρου, να φροντίζει τη λειτουργικότητα των υποδομών, των έργων ανακατασκευών, την επισκευή/συντήρηση και καθαριότητα των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και των αύλειων χώρων και να προβάλει το έργο του ΚΕΑ για των ενημερωτικών ιστοσελίδων του Δήμου.

Καθήκοντα του Υπουργείου

Από την πλευρά του, το Υπ. Παιδείας αναλαμβάνει την υλοποίηση του προγραμματισμού δράσης καθώς και να εποπτεύει παιδαγωγικά κι επιστημονικά το ΚΕΑ, μέσω του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την αειφορία του οικείου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ)., να φροντίζει για την οργάνωση και στελέχωση του ΚΕΑ, με την απόσπαση των απαιτούμενων εκπαιδευτικών για τη συγκρότηση της Παιδαγωγικής ομάδας και τον ορισμό του προϊσταμένου του Κέντρου. Τέλος, να παρέχει στο ΚΕΑ κατευθύνσεις και οδηγίες που αφορούν στη λειτουργία, τους στόχους, τις δράσεις, τα προγράμματα και τις συνεργασίες του Κέντρου.

Θ. Μενδρινού: Αναμονή για τους διορισμούς

Για το θέμα, με αφορμή την αποψινή συνεδρίαση κλήθηκε να μιλήσει η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Θωμαή Μενδρινού. Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της στελέχωσής του Κέντρου, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί το αρμόδιο Υπουργείο, γνωστοποίησε πως ήδη η ίδια έχει πραγματοποιήσει κάποιες επαφές.

“Εμείς σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει άμεσα το Κέντρο, επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο με την αρμόδια την κα Μπάκα, για ένα σοβαρό θέμα, δηλαδή για το κατά πόσον θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή αν θα υπάρξει προσωπικό, το οποίο διορίζεται από το Υπουργείο” μετέφερε αρχικά η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας πως, “Αυτό το οποίο μου μετέφεραν από το Υπουργείο είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει η ίδρυση του ΚΕΑ, ότι το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο. Αυτό με διαβεβαίωσαν”.

Σχετικά με τις πολιτικές αλλαγές, η ίδια δε, συμπλήρωσε σχολιαστικά πως, “Δεν ξέρω βέβαια τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης αν αυτό επηρεάζει, αλλά, μου το είπαν με σιγουριά.”.

Άλλωστε, όπως παρατήρησε, “Και στη σύμβαση είναι ξεκάθαρο για τις αρμοδιότητες”.

Αναφορικά με την στάση του Δήμου, επεσήμανε πως, “Εμείς είμαστε σε επικοινωνία και με την κα Δράκου και με την κα Σπαρτινού, ώστε ο εξοπλισμός που υπάρχει να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, η Θωμαή Μενδρινού θέλησε να επαναλάβει πως, το θέμα της πρόσληψης προσωπικού “σίγουρα δεν εξαρτάται από τον Δήμο, αλλά έτσι κι αλλιώς θα είναι πανέτοιμος όσον αφορά τις δικές του υποχρεώσεις. Εμείς το παρακολουθούμε το θέμα και γι αυτό όταν πήρα τη σύμβαση στα χέρια μου ρώτησα αμέσως αν θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβρη και με ενημέρωσαν για το ότι οι ενέργειες έχουν γίνει για τον άνθρωπο που θα είναι στο νησί μας.”.