Υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών συγκροτημάτων των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο της Σύρου

Χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκ. ευρώ για τα Γυμνάσια

Αποδοχή συνέχειας χρηματοδοτήσεων για μία σειρά έργων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Μία νέα χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. 600 χιλ. ευρώ διεκδικείται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων του νησιού, προκειμένου να υλοποιηθούν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαιτέρως ωφέλιμη πρωτίστως για τη σχολική κοινότητα της περιοχής του Ξηροκάμπου, μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί μία σειρά εργασιών και αντικατάστασης εξοπλισμού, που στο σύνολό τους κατευθύνονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στα οποία φιλοξενείται καθημερινά πάρα πολύ μεγάλος όγκος μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πρόσκληση “άνοιξε” από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ο Δήμος επιδίωξε να συντάξει και να εκπονήσει άμεσα μία μελέτη για τα Γυμνάσια του Ξηροκάμπου, ώστε έως και την 31η Ιουλίου να έχει καταθέσει τον απαιτούμενο φάκελο για την αξιολόγησή του.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στην εφημερίδα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων των Γυμνασίων της Σύρου αποτέλεσε έναν στόχο για την Τεχνική Υπηρεσία, σε συνέχεια των αντίστοιχων ενεργειών της για τα κτίρια των Λυκείων στην περιοχή του Μάννα και των κτιρίων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας.

Αρκεί να υπενθυμιστεί μάλιστα πως, για τα Λύκεια το έργο που είναι σε στάδιο δημοπράτησης αφορά σε ποσό ύψους 956.000 ευρώ, όπως και για το Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας το ποσό αφορά σε 425.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και τα αιρετά μέλη ενέκριναν την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο”, άξονας προτεραιότητας 2, “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση πόρων” με τίτλο “Ενίσχυση ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων”.

Η εν λόγω πρόταση για τα Γυμνάσια έχει προϋπολογισμό 1.621.000 ευρώ και όταν προσεχώς γίνει γνωστό αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει κατοχυρώσει τη χρηματοδότηση, τότε η πράξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και την 31η/12/2023.

Προθεσμία υποβολής πρότασης ως την 31η Ιουλίου

Ειδικότερα, το θέμα συμπεριλήφθηκε εκτάκτως στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε συνέχεια της σημείωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας πως η πρόταση πρέπει να έχει υποβληθεί από πλευράς Δήμου το αργότερο ως την 31η Ιουλίου του 2019.

Με συνολικό προϋπολογισμό της πρόσκλησης τα 6.600.000 ευρώ, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο περιεχόμενό της, αναφέρει για τα έργα μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: “Μέσω της παρούσας πρόσκλησης µπορούν να χρηµατοδοτηθούν προτάσεις που αφορούν σε ενεργειακές αναβαθµίσεις κτιρίων, οι οποίες κατατάσσονται γενικά στις κατηγορίες των επεµβάσεων Ενεργειακής Αναβάθµισης και Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΕΞΕ), καθώς και δράσεων αξιοποίησης Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επιλέξιµα προς χρηµατοδότηση είναι όλα τα νοµίµως υφιστάµενα δηµόσια κτίρια τα οποία κατατάσσονται µε τον Κανονισµό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης µικρότερης ή ίσης της ∆ και η οικοδοµική τους άδεια έχει εκδοθεί πριν το 2010. Οι παρεµβάσεις που θα υλοποιηθούν θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθµίζουν τα κτίρια στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης µεγαλύτερης ή ίσης της Β, σύµφωνα µε το άρθρο 7 του Κανονισµού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ 2017) [Α.Π. ∆ΕΠΕΑ/οικ. 178581/30.06.2017, ΦΕΚ 2367/Β/12.07.2017].”.

Ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων για τα Γυμνάσια

Κατόπιν των ανωτέρω, η Τεχνική Υπηρεσία αναλύει με σαφήνεια το ύφος και τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων για τα κτίρια των Γυμνασίων σε σημείωμά της προς τους αιρετούς.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως το εν λόγω έργο αφορά “την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος μέσω παρεμβάσεων όπως την αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, την αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, την αντικατάσταση των λεβήτων των καυστήρων και των κυκλοφορητών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη διαδικασία ΝΕΤ METERING, την εγκατάσταση συστήματος BMS, την εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα καλοριφέρ για την ομοιόμορφη και αποδοτικότερη θέρμανση του συγκροτήματος και την θερμομόνωση του δώματος του κτιρίου που στεγάζεται το 2ο Γυμνάσιο”. Τονίζει ξεκάθαρα μάλιστα πως, “Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το κτιριακό συγκρότημα.”

Φρ. Βακόνδιος: Προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2016

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, σχετικά με τη δυνατότητα που “ανοίγεται” για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, τόνισε πως, “Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της χρηματοδότησης της Ενεργειακή Αναβάθμισης του κτιριακού συγκροτήματος των Γυμνασίων”, καθώς όπως εξήγησε, “Ήταν μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2016”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την εφημερίδα, “Καταφέραμε πέρυσι και εντάξαμε τα κτίρια των Λυκείων στο Μάννα και του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας και τώρα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη για το συγκρότημα των Γυμνασίων”.

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για εργασίες “συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. 600 χιλ. ευρώ και είναι μία εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική”. Για την κατάκτησή της δε, συμπλήρωσε πως, “Πραγματικά η Τεχνική Υπηρεσία υπερέβαλλε εαυτόν για να προλάβουμε ουσιαστικά να ολοκληρώσουμε αυτή τη μελέτη. Ήταν οι χρόνοι πιεστικοί, αλλά προσπαθούμε”.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος ανέφερε ξεκάθαρα, πως, “Αν και η προθεσμία λήγει 31/7 ωστόσο, σήμερα (σσ.χθες) ήρθε εκτάκτως το θέμα στο συμβούλιο για να αποφύγουμε κάποιο πρόβλημα.”.

Εξοικονόμηση πόρων κι ενέργειας

Σχετικά με το όφελος που θα προκύψει για το σχολικό περιβάλλον, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε σαφής, μιλώντας ταυτόχρονα και για το ζήτημα της εξοικονόμησης χρημάτων στο δημοτικό ταμείο για καταναλώσεις ρεύματος και πετρελαίου.

“Ο στόχος, φαίνεται πως είναι για μείωση κάπου 3 εκ. κιλοβατώρες τον χρόνο. Αν τα καταφέρουμε κι εγκριθεί η πρότασή μας, τότε θα είναι μεγάλο θέμα” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας ακόμη πως, “Είναι πάρα πολύ σημαντικές σαν επεμβάσεις στα Γυμνάσια, αλλά και οι αντίστοιχες στα άλλα κτίρια των Λυκείων και της Ποσειδωνίας”.

Αθροίζοντας το αποτέλεσμα από τη λήψη αυτών των χρηματοδοτήσεων, επεσήμανε πως, “Συνολικά θα έχουμε για ενεργειακές αναβαθμίσεις περίπου 3 εκ. ευρώ για τα σχολικά συγκροτήματα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως επίσης και το ότι ο Δήμος θα κάνει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που σημαίνει και όφελος για το περιβάλλον και ελάφρυνση για τον Δήμο.”.

Κατά συνέπεια, εκτίμησε πως οι αρμόδιες Επιτροπές για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Σύρο θα μπορούν να αξιοποιούν τα ποσά που θα “εξοικονομηθούν” για άλλες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. “Οι σχολικές Επιτροπές θα καταναλώνουν πολύ λιγότερα για ρεύμα και πετρέλαιο. Όσα μένουν θα μπορούν οι Σχολικές Επιτροπές να τα αξιοποιήσουν υπέρ των Σχολείων” πρόσθεσε, εκφράζοντας δημοσίως τις ευχαριστίες του προς τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας. “Εγώ θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία και τους αρμόδιους μηχανικούς και τον Διευθυντή που πραγματικά έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους αυτό το διάστημα για να προλάβουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος.

Υποστήριξη και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για ενεργειακή αναβάθμιση

Στο πλαίσιο της ίδια πρόσκλησης που έχει απευθύνει εδώ και καιρό η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Δήμος πραγματοποιεί κινήσεις υποστήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου όσον αφορά στο στόχο της βελτίωσης – ενεργειακά – των κτιρίων του.

“Εκκρεμεί η προμελέτη για το Νοσοκομείο Σύρου, δηλαδή για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτιρίων του” γνωστοποίησε συγκεκριμένα ο κ. Βακόνδιος, ο οποίος πρόσθεσε πως, “Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται και θα ζητήσω και από το συμβούλιο αν γίνεται, να κάνουμε κάποια έκτακτη συνεδρίαση μέσα στην επόμενη εβδομάδα ώστε να προλάβουμε κι αυτό το θέμα”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό, “Έχουμε δεχθεί σαν Δήμος να βοηθήσουμε το Νοσοκομείο για να καταθέσει πρόταση. Μετά από εμάς, το Νοσοκομείο θα βγάλει έναν διαγωνισμό για να “τρέξει” όλο το υπόλοιπο κομμάτι. Για να υποβάλει πρόταση όμως, είχαμε δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Η αλήθεια είναι πως είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου, αλλά φαίνεται πως θα τα καταφέρουμε” δήλωσε αισιόδοξα ο Αντιδήμαρχος.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε, στόχος της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι να μην έχει απώλειες σε θέματα λήψης χρηματοδοτήσεων.
“Γενικότερα, προσπαθήσαμε να μη χάσουμε καμία χρηματοδότηση, ακόμη και τις πολύ μικρές. Πραγματικά στόχος ήταν να μη χάσουμε καμία χρηματοδότηση, από κανέναν φορέα και φυσικά αυτό προς όφελος όλων των δημοτών. Ευχαριστώ πολύ όσους εργάστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και από το Τμήμα Μικρών Έργων και Υποδομών και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών. Πραγματικά γίνονται σημαντικά πράγματα” ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας για το θέμα της προμελέτης του Νοσοκομείου τα εξής: “Πιστεύω εντός της επόμενης εβδομάδας ο Δήμος να είναι έτοιμος να καταθέσει και την προμελέτη για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Θα ζητήσω από το σώμα του ΔΣ να κάνουμε έκτακτο συμβούλιο για να μην φθάσουμε στην τελευταία ημέρα.”

Ροή χρηματοδοτήσεων για έργα στο νησί

Επιπλέον, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε μία σειρά από χρηματοδοτήσεις που προήλθαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα κι επεμβάσεις στο νησί της Σύρου, σε συνέχεια της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος, μετά από παρατηρήσεις του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου με φόντο τη μη ορθή καταγραφή των ποσών που συνδέονταν με έσοδα της Πολεοδομίας (Μύκονος).

Τα παραπάνω δε, είχαν επισημανθεί ως κύριος σχολιασμός καταψήφισης των σχετικών εισηγήσεων και από πλευράς μείζονος μειοψηφίας.

Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα της αποδοχής μέρους των χρηματοδοτήσεων από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Βακόνδιος ανέφερε τα εξής: “Στην αρχή της χρονιάς, όταν κάναμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό, είχε μπλοκάρει ο Προϋπολογισμός λόγω των χρημάτων της Πολεοδομίας. Επομένως δεν είχε γίνει η αναμόρφωση γιατί δεν μπορούσε να γίνει. Επομένως, αναγκαστικά έρχονται τώρα. Όσα χρήματα έρχονται τώρα, τα περνάμε τώρα. Κάναμε και την αναμόρφωση στο σύνολο γι αυτόν τον λόγο”.

Πιο αναλυτικά, για το έργο “Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και αναδιαρρύθμιση κτιρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου Βάρης ν. Σύρου”, χθες, εγκρίθηκε το ποσό των 200.000 ευρώ, όπως επίσης και το ποσό των 10.000 ευρώ για το σημαντικό έργο “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακύ συγκροτήματος Λυκείων Σύρου”. Ακριβώς ίδιο ποσό ψηφίστηκε και για το έργο “Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου”, όπως ακόμη έγινε η αποδοχή και της χρηματοδότησης των 9.000 ευρώ για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Ερμούπολης.

Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με τη λίστα που περιελάμβανε η σχετική εισήγηση, το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην αποδοχή του ποσού των 140.000 ευρώ για το έργο “Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης ν. Σύρου – Γ΄ Φάση”, ενώ ακολούθησαν η χρηματοδότηση του ποσού των 126.500 ευρώ για το έργο ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ, του ποσού των 50.000 ευρώ για την υπόθεση του έργου “Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου – Δημιουργία Εποπτικού Υλικού, Διαχείριση Συλλογής και Εγκατάστασης Έκθεσης” και τέλος, η αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 1.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο “Αποκατάσταση Ταφικών Μνημείων Αγίου Γεωργίου”.