Απολογισμός του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή στην πρόσφατη – δια ζώσης – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Προώθηση τεχνικών έργων σε καιρό κορωνοϊού

“Η Δημοτική Αρχή μόνο απούσα δεν ήταν. Ευχαριστώ δημοσίως όλους τους υπαλλήλους”

Τις ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας για την προώθηση έργων, μελετών, συμβάσεων κι εργασιών για τη Σύρο, κατά το διάστημα του κορωνοϊού γνωστοποίησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας πως παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω πανδημίας, η Δημοτική Αρχή “έχει να επιδείξει ουσιαστική παρουσία”.

Τον τετράμηνο απολογισμό πραγματοποίησε στη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή, παρόντων των αιρετών μελών από το σύνολο των παρατάξεων, θέλοντας να απαντήσει με στοιχεία, για τη δουλειά της Δημοτικής Αρχής, καθ΄ όλη τη διάρκεια, που η μείζονα μειοψηφία κατηγορούσε την πλειοψηφία για απουσία και ανυπαρξία έργου.

Ο κ. Αληφραγκής γνωστοποίησε το στάδιο στο οποίο βρίσκονται συμβάσεις και δημοπρατημένα έργα, ενώ ακόμη ενημέρωσε για σοβαρές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια και δημοτικά ακίνητα.

Εκτός των ανωτέρω, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε εξελίξεις που αφορούν την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση υπηρεσιών και πολιτών, μιλώντας τέλος και για θέματα αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τρέχουν” συμβάσεις για αναπάντητα σοβαρά θέματα και έργα

“Θέλω να πω δύο πράγματα για να δούμε πόσο άφαντη και κρυπτόμενη είναι η Δημοτική Αρχή” σχολίασε σε καυστικό τόνο απευθυνόμενος εμμέσως προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, συνοψίζοντας εξ αρχής τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Αυτή την περίοδο ασχοληθήκαμε κυρίως με τα σχολεία, με το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, με την προσβασιμότητα για τα ΑΜΕΑ και βέβαια με την καθημερινότητα του πολίτη”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Αληφραγκής, τους τελευταίους μήνες “έχουν γίνει πάνω από 250 παρεμβάσεις” και αρκετά θέματα, όπως τόνισε, “έχουν λυθεί σε χρόνο ντε τε”.

Εξηγώντας πως δεν θα σταθεί στην ενημερωτική αναφορά του σε έργα όπως η απρόσκοπτη εξέλιξη του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, η μέριμνα για την αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος του θεάτρου “Απόλλων”, οι παρεμβάσεις στον πυργίσκο του Δημοτικού Μεγάρου, όπου κι έγινε υγρομόνωση για να δουλεύει ομαλά και με ασφάλεια η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και στην πορεία συμβασιοποίησης έργων για την Α΄ και Β΄ Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, όπως και στις βελτιώσεις στον χώρο του αμαξοστασίου – καθώς αναφέρθηκε ο Δήμαρχος στην αναλυτική τοποθέτησή του -, διευκρίνισε πως θα εστιάσει αρχικά σε θέματα συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ή και θα υπογραφούν άμεσα.

“Σε αυτήν την περίοδο που διανύσαμε έχουν υπογραφεί αρκετές συμβάσεις, όπως για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, ειδικά για το 2ο Νηπιαγωγείο, για τη μελέτη αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης, για τη βελτίωση και αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας” ενώ σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, προωθήθηκε και η σύμβαση “για τη συμβουλευτική υποστήριξη για τη μουσειολογική επιμέλεια υλοποίησης έκθεσης για το Λαογραφικού Μουσείο”, καθώς επίσης και συμβάσεις για βελτιώσεις και αναβαθμίσεις σε σχολικά κτίρια, αλλά και για τη δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προσβάσιμου θαλάσσιου προορισμού της παραλίας του Γαλησσά και των Αγκαθωπών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος γνωστοποίησε πως έτοιμες προς υπογραφή είναι οι μελέτες: α. για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤΑ ν. Σύρου, β. για τη βελτίωση εξωτερικών χώρων αμαξοστασίου (εκκρεμότητες που απομένουν), γ. για τη ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού Συγκροτήματος των Λυκείων Σύρου και δ. για την επισκευή και συντήρηση του τοιχίου αντιστήριξης της οδού Ούλωφ Πάλμε στα Καμίνια (η οποία υπογράφεται στις 8 Ιουλίου).

Έργα δημοπρατημένα

Επιπλέον, ο Μηνάς Αληφραγκής αναφέρθηκε ξεχωριστά στο κομμάτι των δημοπρατημένων έργων, γνωστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο έργα που “τρέχουν” ή θα “τρέξουν” το προσεχές διάστημα.

“Βέβαια έχουμε και δημοπρατημένα έργα, τα οποία είναι σε διάφορα στάδια για να υπογραφούν όπως η προμήθεια και τοποθέτηση συστήματος σκίασης στο 1ο Νηπιαγωγείο, η προμήθεια και τοποθέτηση κουφωμάτων στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η άρση επικινδυνότητας κτιρίων, η υδρογεωτεχνική μελέτη κοιμητηρίων Ερμούπολης όπου η αποσφράγιση θα γίνει στις 14 Ιουλίου, το εμπορικό κρηπίδωμα του λιμένα Ερμούπολης, η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου, η επισκευή και συντήρηση του κτιρίου της 6ης ΠΕΔΙΛΣ”.

Κάνοντας μία μικρή παύση πριν συνεχίσει τον απολογισμό των ενεργειών της Τεχνικής Υπηρεσίας για όλο το διάστημα της πανδημίας, θέλησε να σχολιάσει πως, από τα προαναφερθέντα, “πιστεύω ότι φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή μόνο απουσία δεν είχε” το διάστημα του κορωνοϊού.

Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους λίγους αιρετούς σε θέσεις ευθύνης που ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας που προΐσταται. “Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας για το έργο που παρήγαγαν όλον αυτόν τον καιρό και κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας. Ουσιαστικά η Υπηρεσία λειτούργησε με άψογο τρόπο”.

Ενέργειες του Τμήματος Πληροφορικής

Κατά τη διάρκεια του απολογισμού του, ο Αντιδήμαρχος έδωσε έμφαση και στο έργο του Τμήματος Πληροφορικής, από το οποίο προωθήθηκε η βελτίωση της τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου, ενώ αναπτύχθηκαν και σύγχρονα “εργαλεία” για την ηλεκτρονική διευκόλυνση των Υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

“Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του τουριστικού portal του Δήμου, για το οποίο υπάρχει σύμβαση ενώ εστιάσαμε και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω της οποίας θα λειτουργούν εφαρμογές για τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών, για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών, καθώς και για την τουριστική προβολή της Σύρου”.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως, “προχωρήσαμε στην προμήθεια κι εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών και ήδη από τις 9 Μαρτίου το σύστημα βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία και παραμετροποιείται συνεχώς. Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει διευκολύνει κατά πολύ τις διαδικασίες και πιστεύω ότι αναβαθμίζει τον Δήμο μας”.

Τέλος, ο κ. Αληφραγκής αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εφαρμογή, παραμετροποίηση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων “ΙΡΙΔΑ” σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, που αφορά στην ηλεκτρονική διακίνηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Δήμου, του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Υποθέσεις αθλητικών εγκαταστάσεων

Σε συνέχεια των αναφορών του Δημάρχου για το στάδιο των Πευκακίων και την έναρξη των εργασιών εντός του τελευταίου τετραμήνου, ο κ. Αληφραγκής θέλησε να κάνει σύντομες αναφορές για υποθέσεις που συνδέονται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου.

“Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη της Α΄ αίθουσας του ΑΚΔΕ κι έχει γίνει η απομόνωσή της από την παιδική χαρά του ΑΚΔΕ, η οποία δίδεται σε λειτουργία μαζί με την παιδική χαρά του Φοίνικα” ανέφερε αρχικά, ενώ γνωστοποίησε πως η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε και στην προμήθεια μπασκετών για τα δύο εξωτερικά γήπεδα στο ΑΚΔΕ και πραγματοποίησε μόνωση στην οροφή της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, η οποία όπως σχολίασε “μέχρι τώρα έχει καλή συμπεριφορά”.

Σχετικά με το έργο συντηρήσεων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Σύρου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “υπάρχει ανάληψη υποχρέωσης και θα το δημοπρατήσουμε στο τέλος του χρόνου”. Θέλησε να κάνει γνωστό δε, πως, η προσπάθεια για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε φάση εκπόνησης των τευχών δημοπράτησης.

Τέλος, μίλησε για τη δημοπράτηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης και επισκευών της Β΄ Αίθουσας του ΑΚΔΕ που όπως εξήγησε θα γίνει εντός της επόμενης χρονιάς, ενώ τόνισε πως, “μετά από συνεννόηση που έχουμε κάνει με την ομάδα του “Φοίνικα”, θα ξεκινήσει το έργο μετά το Πάσχα που σταματούν οι δραστηριότητες της ομάδας”. Ο Μηνάς Αληφραγκής δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, “τέλος του χρόνου θα γίνει και η δημοπράτηση της Α΄ Κλειστής Αίθουσας”.

Σταθερή φροντίδα για τα σχολικά κτίρια

Θέλοντας να μιλήσει για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τα θέματα των σχολικών κτιρίων, ο κ. Αληφραγκής επέλεξε να ξεκινήσει αναφερόμενος στη διερεύνηση που κάνει η Δημοτική Αρχή σχετικά με τη δυνατότητα(;) κατασκευής νέου Δημοτικού Σχολείου στον χώρο του παλαιού 3ου Δημοτικού στην Πηγάδα.

Σύμφωνα με όσα τόνισε, στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως το οικόπεδο είναι κατάλληλο για την ανέγερση νέου σχολείου, θα επιδιωχθεί η διεκδίκηση χρηματοδότησης για να προχωρήσει η κατασκευή του.

Πέραν των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος μίλησε για την προσπάθεια αποκατάστασης κι επαναλειτουργίας του μηχανισμού στο ιστορικό ρολόι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου ενώ αναφέρθηκε σε σημαντικές παρεμβάσεις σχεδόν στο σύνολο των Δημοτικών Σχολείων καθώς και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, όπως και στο 1ο και το 3ο Γυμνάσιο, αλλά και στο συγκρότημα των Λυκείων.

Τέλος, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως σε εργασίες στα σχολεία θα προωθηθεί και το ποσό των 300 χιλ. ευρώ που διέθεσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Δημοτικά κτίρια και τοπικά πολεοδομικά

Πριν τον επίλογο του απολογισμού του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε και στη θετική εξέλιξη της λήψης χρηματοδότησης για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων στην περιφέρεια της Σύρου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Είναι πολύ σημαντικό κι αυτό που πετύχαμε όσον αφορά την ένταξή μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μελετών για τα τοπικά πολεοδομικά, που αφορά ουσιαστικά στη σύνταξη του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του νησιού και θα λύσει πολλά προβλήματα πέρα από την Ερμούπολη, στην περιφέρεια της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου”.

Ακολούθως, αναφερόμενος στην ενότητα των δημοτικών κτιρίων, πρόσθεσε τα εξής: “Κάναμε μεγάλες παρεμβάσεις στα δημοτικά κτίρια και είναι ένα έργο που συνεχίζεται ακόμη. Αφορά και το Δημοτικό Μέγαρο της Ερμούπολης (επισκευή wc γραφείου Δικηγορικού Συλλόγου, υγρομόνωση πυργίσκου πάνω από την Οικονομική Υπηρεσία, υγρομόνωση στο δώμα,) στο ΚΑΠΗ της Ερμούπολης )επισκευή οξειδωμένου οπλισμού, νέα επιχρίσματα, χρωματισμός πρόσοψης και στηθαίων)”.

Επίσης, γνωστοποίησε προβλήματα και στις δημοτικές τουαλέτες της οδού Ανάφης στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν και οι τουαλέτες της οδού Ανάφης είναι ένα έργο πενταετίας, παρόλα αυτά είχαμε την κατακρήμνιση της οροφής. Από το ίδιο έργο θα συνεχιστούν παρεμβάσεις, όπως και στην Κοινότητα του Πάγου, καθώς επίσης θα προχωρήσει και η αντικατάσταση της υγρομόνωσης στο Ενυδρείο του Κινίου. Επίσης, προβλέπεται και η προμήθεια ψυκτικής μονάδας”.

Τέλος, ανέφερε πως, “Έχουν γίνει παρεμβάσεις στο θέατρο “Απόλλων” και μία συντήρηση ύψους 5.500 ευρώ περίπου, στο Βιομηχανικό Μουσείο” ενώ καταλήγοντας, σχολίασε πως μέσα σε αυτό το πρόσφατο διάστημα, από τον πολιτιστικό χώρο “Μάνος Ελευθερίου” απομακρύνθηκαν οι εργολάβοι που είχαν διαμορφώσει μάντρες.