Ερωτήσεις του συμβούλου, Αλ. Αθανασίου προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για το σοβαρό θέμα και τις κινήσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Δικαίωση ιδιώτη για τις αναδρομικές χρεώσεις σε ακάλυπτους

Γ. Πιταούλης: Αναμονή για γνωμοδότηση της νομικής Υπηρεσίας σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση

Το ζήτημα της αναδρομικής χρέωσης τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε επιχειρήσεις με ακάλυπτους χώρους επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από την παρέμβαση συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος ρώτησε τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, τί μέλλει γενέσθαι με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου που δικαίωσε ιδιώτη μετά από σχετική προσφυγή κατά του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης.

Το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της αναδρομικής χρέωσης ιδιωτών της Σύρου είχε έρθει στην επιφάνεια την περασμένη θητεία, μετά από την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής από την Οικονομική Υπηρεσία, οπότε και θιγόμενη ιδιωτική επιχείρηση είχε ακολουθήσει τη δικαστική οδό προκειμένου να “γλιτώσει” την επιβάρυνση που προέκυπτε από τις αλλαγές στα τέλη λόγω ενοποίησης των τριών πρώην Δήμων και σύγκλησης των σχετικών συντελεστών.

Σήμερα, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιταούλη στη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρωτίστως γνωστοποίησε την εξέλιξη της δικαίωσης ιδιώτη από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου που εξέτασε την προσφυγή.

Με φόντο την ανωτέρω εξέλιξη, ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις ο κ. Πιταούλης, προκειμένου να καταστεί γνωστή η στάση του Δήμου απέναντι σε μία απόφαση, που αν ισχύσει για όλες τις θιγόμενες επιχειρήσεις, τότε το δημοτικό ταμείο δεν θα εισπράξει τα προβλεπόμενα ποσά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί δε, πως, προ δύο ετών είχε αναφερθεί σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου πως οι θιγόμενες επιχειρήσεις ήταν περίπου 70 σε όλο το νησί.

Kρίσιμα ερωτήματα

Συγκεκριμένα, με φόντο την πολύ κρίσιμη εξέλιξη που αφορά τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Αλέξης Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη τοποθέτηση ενώ έθεσε και τα παρακάτω ερωτήματα προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών.

“Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. απόφασης: Α537/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου (Τμήμα 2ο – Μονομελές) για την προσφυγή-ανακοπή ιδιώτη (σσ. αναφορά της επιχείρησης από τον Αλ. Αθανασίου) για το πολυσυζητημένο θέμα της χρέωσης ακαλύπτων χώρων, ΦΗΧ, δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κλπ από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με την οποία ακυρώνονται οι υπ’ αριθ.: 471/2014, 469/2014, 472/2014 και 470/2014 βεβαιωτικοί χρηματικοί κατάλογοι της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών ερωτάται ο κ. Αντιδήμαρχος των Οικονομικών (εγγράφως, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από την παρ. 6 του άρθρου 5 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου): α. Γιατί ο Δήμος δεν προσκόμισε στοιχεία σχετικά με την κρινόμενη διαφορά; β. Θα προχωρήσει ο Δήμος σε Έφεση για την εν λόγω απόφαση; γ. Δύναται η συγκεκριμένη απόφαση ν’ αποτελέσει «πιλοτική» απόφαση επίλυσης της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των επιχειρηματιών, που ωφελούνται από χρήση ακαλύπτων χώρων, από την περίοδο 2012-2013 που ενοποιήθηκαν τα δημοτικά τέλη σε όλο το νησί; δ. Πώς θ’ αντιμετωπιστούν οι διαφαινόμενες παραγραφές οφειλών των υπόχρεων και πώς θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή στο μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει τον Δήμο εδώ και 7 έτη;

Ο Δήμος και το Δημόσιο πρέπει να εξαντλούν τα ένδικα μέσα”

Αν και ο κ. Πιταούλης στη συνεδρίαση γνωστοποίησε πως ο δημοτικός σύμβουλος θα λάβει γραπτή απάντηση, ωστόσο, ερωτηθείς από την “Κοινή Γνώμη” για το σοβαρό θέμα, τόνισε πως λογικά η Δημοτική Αρχή θα ακολουθήσει το δρόμο της έφεσης απέναντι σε αυτήν την απόφαση, ως οφείλει να πράξει για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου.

“Ο Δήμος και το Δημόσιο γενικότερα πρέπει να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, οπότε και σε αυτήν την περίπτωση σύμφωνα με τις οδηγίες της νομικής μας υπηρεσίας, αντίστοιχα θα πράξουμε. Αυτή τη στιγμή, παρ΄ ότι γνωρίζουμε ότι έχει εκδοθεί αυτή η απόφαση, δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα προς τον Δήμο μας” σημείωσε ο Γιάννης Πιταούλης, επαναλαμβάνοντας πως, “Σύμφωνα με την κατεύθυνση που θα πάρουμε από τις Υπηρεσίες μας, αντίστοιχα θα κινηθούμε. Είναι κι απόφαση που πρέπει να λαμβάνεται και από συλλογικό όργανο, οπότε, θα έρθει εισήγηση και αντίστοιχα θα κινηθεί όλη η διαδικασία”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να υπενθυμίσει δε, οι αναδρομικές χρεώσεις των ακάλυπτων χώρων “είναι ένα μεγάλο θέμα κυρίως για τα προηγούμενα χρόνια” αφού “τα τελευταία χρόνια οι χρεώσεις στους ακάλυπτους χώρους είναι πολύ χαμηλές, οπότε, δεν δημιουργείται τόσο μεγάλο πρόβλημα”.

Μάλιστα, εξήγησε πως, “αυτή την περίοδο “τρέχει” η ρύθμιση για τις διορθώσεις των τετραγωνικών η οποία δίνει την ευκαιρία σε όσους έχουν προβλήματα να πάνε να τα διορθώσουν χωρίς να έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και χρεώσεις. Αλλά για όσους είναι για τα προηγούμενα χρόνια, επειδή είναι μεγάλο το κομμάτι αυτό, θα ακολουθήσουμε τη νομική διαδικασία και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας θα ενεργήσουμε. Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ενεργειών”.

Ερωτηθείς, αν θα επηρεαστούν σοβαρά τα έσοδα του Δήμου, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Τα έσοδα αυτά στον βαθμό που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία του Δήμου, δηλαδή οι χρεώσεις στους ακάλυπτους χώρους είναι σχετικά μικρές. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων και των τελευταίων και των προηγούμενων, για τα τελευταία χρόνια, αυτές οι χρεώσεις είναι πολύ μικρές, με αποτέλεσμα να είναι μικρή και η επίδραση στα έσοδα του Δήμου. Επιπλέον, για τις χρεώσεις που αφορούν παλαιότερα χρόνια, πάντοτε ο Δήμος κάνει μία πρόβλεψη περί μη είσπραξης προκειμένου να αποφεύγει τέτοιου είδους προβλήματα. Το επιβάλλει και η νομοθεσία. Άρα, ειδικά όσον αφορά τα προηγούμενα χρόνια, αυτές οι προβλέψεις είναι αρκετά μεγάλες ακριβώς για να αποφύγεις τέτοιου είδους αβαρίες”.