Πρόθεση της δημοτικής αρχής, τα δημοτικά ποδήλατα που αυτή τη στιγμή φθείρονται αχρησιμοποίητα στο κέντρο της Ερμούπολης, να παραδοθούν στις Τοπικές Κοινότητες

Αξιοποίηση των δημοτικών ποδηλάτων στα χωριά

Απομάκρυνση και των ογκωδών μπαρών στάθμευσης

Με τη μετακίνησή τους προς τα χωριά της Σύρου, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα δημοτικά ποδήλατα, τα οποία βρίσκονται σε αχρηστία εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Ερμούπολης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση εκ μέρους του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνά Αληφραγκή.

Κατόπιν σχετικής ερώτησης που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με τις σκέψεις της δημοτικής αρχής, σχετικά με την αξιοποίηση ή μη των δημοτικών ποδηλάτων, τα οποία αφενός στοίχησαν αρκετά χρήματα για την προμήθεια και εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού, αλλά αφετέρου αποδείχτηκαν δύσχρηστα και απορρίφθηκαν από την τοπική κοινωνία, τουλάχιστον για τη μετακίνηση των πολιτών στο κέντρο της πόλης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε την πρόθεση, τα δημοτικά ποδήλατα να διανεμηθούν στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς η περαιτέρω αχρηστία τους στην Ερμούπολη θα τα καταστήσει εντελώς μη λειτουργικά.

«Να δούμε τους ουσιαστικούς λόγους αποτυχίας του μέτρου»

Την ερώτηση αναφορικά με τα δημοτικά ποδήλατα απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Νικόλας Καΐλης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Πρόκειται για μία αποτυχημένη κίνηση, δυστυχώς, όπως έχει ειπωθεί και από τη δημοτική αρχή. Κάποια στιγμή ίσως θα έπρεπε να δούμε τους ουσιαστικούς λόγους, γιατί απέτυχε αυτό το μέτρο. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι θα γίνει με όλες αυτές τις υποδομές που υπάρχουν στο Δήμο. Υπάρχουν οι μπάρες που είναι στημένες σε διάφορα σημεία της Ερμούπολης, πρώτα και κύρια στην πλατεία Μιαούλη, υπάρχουν τα ποδήλατα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και θα πρέπει να αποσυρθούν. Έχει η δημοτική αρχή κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των μπαρών, αλλά και το τι θα κάνει με τα ποδήλατα, όπως επίσης και αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Θα δώσει τα ποδήλατα αυτά σε κάποιους δημότες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται; Θα τα πάει για απόσυρση;»

Πρόθεση για αξιοποίηση εντός του καλοκαιριού, αλλά εκτός κέντρου

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνάς Αληφραγκής, εξήγησε, ότι δεδομένης της αποτυχίας του μέτρου, την οποία αναγνώρισε μεν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επέρριψε στην πρόθεση της τέως δημοτικής αρχής, κατά τη θητεία της οποίας πραγματοποιήθηκε το έργο, πρόθεση της νέας διοίκησης ήταν η απόσυρσή τους από την Ερμούπολη.

Όπως ο ίδιος είπε κατά τη συνεδρίαση, «το έχω δηλώσει και δημόσια, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι τα ποδήλατα αυτά να αποσυρθούν. Δυστυχώς αποδείχτηκε μία αποτυχημένη ενέργεια, ένα αποτυχημένο έργο. Χωρίς να θέλω να ρίξω ευθύνη ειλικρινά σε κανέναν. Πραγματικά, όταν τοποθετήθηκαν τα ποδήλατα, προσωπικά θεώρησα ότι ήταν πάρα πολύ θετικό. Τώρα, θέλεις η νοοτροπία των πολιτών, θέλεις η δυσχρηστία των ποδηλάτων, το θέμα είναι ότι πλέον είναι μία απαξιωμένη δράση και βέβαια τα ποδήλατα αυτά καθ’ αυτά είναι πολύ δύσκολα στη χρήση τους».

Ωστόσο, προκειμένου τα ποδήλατα να μην αχρηστευθούν εντελώς, ο κ. Αληφραγκής εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, αυτά να επισκευαστούν και να αξιοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα προς χρήση εκτός του κέντρου της Ερμούπολης, ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, «το επόμενο διάστημα και μιλάω ενδεχομένως και έως το τέλος του Μαΐου, θα έρθουμε σε επαφή με τους προέδρους των Κοινοτήτων και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, ώστε να δούμε, εφόσον θέλουν, να τους διαθέσουμε κάποια ποδήλατα από αυτά, ώστε σε ορισμένα χωριά που μπορεί να γίνει μία ποδηλατάδα, για παράδειγμα από το Κίνι μέχρι τον Λωτό, στην Ποσειδωνία έως το Κόμητο κλπ. Να παραλάβουν οι Κοινότητες από τρία με τέσσερα ποδήλατα, που θα έλθουν στην ευθύνη τους και να τα διαχειρίζονται. Αφού βέβαια τα συντηρήσει ο Δήμος».

Αναφορικά με τον λοιπό εγκατεστημένο εξοπλισμό, τις μπάρες στάθμευσης των ποδηλάτων, που αυτή τη στιγμή παραπαίει, ο κ. Αληφραγκής επεσήμανε πως αυτός θα αφαιρεθεί και στη θέση του θα μπουν απλές μπάρες στάθμευσης, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία έχουν χωροθετηθεί αποκλειστικά για τη στάθμευση ποδηλάτων. Ειδικότερα, ανέφερε, πως «αυτός ο συγκεκριμένος χώρος είναι χωροθετημένος για ποδήλατα. Οι υπάρχουσες μπάρες θα αφαιρεθούν διότι είναι ογκώδεις και κατά την προσωπική μου γνώμη ακαλαίσθητες, και σε πρώτη φάση η πρόθεσή μας είναι να βάλουμε κάποιες θήκες ποδηλάτων, πιο μοντέρνες, στο στυλ αυτών που έχουμε βάλει στην παραλία. Βέβαια, αν κάποια στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο θέλει να δώσει εντολή στην Υπηρεσία, προκειμένου να γίνει μία μελέτη ώστε αυτά τα σημεία να χωροθετηθούν για κάτι άλλο, αυτό θα το δούμε μελλοντικά».