Τα επί σειρά μηνών “ανοικτά” σημεία σε Αζόλιμνο και Βάρη αναμένεται να αποκατασταθούν εν όψει της τουριστικής σεζόν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου

Αποκατάσταση στις αρχές Ιουνίου

Έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση όλων των σημείων που έχουν παραμείνει εδώ και μήνες “ανοικτά” λόγω των συνεχιζόμενων έργων της ΔΕΥΑ Σύρου, ανάμεσα στις περιοχές Αζόλιμνο – Βάρη – Μέγα Γιαλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, Α. Γιαλόγλου.

Τέλος στη μεγάλη και επί σειρά μηνών ταλαιπωρία των οδηγών, που διέρχονται από τις περιοχές της Αζολίμνου, της Βάρης και του Μέγα Γιαλού, όπου εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιούνται οι εργασίες για το αποχετευτικό, θα δοθεί στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου (ΔΕΥΑΣ), κ. Ανδρέα Γιαλόγλου.

Ο κ. Γιαλόγλου κλήθηκε εκ μέρους της εφημερίδας να σχολιάσει το γεγονός, ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετά σημεία στις περιοχές αυτές έχουν διανοιχθεί και παραμένουν άνευ αποκατάστασης, προκαλώντας σημαντική ταλαιπωρία, τόσο στους οδηγούς, όσο και στους κατοίκους των περιοχών, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα νέφη σκόνης που “σηκώνονται” τόσο από τη διέλευση των οχημάτων, όσο και από τους ανέμους.

Επιπλέον, ο ίδιος σκιαγράφησε ένα γενικό πλαίσιο, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, τονίζοντας ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου έως τα μέσα Ιουνίου να έχουν αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα σημεία που αυτή τη στιγμή βρίσκονται “ανοικτά”, αλλά και πως κατά τη διάρκεια της σεζόν δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα άλλο έργο. Συνεπώς, η συνολική αποκατάσταση των σημείων όπου έχει υπάρξει δραστηριότητα της ΔΕΥΑΣ αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, μετά δηλαδή το πέρας της τουριστικής περιόδου, καθώς η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο του έργου λήγει τον Οκτώβριο.

Διαβεβαίωση για αποκατάσταση σε Αζόλιμνο και Βάρη

Ξεκινώντας από το κύριο κομμάτι του έργου, που απασχόλησε ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσον αφορά στα έργα στο κεντρικό δρόμο επί του όρμου της Βάρης, ο κ. Γιαλόγλου εξήγησε ότι το κομμάτι αυτό έχει αποκατασταθεί, τουλάχιστον προσωρινά, με άσφαλτο, προκειμένου να γίνει ασφαλέστερη η διέλευση των οχημάτων.

«Είναι ένα εργοτάξιο και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Είχαμε κάποια προβλήματα μέσα στο χειμώνα, για τα οποία έχουμε δώσει διευκρινίσεις επανειλημμένως. Τώρα, αυτή τη στιγμή, το μεγάλο ανοικτό κομμάτι βρίσκεται στην Αζόλιμνο, στους παραλιακούς δρόμους, αλλά και στον δρόμο που συνδέει την Αζόλιμνο με τη Βάρη μέσω της Αγίας Άννας. Και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, προβλέπεται να κλείσει μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Γιαλόγλου, ο οποίος εξήγησε, ότι μόλις το Σάββατο, σε επιτόπια συνάντηση και συζήτηση που είχε με τον εργολάβο του έργου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα έργα στην περιοχή της Αζολίμνου. «Περιμένουμε πάλι το συνεργείο, το οποίο τέλος πάντων είχε μία ενδιάμεση δουλειά, και έχουμε “πατήσει” όπως πρέπει το χαντάκι και έχουμε τη διαβεβαίωση, ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα κλείσουν όλα αυτά».

Σε ό,τι αφορά στα σημεία σύνδεσης των οικιακών αποχετεύσεων με τα φρεάτια, αλλά και τις λοιπές εργασίες, κυρίως στο σημείο της ευθείας της Βάρης (στο ύψος του περιπτέρου), ο κ. Γιαλόγλου τόνισε πως πρόκειται για εργασίες ανύψωσης των φρεατίων, ώστε αυτά να καταστούν προσβάσιμα από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΣ, και αναμένεται να αποκατασταθούν όλα τα σημεία στο κομμάτι αυτό του δρόμου πλήρως εντός των αμέσως επόμενων ημερών.

Σύσταση περί… «υπομονής» αναφορικά με το φανάρι

Πέραν ωστόσο από τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα στις παραλιακές οδούς της Αζολίμνου, σημαντική είναι και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι οδηγοί, στο σημείο της διασταύρωσης Αζολίμνου – Βάρης, όπου έχει περιφραχτεί σημείο όπου λαμβάνουν χώρα εργασίες, ενώ έχει τοποθετηθεί το γνωστό πλέον… φανάρι, για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι λόγω της μεγάλης στροφής δεν υπάρχει ορατότητα ικανή, ώστε να επιτρέπει την ασφαλή μετάβαση των οδηγών μέσω του αντίθετου ρεύματος.

Φαινομενικά, το σημείο έχει ανοιχτεί χωρίς να πραγματοποιούνται εργασίες, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δηλώνουν την αγανάκτησή τους, για την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου, οι εργασίες που εκτελούνται στο σημείο είναι εκτεταμένες, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό φρεάτιο, αλλά για ένα αντλιοστάσιο, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες σύνδεσης. Όπως είπε, «πρέπει να γίνουν εκτεταμένες εργασίες σκυροδέτησης και να γίνει ένα “βανοστάσιο”. Γι’ αυτό και ακόμη δεν έχει κλείσει. Υπάρχουν ακόμη εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μίλησα και για αυτό με τον εργολάβο και με διαβεβαίωσε ότι θα το επισπεύσουν. Ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε καταφέρει να το κλείσουμε και αυτό. Είναι σημειακή εργασία, δεν απαιτεί απλώς και μόνο μία επικάλυψη, αλλά σκυροδετήσεις και συνδέσεις βανοστασίων κλπ. Άρα, εκεί θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή».

Παύση εργασιών εντός καλοκαιριού και πλήρης αποκατάσταση το φθινόπωρο

Κλείνοντας, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και επισκέπτες του νησιού, αφού πλέον έχει ξεκινήσει η περίοδος επισκεψιμότητας, δηλώνοντας τα εξής:

«Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ απόλυτα την ταλαιπωρία και τα παράπονα του κόσμου. Όμως, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο έργο, το οποίο έχει πάρα πολλές οχλήσεις λόγω του τεράστιου μήκους στο οποίο αναπτύσσεται. Σε κάθε περίπτωση, στόχος δικός μας ήταν και είναι, η καλοκαιρινή σεζόν να μην έχει οχλήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε στρέψει όλη την προσοχή μας ώστε να αποκαταστήσουμε τις όποιες παρεμβάσεις, προκειμένου εν όψει της τουριστικής περιόδου, όπως και πέρσι, το νησί να είναι καλυμμένο. Και φυσικά δεν θα ανοίξουν νέες εργασίες εκσκαφών μέσα στο καλοκαίρι. Θα περιμένουμε αυτή να περάσει. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχει η ΔΕΥΑΣ».

Σε ερώτημα, όσον αφορά στο πότε αναμένεται η συνολική, ομοιόμορφη αποκατάσταση σε όλη την έκταση του έργου, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε πως η σχετική εργολαβία διαρκεί έως τον Οκτώβριο και στόχος είναι το έργο να έχει παραδοθεί εμπρόθεσμα. Συνεπώς, δεδομένου του σχολίου του προέδρου της ΔΕΥΑΣ για παύση εργασιών εντός της θερινής σεζόν και πλήρη αποκατάσταση έως τον Οκτώβριο, αντλείται το συμπέρασμα, πως μία συνολικότερη αποκατάσταση θα λάβει χώρα πλέον στις αρχές του φθινοπώρου.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαλόγλου, μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στη σε βάθος αποκατάσταση και βελτίωση του περιφερειακού οδικού δικτύου στη Σύρο, που θα συμβάλλει έτι περαιτέρω στην καλή ποιότητα και αυξημένη ασφάλεια του οδοστρώματος. Παρ’ όλα αυτά τόνισε, ότι ανεξάρτητα από το έργο της ΠΝΑΙ, η ΔΕΥΑ Σύρου με τη λήξη της εργολαβίας θα έχει μεριμνήσει προκειμένου να παραλάβει το έργο, μεριμνώντας για την πλήρη λειτουργικότητά του, αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση των σημείων όπου υπήρξαν παρεμβάσεις.