Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο των οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΔΕΚΕΣΕ προς προμηθευτές της Σύρου

Κατεύθυνση εξόφλησης οφειλών προς την τοπική αγορά

Πολιτική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για κάλυψη των ποσών που δεν έχουν καταβληθεί εδώ και χρόνια

Ο δρόμος για την κάλυψη των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς την τοπική αγορά της Σύρου, ανοίγει σταδιακά για την υπόθεση της ΔΕΚΕΣΕ, πρώην Δημοτική Επιχείρηση, η οποία είναι σε εκκαθάριση από το 2011, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή να γνωστοποιεί την πολιτική απόφασή της, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, για κλείσιμο των οφειλών προς εταιρείες και επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούν σε 43.339,49 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, “σε εφαρμογή της 126/2020 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στην εκταμίευση ποσού 512.782,73 ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο, τα οποία και απέδωσε στη ΔΕΚΕΣΕ με μορφή επιχορήγησης για την εξόφληση της μελέτης με τίτλο “Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (Γ΄ φάση)”” ενώ ακολούθως η υπό εκκαθάριση Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΚΕΣΕ) προχώρησε στην εξόφληση της χρόνιας αυτής εκκρεμότητας προς τη μελετητική κοινοπραξία (...)”.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο αρμόδιος εκκαθαριστής έθεσε προς το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τη λίστα με τις οφειλές της ΔΕΚΕΣΕ προς τους υπόλοιπους προμηθευτές, προτείνοντας στα αιρετά μέλη, να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο και τις επιχειρήσεις του νησιού, στις οποίες οφείλονται διάφορα μικρότερα ποσά.

Στη συζήτηση του θέματος, υπερψηφίστηκε η εν λόγω πρόταση και σε συνέχεια της εν λόγω απόφασης, κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, να μιλήσει αναλυτικότερα στην εφημερίδα για την πορεία, τον τρόπο και τα επόμενα βήματα κάλυψης αυτών των οφειλών.

  • Η υπόθεση των οφειλών της ΔΕΚΕΣΕ απασχολεί τη Δημοτική Αρχή και κυρίως την τοπική αγορά, η οποία επιθυμεί την καταβολή των ποσών που της οφείλονται, μετά από σχετική ενέργεια προς τους μελετητές του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού (ΚΕΤΕΠΟ), βάσει δικαστικής απόφασης. Πώς φτάσατε ως εδώ;

“Το θέμα της ΔΕΚΕΣΕ μας απασχόλησε εξ αρχής καθώς υπήρξε ορισμένος εκκαθαριστής από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά αυτή η απόφαση δεν είχε υλοποιηθεί και δεν είχε υπογραφεί σύμβαση.

Θελήσαμε και αυτήν την εκκρεμότητα που έχει ο Δήμος μας και είναι μία χρόνια εκκρεμότητα, να τη βάλουμε σε μία σειρά. Οπότε, αυτό που έγινε είναι ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, ενεργοποιήθηκε, υλοποιήθηκε, ορίζοντας τον κ. Απέργη ως εκκαθαριστή και στη συνέχεια ενόσω διενεργούσε την εκκαθάριση, κοινοποιήθηκε η δικαστική απόφαση που δικαίωνε μελετητές που είχαν εκπονήσει κατά το παρελθόν τη μελέτη για το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και η οποία αφορούσε ένα αρκετά μεγάλο ποσό που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Στη συνέχεια, εμείς ενεργήσαμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μελέτης, για να μπορεί να αποπληρωθεί η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόσθετο βάρος για τον Δήμο”.

  • Μετά τη δικαστική δικαίωση του μεγάλου προμηθευτή, τίθεται ξεκάθαρα το θέμα της δίκαιης αντιμετώπισης με αυτόν, των μικρότερων προμηθευτών. Πώς κινείστε πλέον για το θέμα της κάλυψης των οφειλών;

“Από την εκκαθάριση της ΔΕΚΕΣΕ παρέμεναν κάποιες σχετικά μικρές οφειλές σε αρκετούς προμηθευτές στην τοπική αγορά. Από την πρώτη στιγμή που δικαιώθηκε ο μεγάλος προμηθευτής και είχε και σημαντικούς λόγους να προχωρήσει να το διεκδικήσει και εν τέλει να το κερδίσει, έμπαινε το θέμα της μεταχείρισης για το τί θα κάνουμε με τους υπόλοιπους στην τοπική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκκαθαριστής της ΔΕΚΕΣΕ έκανε ένα συγκεκριμένο αίτημα που ήρθε προς το Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε την επιχορήγηση της εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ ώστε να μπορούν να εξοφληθούν οι συγκεκριμένες οφειλές.

Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι κατά το παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει μία διαφορετική στάση. Ήταν ευνόητη οι λόγοι που είχε ακολουθήσει διαφορετική στάση με την έννοια ότι υπήρχε αυτή η πολύ μεγάλη οφειλή και προσπάθησε κατά κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει και τα οικονομικά δεδομένα και την οικονομική πορεία του Δήμου.

Από τη στιγμή όμως που τα πράγματα ανατράπηκαν, δηλαδή ήρθαν δικαστικές αποφάσεις και δικαίωσαν τους μελετητές για το ΚΕΤΕΠΟ και ο Δήμος κατόρθωσε και εξόφλησε αυτό το ποσό, νομίζω πως θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίον θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και τους υπόλοιπους προμηθευτές”.

  • Συζητήσατε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και λάβατε πολιτική απόφαση για τακτοποίηση των συγκεκριμένων οικονομικών εκκρεμοτήτων;

“Το θέμα εισήχθη μετά από αίτημα του εκκαθαριστή στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρουμε καταρχήν μία πολιτική απόφαση, με την έννοια πως αυτό που προσπαθήσαμε είναι να αποδεχθούμε τις συγκεκριμένες οφειλές όχι άμεσα στον Δήμο, αλλά επιδοτώντας την εκκαθάριση της ΔΕΚΕΣΕ προκειμένου ο εκκαθαριστής να πάει και να εξοφλήσει τους συγκεκριμένους προμηθευτές έτσι όπως έχουν καθοριστεί και από τον προηγούμενο εκκαθαριστή και από τον συγκεκριμένο”.

  • Άρα, ακολουθείτε έναν δρόμο πληρωμής των ποσών που οφείλει η ΔΕΚΕΣΕ προς την τοπική αγορά.

“Αυτή είναι η θέλησή μας. Όμως δεν εξαρτάται από το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο. Ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στον όλο χειρισμό και γι αυτό δεν το είπα απόλυτα και καταφατικά ότι θα επιτευχθεί. Αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία δύσκολη ενέργεια. Πιστεύουμε ότι θα το επιτύχουμε”.

  • Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί δεν υπερβαίνει τις 50 χιλ. ευρώ. Μπορεί να ανταπεξέλθει ο Δήμος;

“Το ποσό πράγματι δεν είναι τόσο μεγάλο και δεν δημιουργεί πρόβλημα στα οικονομικά του Δήμου. Γι αυτόν τον λόγο και παίρνουμε αυτήν την απόφαση και είμαστε θετικοί. Υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που μπαίνουν και γι αυτό ανέφερα πως είναι δύσκολη διαδικασία. Ενδεικτικά να πω ότι μας απασχολεί το κατά πόσον μπορεί να επιχορηγηθεί μία επιχείρηση σε εκκαθάριση για να πάρει τα χρήματα αυτά. Κοιτάζουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και πώς θα το υποστηρίξουμε τεχνικά”.

  • Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

“Το επόμενο βήμα είναι ότι στην προσεχή αναμόρφωση, το συγκεκριμένο ποσό θα ενταχθεί στον δημοτικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια θα κοιτάξουμε να γίνει η επιχορήγηση της εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι οφειλές”.

  • Αντίστοιχες και σοβαρότερες εκκρεμότητες προς την τοπική αγορά έχει το ΚΕΚ Φερεκύδης. Θα ακολουθήσετε ίδια διαδικασία; Έχετε την πρόθεση τακτοποίησης των οφειλών προς την τοπική αγορά;

“Το ΚΕΚ Φερεκύδης είναι μια διαφορετική υπόθεση και αρκετά πιο δύσκολη. Τρέχει άλλωστε μία 20ετια αυτή η διαδικασία για το ΚΕΚ Φερεκύδης. Αυτό και μόνο του λέει πολλά.

Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι πως οι οφειλές που υπάρχουν και όπως μπορούμε να τις προσεγγίσουμε, φθάνουν στο μισό εκατομμύριο.

Οπότε, εκεί είμαστε αρκετά πιο επιφυλακτικοί. Ερευνούμε όλα τα θέματα. Προς το παρόν μπορώ να πω ότι για το ΚΕΚ Φερεκύδης πηγαίνουμε βήμα βήμα”.

Ετικέτες: