Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης προκειμένου να ολοκληρωθούν και να ληφθούν η τροποποίηση και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων

Παράταση στην ολοκλήρωση της μελέτης του ΧΥΤΥ Σύρου

Μέχρι και αρχές Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά στην κατασκευή νέου κυττάρου επεξεργασίας αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Σύρου και στην επέκτασή του και μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, καθώς δόθηκε τετράμηνη παράταση για την έκδοση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων που θα πρέπει να τη συνοδεύουν.

Στη συγκεκριμένη απόφαση προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατόπιν αιτήματος της εταιρείας που την εκπονεί, επειδή η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου πρέπει να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση της τετράμηνης παράτασης για ένα έργο τόσο σημαντικό, το οποίο θα βοηθήσει τη Σύρο να περάσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων της.

Αξίζει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως, η αρχική σύμβαση ανάθεσης της μελέτης του έργου με τίτλο “Μελέτες για την Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και την Επέκταση του ΧΥΤΑ ν. Σύρου” μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Ένωσης Οικονομικών Φορέων ΕΠΤΑ Α.Ε. – ΕΠΕΜ Α.Ε. – CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε., με συνολικό κόστος 314.514,12 ευρώ υπεγράφη στις 5 Αυγούστου του προηγούμενου έτους και όπως προαναφέρθηκε θα ολοκληρωθεί αρχές Δεκέμβρη του 2021.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό περιβαλλοντικό έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού ύψους 6.529.225,26 ευρώ, το οποίο προωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ενώ δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, να συνεχίσει να το “τρέχει” ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Εκκρεμεί η διαβούλευση για την ΑΕΠΟ

Ειδικότερα, στις 5 Αυγούστου του 2020 υπεγράφη η σύμβαση της εκπόνησης της μελέτης με τίτλο “Μελέτες για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤΑ ν. Σύρου” μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Οικονομικού Φορέα – Ένωση Μελετητών “ΕΠΤΑ Α.Ε. - ΕΠΕΜ Α.Ε. - CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ Α.Ε.”.

Με έγγραφο (4//12/2020) του Οικονομικού Φορέα υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου: “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Διαχειριστικής Ενότητας Νήσου Σύρου του Νομού Κυκλάδων (επέκταση – βελτίωση υφιστάμενου χώρου διάθεσης απορριμμάτων και αναβάθμισή του σε ΧΥΤΑ) στη θέση Κοράκι”.

Η υπηρεσία (του Δήμου) προχώρησε σε έλεγχο της μελέτης και με έγγραφο προέβη στην αίτηση για την έκδοση βεβαίωσης χωροθέτησης ΜΕΑ στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Για την υποβολή της ΜΠΕ, απαιτείται ως συνημμένο η ανωτέρω βεβαίωση.

Στις 26/3/2021 η Υπηρεσία προέβη στην υποβολή αιτήματος Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο). Μέχρι σήμερα η ΑΕΠΟ δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Ω΅εκ τούτου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή να δεχθεί την τετράμηνη παράταση. “Αιτούμαστε τετράμηνη παράταση του χρόνου για την υποβολή της οριστικής μελέτης καθώς απαιτείται να έχει εγκριθεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων με παράλληλη μετατόπιση του συνόλου των προθεσμιών των επόμενων παραδοτέων”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Τεχνική Υπηρεσία εισηγήθηκε την τετράμηνη παράταση καθώς η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του αναδόχου.

Σημειώνεται πως η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης θα αυξηθεί κατά τέσσερις μήνες, ήτοι συνολική προθεσμία 16 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Ο καθαρός χρόνος των μελετών δεν θα μεταβληθεί. Νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 4η Δεκεμβρίου του 2021.

Φυσικό αντικείμενο και υποέργα

Πιο αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και υλοποιείται με 3 υποέργα.

Αναλυτικότερα: Υποέργο 1: Μελέτες για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤ Σύρου. Το υποέργο αφορά στην πλήρη ωρίμανση του υποέργου 2, με την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών για τη δημοπράτησή του, ήτοι τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων, οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και ΣΑΥ-ΦΑΥ.

Υποέργο 2: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και επέκταση ΧΥΤ νήσου Σύρου. Το υποέργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων, δυναμικότητας 5.800 tn/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και 928 tn/έτος προδιαλεγμένων στην πηγή βιοαποβλήτων, συμπεριλαμβάνοντας και τα πράσινα απόβλητα, καθώς και στην επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Σύρου με χωρητικότητα τουλάχιστον 180.000 m³. Υποέργο 3: Τεχνικός Σύμβουλος για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και επέκταση ΧΥΤΑ ν. Σύρου». Αντικείμενο του Τεχνικού Συμβούλου είναι η παροχή όλων των απαραιτήτων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον Εργοδότη για την επιτυχή υλοποίηση του υποέργου 2 λόγω της εξειδικευμένης φύσης αυτού (επεξεργασία και διάθεση αστικών αποβλήτων).

Σημειώνεται τέλος πως φορέας υλοποίησης και δικαιούχος της χρηματοδότησης είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης,