Όλα τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Η Σύρος στην εποχή της ηλεκτροκίνησης

Το κεφάλαιο της ηλεκτροκίνησης πρόκειται να ανοίξει για τη Σύρο προσεχώς, αφού ο Δήμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ), προκειμένου αυτό να το καταθέσει άμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ΣΦΗΟ από τους Δήμους είναι η 30η Ιουνίου και ως εκ τούτου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε συνέχεια συνεργασίας με μελετητή απέκτησε το τοπικό σχέδιό του, το οποίο προσδιορίζει περίπου 30 σημεία φόρτισης σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο κομμάτι της υλοποίησης του σχεδίου, θα απαιτηθεί η καθοδήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος προς όλους τους Δήμους, καθώς είναι κατανοητό πως θα απαιτηθούν χρήματα για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σχέδιο θα υλοποιηθεί τμηματικά εντός των επόμενων ετών, στην κατεύθυνση του Υπουργείου για “ευθυγράμμιση της πολιτικής της χώρας με την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την κινητικότητα των χαμηλών εκπομπών»”.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος για την εκπόνηση του σχεδίου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είχε υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΕ (37.138 ευρώ) τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως η ΚΕΔΕ σε απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος πληροφορήθηκε πως δεν θα δοθεί παράταση για την κατάθεση των σχεδίων (30/6/2022).

Σταδιακή υλοποίηση σύμφωνα με το Υπουργείο

Ερωτηθείς σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Σύρος σχετικά με την εκπόνηση του ΣΦΗΟ, γνωστοποίησε πως αυτό έχει ολοκληρωθεί.

“Τα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων θα είναι αρκετά και σε όλα το νησί. Θα είναι περίπου 30 σημεία. Έχουμε παραλάβει όλα τα παραδοτέα από τους μελετητές. Θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή, θα περάσει μετά από Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος όλα αυτά θα σταλούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ενσωματωθεί στο γενικότερο σχέδιο του κράτους” ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Στις 30 Ιουνίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία σαφώς και θα είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε”.

Επιπλέον, για την υλοποίησή του και το “στήσιμο” των σταθμών εξήγησε πως, θα προχωρήσει ο Δήμος σταδιακά. “Θα υπάρξει κατεύθυνση από το Υπουργείο καθώς θα απαιτηθούν και χρήματα για προμήθεια εξοπλισμού” διευκρίνισε, αναφέροντας παρακάτω τα 30 σημεία φόρτισης.

Τα σημεία φόρτισης στο νησί

Συγκεκριμένα, για Ι.Χ. αυτοκίνητα, οι προτεινόμενες θέσεις των σημείων φόρτισης είναι οι εξής: Ανοικτός χώρος στάθμευσης στη Δόξα (2), το parking στο Νησάκι, ο χώρος στάθμευσης στη θέση Πλακούρα (2), στο Καρνάγιο (2), ο ανοικτός χώρος στάθμευσης στο Αθλητικό Κέντρο (2), καθώς επίσης, στην Καμάρα στην Άνω Σύρο, στο parking στο Κίνι, στον χώρο στάθμευσης στην παραλία του Γαλησσά (2), στον ανοικτό χώρο στάθμευσης στη Βάρη, πλησίον του ΝΟΣ στην Ποσειδωνία, στο parking στον Φοίνικα (2), στον χώρο στάθμευσης στον Μέγα Γιαλό. Επίσης, στον Ι.Ν. Άγιο Γεώργιο, στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα, στον Μέγα Γιαλό, στην παραλία στο Αχλάδι, στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, στην παραλία της Αζολίμνου και στον αγροτικό δρόμο της περιοχής Κριός.

Επιπλέον, για οχήματα και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, προτείνονται τα σημεία του parking στο Νησάκι, στο Καρνάγιο και στo parking στο Κίνι.

Όσον αφορά τη φόρτιση οχημάτων αυτοκινήτων και οχημάτων φορτοεκφόρτωσης προτείνεται ο χώρος στάθμευσης στο Νησάκι, όπως ακόμη για λεωφορεία, το σημείο φόρτισης θα είναι στην αφετηρία των υπεραστικών ΚΤΕΛ Σύρου. Επιπλέον και για φορτηγά προβλέπεται σημείο φόρτισης σε ανοικτό χώρο στάθμευσης, αλλά και για ποδήλατα, το σημείο φόρτισης θα είναι στην Ακτή Εθνικής Αντίστασης. Τέλος, το σημείο φόρτισης για ταξί θα είναι στην πλατεία Ηρώων.

Υποχρεώσεις Δήμου

Υπενθυμίζεται πως το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Ως Φορέας εκπόνησης του ΣΦΗΟ ορίστηκε ο Δήμος και ήταν και παραμένει αρμόδιος για: α. Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, σύμφωνα με το αρ.6 του ΦΕΚ4380/2020. β. Την κατάρτιση και υλοποίηση του ΣΦΗΟ. γ. Τη δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού, εντύπου και ψηφιακού, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τους χώρους στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων. δ. Τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής του ΣΦΗΟ, τον προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση των νέων αναγκών που προκύπτουν και την κατάθεση προτάσεων για συμπλήρωση/ επικαιροποίηση του ΣΦΗΟ μέσω σύνταξης έκθεσης αξιολόγησης ανά τρία έτη. ε. Τη γραμματειακή υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας, καθώς και την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε αυτή. στ. Την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών για την κατάρτιση του ΣΦΗΟ. ζ. Την υποστήριξη κάθε τυχόν άλλης διοικητικής ή υπηρεσιακής ανάγκης που μπορεί να προκύψει για την επιτυχή κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση του ΣΦΗΟ πέραν των ανωτέρω.