Το Υπ. Εσωτερικών ενημέρωσε το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης πως ολοκληρώνεται σήμερα η παροχή υποστήριξης στη Μύκονο για πολεοδομικές υποθέσεις

Σταματά η υποστήριξη, “κόβονται” και τα έσοδα

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Πιταούλης σχετικά με τα έσοδα που δεν θα απολαμβάνει πλέον η Σύρος

Τη διοικητική υποστήριξη προς το Δήμο Μυκόνου για πολεοδομικές υποθέσεις του νησιού, οφείλει να σταματήσει από σήμερα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια ενημέρωσης – απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη στη Δημοτική Αρχή, προχθές.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά μετά από σχετική τοποθέτηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή εντός της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ο ίδιος εξήγησε πως, η Σύρος “κλείνει” τις εκκρεμούσες υποθέσεις για το νησί της Μυκόνου και πλέον δεν αναλαμβάνει άλλες.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια συστηματικά η Πολεοδομία της Σύρου υποστήριζε τη Μύκονο, καθώς και τα νησιά της Κέας και της Κύθνου, δεδομένης της αδυναμίας τους να έχουν Υπηρεσίες Δόμησης που θα ανταποκρίνονται σε αυτόν τον όγκο των θεμάτων που πρέπει να διεκπεραιώνονται. Από τη συγκεκριμένη υποστήριξη η πρωτεύουσα των Κυκλάδων απολάμβανε μεγάλα έσοδα, με τα οποία δρομολογούσε ή και πραγματοποιούσε επενδυτικές δαπάνες στο νησί.

Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί πως για το 2022 η Σύρος από τη Μύκονο εξασφάλισε το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ ως συνολικό έσοδο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτό το ποσό κυμαινόταν γύρω στις 600 χιλ. ευρώ. Από τα συγκεκριμένα χρήματα, αγοράστηκε το νέο parking στη Λαλακιά, ενώ δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις εντός του στρατοπέδου Σύρου, ώστε ένα μέρος του να αποδοθεί στο Δήμο και κατ΄ επέκταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με σκοπό την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.

Σήμερα, τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο όμως και ο Δήμος Μυκόνου αναμένουν νέα διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίον θα προχωρούν οι εν λόγω πολεοδομικές υποθέσεις στο νησί των ανέμων. Παράλληλα, η παύση της παροχής υποστήριξης για πολεοδομικά θέματα έρχεται να σημάνει το τέλος στην είσπραξη μεγάλων εσόδων για τη Σύρο. Αναφορικά με την ανωτέρω εξέλιξη δίνει απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος τονίζει πως σε πρώτο επίπεδο και για το 2023 ο Δήμος θα πορευθεί με ασφάλεια, ωστόσο, η αναπλήρωση της απώλειας των εν λόγω εσόδων, αποτελεί ένα θέμα που χρονικά θα συμπέσει με την ανάληψη του Δήμου από την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Άγνωστη η συνέχεια

Ειδικότερα, ο Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανανεώνει τη δυνατότητα παροχής πολεοδομικής υποστήριξης από τη Σύρο προς τη Μύκονο, ωστόσο, με τη σχετική εγκύκλιό του, επισημαίνει πως θα επανέλθει διευκρινιστικά για τον τρόπο διεκπεραίωσης των υποθέσεων.

“Είναι μία υπόθεση που μάλλον θα έχουμε συνέχεια”, σχολίασε αρχικά ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως, “η Πολεοδομία εδώ και δέκα χρόνια έπαιρνε παρατάσεις, δηλαδή η διοικητική υποστήριξη από εμάς, προς Δήμους που δεν είχαν συστήσει Υπηρεσία Δόμησης”. Τόνισε δε, πως “μάλιστα είχαν αναφέρει πως 31/12/2022 δεν ψηφίστηκε ξανά παράταση, όπως ψηφιζόταν επί δέκα χρόνια και σε συνέχεια αυτού “βγήκε” η χθεσινή εγκύκλιος”.

Σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση, “το περιεχόμενό της, αφήνει ανοικτό το περιθώριο πως για κάποιες υποθέσεις το Υπουργείο Εσωτερικών θα επανέλθει με νεότερη εγκύκλιο”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως σήμερα η Μύκονος περισσότερο και ο Δήμος της παραμένουν σε αναμονή.

Πάντως, θέλησε να σημειώσει πως το Υπουργείο Εσωτερικών είχε μία έτοιμη λύση, την οποία και παύει, έχοντας όμως την υποχρέωση να βρει εναλλακτική λύση.

“Η Μύκονος έχει Υπηρεσία Δόμησης αλλά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης την υποστηρίζει επειδή η Υπηρεσία της δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Στην πράξη όταν δεν λειτουργεί ένα σύστημα αναγκάζονται και βρίσκουν λύσεις. Η λύση που “δουλεύει” αυτή τη στιγμή είναι η Πολεοδομία της Σύρου και η υποστήριξη από πλευράς της. Εναλλακτικά, θα πρέπει να βρουν μία άλλη λύση. Ποιος θα τη δώσει τη λύση; Μέχρι σήμερα είχαν μία έτοιμη λύση. Αν τη σταματήσουν, τι;”, σχολίασε ο κ. Πιταούλης, προσθέτοντας πως, “ενδεχομένως να θέλουν να διαμορφώσουν με νεότερη εγκύκλιο αυτό το θέμα. Υπάρχει μία αναμονή”.

Συνεχίζεται η υποστήριξη για Κέα και για Κύθνο

Τα δύο νησιά της Κέας και της Κύθνου, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για συνέχιση της συνεργασίας με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αφού δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, κάτι για το οποίο, προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε θετικά.

“Αυτή τη στιγμή θα έλεγε κάποιος ότι η νομοθεσία έχει “κλείσει” και δεν σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Για την Κέα και την Κύθνο εγκρίναμε χθες, από το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαδημοτική συνεργασία που κατά κάποιο τρόπο κατοχυρώνει τα δύο νησιά που δεν διαθέτουν καθόλου Υπηρεσία Δόμησης. Άρα, εκεί θα συνεχίσουμε γιατί υπήρξε πρωτοβουλία και από τους δύο Δήμους και σε συνεννόηση με την εδώ Υπηρεσία, για το πώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα έσοδα από τα δύο νησιά θα συνεχιστούν, ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα της Μυκόνου.

“Και το έσοδο δηλαδή θα υπάρξει και η υποστήριξη των δύο Δήμων γίνεται και στο κομμάτι της Πολεοδομίας, αλλά και τα έσοδα αντίστοιχα του Δήμου από την παρεχόμενη διοικητική υποστήριξη θα συνεχίσουν και διατηρούνται. Όμως όχι, δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με της Μυκόνου”, πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο.

Καθησυχαστικός για το 2023

Ερωτηθείς πρακτικά στο εξής πως θα συνεχίσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο κομμάτι των εσόδων του, υπήρξε σαφής. Συγκεκριμένα, απάντησε καθησυχαστικά αναφορικά με το ότι ο Δήμος δεν θα επηρεαστεί μέχρι και το τέλος του 2023.

“Αυτό ισχύει. Ο χειρισμός των εσόδων αυτών ήταν τέτοιος ώστε ο Δήμος να έχει ένα περιθώριο ενός ή δύο ετών ώστε να μπορεί να προσαρμόσει αντίστοιχα τη λειτουργία του. Αυτό ισχύει και αυτή τη στιγμή. Δηλαδή αν πούμε αυτή τη στιγμή ότι δεν έχουμε καθόλου έσοδα από την Πολεοδομία Μυκόνου για τον υπόλοιπο χρόνο, οι εισπράξεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο τρόπος που έχει κινηθεί το δυνητικό τέλος και ο τρόπος που έχουμε προτείνει να διατεθεί, δείχνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Αυτό θα έλεγε κανένας ότι είναι και το πιο άσχημο σενάριο που στην ουσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί την υπόλοιπη χρονιά θα έχεις έσοδο, όποιο κι αν είναι αυτό”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε δε, πως, “έχει γίνει από εμάς τέτοιος λογιστικός χειρισμός έτσι ώστε τη φετινή χρονιά να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ο Δήμος. Σε βάθος χρόνου όμως, σίγουρα τα έσοδα αυτά ήταν σημαντικά για τον Δήμο, ακόμη κι αν δεν επηρέαζαν άμεσα τη λειτουργία του, σίγουρα έμμεσα το έκαναν”.

Λύση από την επόμενη Δημοτική Αρχή

Τέλος, ρωτήθηκε αν η επόμενη Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί να βρει τρόπους για να καλύψει τις εν λόγω απώλειες στα έσοδα. “Ναι. Αυτό προκύπτει”, υπογράμμισε, ενώ έκλεισε τις απαντήσεις του, προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο για τις υποθέσεις της Μυκόνου.

“Βλέπουμε ότι γίνονται αρκετές ανακοινώσεις και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Μύκονο, που η αλήθεια είναι ότι δημιουργούν ανησυχία για τον τρόπο που λειτουργεί εκεί το καθεστώς. Πολλές φορές όμως, βλέπουμε ότι και αυτές οι ανακοινώσεις, κάποιες φορές δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που βλέπουμε εμείς από πιο κοντά. Κάποια πράγματα που γίνονται από το κεντρικό κράτος, διαπιστώνουμε ότι γίνονται χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση και τον τρόπο που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται σκόπιμα ή όχι. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να δούμε όλοι στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά. Και το νησί της Μυκόνου να μπορεί να εξυπηρετηθεί, κάτι βέβαια που αφορά την εκεί τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρχει και μία νομιμότητα και οι κάτοικοι να έχουν την υποστήριξη που πρέπει να έχουν”.