Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ως καθολικός διάδοχος της Υπηρεσίας Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, αντιμέτωπος σήμερα με υψηλές αποζημιώσεις εξαιτίας παραλείψεων

Πολεοδομικές εκκρεμότητες “ταράζουν” τα οικονομικά

Αίτηση αναίρεσης δικαστικής απόφασης με την οποία ο Δήμος καλείται να καταβάλει ποσό ύψους 229.000 για υπόθεση που αφορά άλλο Κυκλαδονήσι

Υψηλές αποζημιώσεις που προκύπτουν μετά από δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με παλαιές παραλείψεις, λάθη ή ολιγωρία της Υπηρεσίας Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων απειλούν την οικονομική κατάσταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως διαδόχου της εν λόγω Υπηρεσίας, παρά το γεγονός πως δεν σχετίζονται με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Υπόθεση που ανάγεται στο 2006 και συνδέεται με το νησί της Κέας, εξετάσθηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά να απορρίπτει την έφεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της Πρωτόδικης απόφασης, με αποτέλεσμα να ζητείται η καταβολή αποζημίωσης ποσού 229.000 ευρώ προς “θιγόμενους” πολίτες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη που απασχόλησε την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην τελευταία συνεδρίασή της, με τα μέλη της ομόφωνα να αποφασίζουν την άσκηση αιτήσεως αναίρεσης - προς το ΣτΕ - της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, έθεσε στο προσκήνιο τον μεγάλο οικονομικό πονοκέφαλο που μπορεί να σημάνει για τον Δήμο, όχι μόνον η οριστική κατάληξη της ανωτέρω υπόθεσης, αλλά και η εμφάνιση νέων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.

Η ανησυχία που εκφράστηκε στην Οικονομική Επιτροπή προκάλεσε τα σχόλια και της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της οποίας, Ανδρέας Γιαλόγλου υπογράμμισε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με δεδομένη και την υποχρέωση ανάληψης της πολεοδομικής υποστήριξης της Μυκόνου, ενδέχεται να έρθει ενώπιον παρόμοιων μεγάλων και άκρως σοβαρών υποθέσεων που μπορεί να “απειλήσουν” τα οικονομικά της.

Ύστατη προσπάθεια για ακύρωση δικαστικής απόφασης

Συγκεκριμένα, η υπόθεση που απασχόλησε έντονα την Οικονομική Επιτροπή αφορά στο νησί της Κέας και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολής κλήθηκε να αποζημιώσει τρεις ιδιώτες με το ποσό των 229.000 ευρώ εξαιτίας “παράνομων πράξεων και παραλείψεων των τότε (2006) αρμοδίων οργάνων της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων”, καθώς όπως είχε τονισθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” (20 Νοεμβρίου 2015), δεν είχαν χορηγηθεί από την τ. Διεύθυνση Πολεοδομίας, βεβαιώσεις κύριας χρήσης για συγκεκριμένο ακίνητο.

Η αγωγή των τριών ιδιωτών προκάλεσε ένα κύκλο διεκδίκησης μέσω των δικαστηρίων, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης πλέον να καθίσταται γνωστό πως έχει χάσει την υπόθεση τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή ενημερώθηκε προ μηνός για την εν λόγω εξέλιξη και ειδικότερα για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς να ακυρώσει την έφεση της δημοτικής πλευράς κατόπιν της Πρωτόδικης – αρνητικής για την ίδια – απόφασης κι ως εκ τούτου, έθεσε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για να λάβει απόφαση σχετικά με τις επόμενες ενέργειές της.

Σύμφωνα με όσα προτείνει και η νομική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα ασκηθεί αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Εφετείου προς το ΣτΕ, ώστε να κάνει μία έσχατη προσπάθεια η Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση του να αποτρέψει την καταβολή της αποζημίωσης, που πλέον επιβαρύνει την πλευρά της.

Σύμφωνα με όσα προτάθηκαν από τη νομική υπηρεσία του Δήμου, η αίτηση αναίρεσης προκύπτει για τον εξής βάσιμο λόγο: “Δεν είναι δυνατόν χρηματικές επιδικάσεις ή αναγνωρίσεις οφειλών δια της δικαστικής οδού, ένεκα πράξεων και παραλείψεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων (Πολεοδομία) να βαρύνουν τον Δήμο ως διάδοχο αυτών, εφόσον τότε ουδεμία ευθύνη είχαν τα όργανα του Ν.Π. του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ή των Δήμων γενικότερα”.

Αλ. Αθανασίου: Εκκρεμότητες που δεν αφορούν τους πρώην τρεις Δήμους

Επί της σοβαρής εξέλιξης κλήθηκε να προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, κατόπιν της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως εξήγησε, “Η συγκεκριμένη περίπτωση, απ΄ ό,τι λέει το γραφείο νομικής υποστήριξης και η οικονομική υπηρεσία μπαίνει στην επιδότηση σύμφωνα με τον νόμο Σκουρλέτη του Υπ. Εσωτερικών για τις δικαστικές αποφάσεις” κι ως εκ τούτου, αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχει η δυνατότητα να μην χρεωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, η εν λόγω υπόθεση “αποτελεί εκκρεμότητα που δεν αφορά τους πρώην τρεις Δήμους της Σύρου, αλλά εκκρεμότητα της τότε Πολεοδομίας που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σήμερα έχει κληρονομήσει”.

“Οι υποθέσεις της Πολεοδομίας που πήραμε, ούτε ξέρουμε τί έχουν από πίσω τους, δηλαδή τί δικαστικές εκκρεμότητες υπάρχουν” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, αν και ο Δήμος ως ΟΤΑ Α΄ βαθμού “είναι ο καθολικός διάδοχος όλων αυτών” ωστόσο, όπως σημείωσε, “η Πολεοδομία δεν παύει να είναι μία υπηρεσία ουσιαστικά της σημερινής Περιφέρειας”. Επανέλαβε μάλιστα αρκετές φορές πως, “Είναι πραγματικά παράδοξο πώς τέτοιες υποθέσεις που αφορούσαν στην τότε εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έρχονται ξαφνικά κι επιβαρύνουν τον Δήμο κι όχι τον διάδοχο τον πραγματικό που θα έπρεπε να είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου”.

Ζητείται οικονομική κάλυψη από το Υπ. Εσωτερικών

Όσον αφορά στην τελική έκβασης της υπόθεσης, που θα προκύψει προσεχώς μετά την εξέταση από το ΣτΕ της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά όπως τη ζητά ο Δήμος, αναλόγως θα ενεργήσει και η Δημοτική Αρχή, με τον κ. Αθανασίου να διευκρινίζει πως αν τελικώς κληθεί να αποζημιώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αυτό θα γίνει μέσω επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών.

“Η συγκεκριμένη υπόθεση θα ενταχθεί στο νόμο περί δικαστικών αποφάσεων μαζί με όλη την τοκοφορία που έχει παράξει ο χρόνος και θεωρεί και το γραφείο νομικής υποστήριξης και η οικονομική υπηρεσία ότι εντάσσεται στον νόμο Σκουρλέτη που είναι ενεργός αυτήν τη στιγμή.

Αυτό κατόπιν της ακύρωσης της αίτησης που καταθέτουμε τώρα” δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, απαντώντας μάλιστα και στην ερώτηση αν στον παρόντα χρόνο, η Δημοτική Αρχή γνωρίζει αν θα την απασχολήσουν έντονα παρόμοιες υποθέσεις.

“Αυτή είναι μία υπόθεση. Γνωρίζουμε όμως μία ακόμη υπόθεση από το 2005 που δεν έχει εκδικασθεί μέχρι σήμερα και το ποσό ανέρχεται σε 140.000 ευρώ και μπορεί να υπάρχουν κι άλλες υποθέσεις κι εμείς να μην το γνωρίζουμε” δήλωσε σχετικά, εκφράζοντας παρακάτω πως, η ανησυχία προκύπτει λόγω του γεγονότος πως οι αποζημιώσεις για πολεοδομικές εκκρεμότητες που ανάγονται στο παρελθόν, αφορούν συνήθως σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

“Σε αυτές τις περιπτώσεις, στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων είναι υψηλές οι απαιτήσεις δεν είναι μικρές. Όταν κάποιος επικαλείται ότι δεν βγήκε η τάδε οικοδομική άδεια για παράδειγμα και έχει διαφυγόντα κέρδη, εξαιτίας του ότι δεν κατάφερε να χτίσει ένα κατάλυμα, μία επιχείρηση, σημαίνει ότι το κυνηγά δικαστικά” σχολίασε ο Αλέξης Αθανασίου, γνωστοποιώντας πως καταβάλλεται προσπάθεια από τον Δήμο να μην επωμίζεται το βάρος το ταμείο του Δήμου, αλλά κυρίως να αναλάβει τη συγκεκριμένη υποχρέωση ο πραγματικός διάδοχος – σύμφωνα με τη λογική εξέλιξη του αυτοδιοικητικού θεσμού – που είναι η Περιφέρεια.

“Είχε γίνει μία προσπάθεια και από τον νυν Δήμαρχο αλλά και από τον τέως Δήμαρχο τουλάχιστον όσον αφορά υποθέσεις μέχρι και το 2010, να τις επωμίζεται ο διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν ευοδώθηκε” ανέφερε, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Πρέπει να διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θεωρεί διαδόχους τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, αν και ούτε και οι Περιφερειάρχες θα ήθελαν πάνω τους αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι άλλωστε εύκολες υποθέσεις”.

Πρόσθεσε δε πως, “Υπάρχει αυξημένη ανησυχία και αυτό το είδα και από τους δικηγόρους του Δήμου όταν είδαν αυτή την υπόθεση και την υπόθεση των 140.000 ευρώ που δεν έχει εκδικασθεί ακόμη”, σημειώνοντας επιπλέον πως, σε επίπεδο αλλαγής των προβλεπομένων του “Καλλικράτη”, απαιτείται και η συνδρομή των βουλευτών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το συγκεκριμένο θέμα, “ήδη ο Δήμαρχος έχει κάνει νύξη στους ίδιους”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Θεωρούμε πως το κράτος θα έχει μέριμνα γι αυτά τα θέματα”, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ελπίδα πως σε κεντρικό επίπεδο και από την πλευρά του Υπ. Εσωτερικών, λογικά θα πρέπει να υπάρξει θετική στάση στο αίτημα του Δήμου.

Τροπολογία της νομικής υπηρεσίας από το 2015

Κατόπιν των ανωτέρω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπενθύμισε μάλιστα πως η νομική υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προ δύο ετών είχε συντάξει και προτείνει μία αλλαγή – τροπολογία, που αν εφαρμοζόταν θα διευκόλυνε τους Δήμους σε μεγάλο βαθμό, απαλλάσσοντάς τους από τον συγκεκριμένο “πονοκέφαλο”.

“O νομικός σύμβουλος του Δήμου συνέταξε και μία τροπολογία του νόμου μετά από αυτό και αναφέρομαι στον “Καλλικράτη” ώστε για τέτοια ποσά απαιτητά ποσά από Υπηρεσίες αιχμής τουλάχιστον όπως ήταν οι Πολεοδομίες, τουλάχιστον μέχρι και το 2010 που δεν ήταν στους Δήμους, αν μη τί άλλο να αφορούν και να ασχολούνται οι υπηρεσίες οι μητρικές, δηλαδή της Περιφέρειας. Όσες αντικατέστησαν τον παλαιό θεσμό” σημείωσε σχετικά ο Αλέξης Αθανασίου, επαναλαμβάνοντας πως η υιοθέτησή της σε κεντρικό επίπεδο, θα αποδειχθεί “σωτήρια”.

Μαύρη ύλη” με φόντο την Πολεοδομία Μυκόνου

Με φόντο τα προαναφερθέντα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την υποστήριξη της Πολεοδομίας Μυκόνου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, επισημαίνοντας μάλιστα πως πρόκειται για “μαύρη ύλη” που δεν είναι γνωστό τί θα φανερώσει στη Δημοτική Αρχή.

“Με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό και η εξέλιξη αυτού του θέματος διότι όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μία μαύρη ύλη την οποία αγνοούμε από παλιά και υπάρχει και μία φρέσκια ύλη από την εμπλοκή μας με την Πολεοδομία Μυκόνου” δήλωσε σχετικά, υποστηρίζοντας από την πλευρά του πως, “Ακόμη κι αν εξασφαλίσουμε με κάποιο τρόπο το ποσό που επιδικάζεται και για τα δικαστικά έξοδα, πέρα από αυτά, μπαίνουμε σε μία περιπέτεια και σε ένα άγχος διαρκές”.

Ανατροπή προϋπολογισμού ή δανεισμός

Ο Αλέξης Αθανασίου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά και με το τί θα σημάνει για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η μη δυνατότητα κατοχύρωσης των χρηματικών ποσών των αποζημιώσεων τέτοιων εκκρεμοτήτων, από το Υπ. Εσωτερικών, με τις δηλώσεις του να είναι σαφείς.

“Ανησυχώ πάρα πολύ γιατί είναι ποσά που ανατρέπουν τον προϋπολογισμό του Δήμου. Δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν είναι ποσά 50.000 ευρώ ή μικρότερα που εκεί θα έλεγες στην έσχατη περίπτωση κάτι θα κόψω και θα το αποπληρώσει ο Δήμος” ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως στην απευκταία περίπτωση που δεν ανταποκριθεί το κεντρικό κράτος, “Δεν θα ήθελα να το σκέφτομαι. Καταρχήν θα ανατρέψει τον προϋπολογισμό του ο Δήμος για κάποια χρονιά, δηλαδή αυτά που προωθεί και υλοποιεί κάθε έτος θα τα “μηδενίσει”, ούτως ώστε να πληρώσει κάτι τέτοιο”. Εναλλακτικά δε, εξήγησε πως, “θα πρέπει να προβεί σε δανειοδότηση” σενάριο που επανέλαβε πως “δεν θέλω να το σκέφτομαι”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ωστόσο, τόνισε πως, καθώς πράγματι “θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν μας παρουσιάζονται ποσά μεγάλα, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πάμε πάλι στο Υπ. Εσωτερικών και θα εξηγήσουμε ξανά ότι παλαιές εκκρεμότητες και δικαστικές υποθέσεις που δεν αφορούν τον Δήμο, ανατρέπουν τον προϋπολογισμό μας, Θα ζητήσουμε να επιχορηγηθούμε. Μακάρι να είναι εφικτό”.