Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων

"Η όποια απεργία επιχειρείται έρχεται να προστεθεί στον Γολγοθά των ελεύθερων επαγγελματιών"

Αυτούσια η ανακοίνωση
  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017 - 13:47

Σε συνέχεια της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Κυκλάδων (ΕΜΔΥΔΑΣ) από κάθε ενέργεια ή διαδικασία που αφορά στην παροχή διοικητικής υποστήριξης από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης στο Δήμο Μυκόνου για την άσκηση πολεοδομικών αρμοδιοτήτων, ο Σύλλογος μας θα ήθελε να αναφέρει τα παρακάτω:
Στην παρούσα συγκυρία, η όποια απεργία επιχειρείται στο κλάδο μας έρχεται να προστεθεί στο «Γολγοθά» των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών των Κυκλάδων και στην προσπάθειά τους να σταθούν και να επιβιώσουν στον τόπο τους.
Σήμερα, που η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας άρα και των εισοδημάτων των ιδιωτών μηχανικών φτάνει στο 90% σε σχέση με τα χρόνια πριν την κρίση, η ενάσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος του μηχανικού αποτελεί πραγματικά μία «περιπέτεια» στην οποία όσοι από τους συναδέλφους αντέχουμε και επιθυμούμε, συμμετέχουμε τα τελευταία επτά περίπου χρόνια σκωπτικά και υπομονετικά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Πολεοδομία της Μυκόνου για πολλούς είναι «ειδική περίπτωση» και ότι αποτελεί την «καυτή πατάτα» για τις Δημοτικές Αρχές και των δύο νησιών και σίγουρα είναι άδικο να παίζεται πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των συναδέλφων μηχανικών που εργάζονται στο Δημόσιο. Το σχετικό ΦΕΚ όμως για την παροχή διοικητικής υποστήριξης, είναι πλέον ένα νέο δεδομένο, όπως όλα αυτά με τα οποία καθημερινά βομβαρδιζόμαστε και πρέπει ως τέτοιο να το αντιμετωπίσουμε.
Δεν είναι όμως το μόνο νέο δεδομένο που υπάρχει σε ότι αφορά τον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος και ελέγχου των κατασκευών.
Με το Ν.4495/17 (ΦΕΚ167Α/03.11.2017) για τον «Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προβλέπεται η σύσταση Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος που θα υπάγονται στην Περιφέρεια (και όχι στους Δήμους) και θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίσει τον τρόπο στελέχωσης, την υλικοτεχνική υποδομή και οργάνωση των δομών αυτών θα εκδοθεί εντός έξι μηνών σύμφωνα με τον ίδιο νόμο.
Ο έλεγχος των αυθαιρέτων κατασκευών αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας θα διενεργείται από τους Ελεγκτές Δόμησης οι οποίοι θα υποβάλουν τα πορίσματά τους στο Παρατηρητήριο. Οι Ελεγκτές Δόμησης είναι το πιστοποιημένο σώμα ιδιωτών μηχανικών που ήδη από το 2012 διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους σε νέες ανεγειρόμενες οικοδομές με εύρυθμο και επιτυχημένο κατά γενική ομολογία τρόπο.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι συνάδελφοι της ΕΜΔΥΔΑΣ να μην εννοούν αυτούς όταν αναφέρονται σε παράδοση αρμοδιοτήτων από το κράτος σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι τουλάχιστο αστείο να θεωρούμε ως τέτοια τις αμοιβές των 200€ που λαμβάνουν οι Ελεγκτές Δόμησης για κάθε τους έλεγχο. Το γεγονός ότι επιτέλους γίνεται έλεγχος στην οικοδομή στις δύο πιο βασικές της φάσεις (κατά την έναρξη των εργασιών και κατά την περάτωσή τους) και μάλιστα σε όλες τις οικοδομές, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα της δόμησης, που συμβάλει στην πάταξη φαινομένων διαφθοράς του παρελθόντος, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Γνωρίζοντας λοιπόν τις παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου από «πρώτο χέρι» πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπου αυτό αδυνατεί αποδεδειγμένα να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες του, λόγω της έλλειψης προσωπικού και πόρων, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει πολύ αποτελεσματικά, με τρόπο σύννομο και διαφανή.
Το Κράτος πρέπει να έχει πάντα εποπτικό ρόλο στην τήρηση της νομιμότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών και όχι να αναλίσκεται σε κάθε λογής γραφειοκρατική και φοβική αγκύλωση για νόμιμα αιτήματα των πολιτών.
Εκτός από τη σύσταση των Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος, με το άρθρο 38 του Ν.4495/17 προβλέπεται και ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ο οποίος επίσης θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και φαινομένων διαφθοράς στις πολεοδομίες, όπως εξάλλου αυτό έχει αποδειχθεί με όλες τις διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες σε άλλους τομείς του Δημοσίου οι οποίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
Καλούμε λοιπόν τους συναδέλφους μηχανικούς του Δημοσίου να συμβάλλουν θετικά και να πιέσουμε όλοι μαζί στο να στηθούν οι νέες δομές του Ν.4495/17 στο αμέσως επόμενο διάστημα που προβλέπει ο νόμος, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα αποσυμφορήσουν τις πολεοδομίες των Δήμων μεταφέροντας κρίσιμο μέρος των
αρμοδιοτήτων τους (καταγγελίες και έλεγχος αυθαιρέτων) στις Περιφέρειες και στο σώμα των Ελεγκτών Δόμησης.
Οποιεσδήποτε κινήσεις δεν είναι προς αυτή τη κατεύθυνση, θεωρούμε ότι δεν βοηθούν και δε συμβάλλουν καθόλου στο να αποκτήσουμε επιτέλους ένα κράτος με «γρανάζια» που δε θα θέλουν συνεχώς «λάδωμα» για να λειτουργήσουν, αλλά θα είναι εξαρχής καλής ποιότητας και θα βοηθούν στην ευνομία και τη σωστή λειτουργία του.