Συνέντευξη της ευρωβουλευτή, Έλενας Κουντουρά στην “Κοινή Γνώμη” για τον τουρισμό και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

“Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο”

Με ατζέντα τον τουρισμό, τις προτάσεις και τα μέτρα για νησιωτικές πολιτικές στην ΕΕ, αλλά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έλενα Κουντουρά μιλάει στην “Κοινή Γνώμη”, ενόψει της επίσκεψής της στη Σύρο, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Η ίδια θα μεταβεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς θα είναι η κεντρική ομιλήτρια της πολιτικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, το βράδυ (20.00) της Δευτέρας, στο αίθριο του ξενοδοχείου “Ερμής”, στην Ερμούπολη.

  • Έχετε υποστηρίξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για βιώσιμη και ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στη χώρα και κατ΄ επέκταση στα νησιά όταν ήταν κυβέρνηση. Σήμερα ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για τον νησιωτικό νομό αναφορικά με την τουριστική πορεία του και ποια η κριτική σας για τις ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο ίδιο πεδίο;

“Με την εθνική στρατηγική για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε όταν διετέλεσα Υπουργός τουρισμού την περίοδο 2015 - 2019, καταφέραμε μέσα σε συνθήκες πολλαπλών κρίσεων και οικονομικής ασφυξίας να καταστήσουμε την Ελλάδα ένα από τα 5 ισχυρότερα brands παγκοσμίως - με διεθνή αναγνώριση και σειρά βραβείων- και πρωταθλήτρια στην τουριστική ανάπτυξη. Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε ρεκόρ 40% αύξησης των διεθνών αφίξεων που ξεπέρασαν τα 34 εκατ. επισκέπτες με την κρουαζιέρα και ρεκόρ τουριστικών εσόδων, με αύξηση 35%, πάνω από 18 δισ. ευρώ το 2019, ιστορικές επιδόσεις που επιδιώκει η Ελλάδα για το 2023. Προσελκύσαμε εκατοντάδες νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και ψηφίσαμε εμβληματικό μας νόμο 4582/2018 για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Οι Κυκλάδες κατέγραψαν εκείνη την τετραετία 57% αύξηση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια και 40% αύξηση αφίξεων στα λιμάνια.

Δυστυχώς οι πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ από την αρχή της πανδημίας και με τη σημερινή ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τον κλάδο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που γονατίζουν από τα χρέη και το υψηλό λειτουργικό κόστος.”.

  • ορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί των Κυκλάδων παρουσιάζουν κορεσμό και έχουν έρθει στο προσκήνιο “αδιέξοδα”, όπως η μη προστασία του περιβάλλοντος, οι αυθαιρεσίες και η δυσκολία στην εύρεση φθηνής κατοικίας για ιατρούς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον τουρισμό κ.α.. Ποιες λύσεις προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά τα προβλήματα;

“Το βιώσιμο μέλλον των νησιωτικών μας προορισμών προϋποθέτει ολιστική αντιμετώπιση όλων αυτών των κρίσιμων ζητημάτων. Και είναι αδιανόητο ότι σε νησιωτικές περιοχές, όπως στις Κυκλάδες, που υπερτριπλασιάζουν τον πληθυσμό τους το καλοκαίρι, εκτός από την ελλιπή συνδεσιμότητα, τις ανεπαρκείς υποδομές και το υψηλό κόστος μετακινήσεων, έχουν αφεθεί σε συνθήκες διάλυσης, οι δομές υγείας, με τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα, διασώστες και γιατρούς. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει συγκεκριμένες προτάσεις με επίκεντρο τις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές. Είναι προτεραιότητά μας να αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών ύδρευσης, βιολογικών καθαρισμών, κυκλικής διαχείρισης απορριμμάτων, δημοσίων υποδομών υγείας για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, μια νέα γενιά έργων στις μεταφορές, και φυσικά για την πράσινη ενέργεια και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έμεινε ανενεργή την τελευταία τετραετία. Συγχρόνως, για τη στήριξη των νησιών έχουμε - εκτός από το Mεταφορικό Iσοδύναμο -, εξαγγείλει ειδικά μέτρα - κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού, με παράλληλους περιοριστικούς κανόνες στο Airbnb, το διπλασιασμό της επιδότησης ενοικίου στους νέους και τη δημιουργία τράπεζας στέγης για οικονομική προσιτή κατοικία σε νέες οικογένειες.”.

  • Οι επενδύσεις στον τουρισμό για τα νησιά δημιουργούν και θέσεις εργασίας. Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βάλει “φρένο”, την ίδια στιγμή που πέραν των κορυφαίων τουριστικών προορισμών, αρκετά νησιά έχουν μεγάλη ζήτηση και είναι σε εξέλιξη επενδύσεις. Το κόμμα σας θα στηρίξει αυτή την πραγματικότητα;

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είχε στηρίξει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Όταν ανέλαβα Υπουργός Τουρισμού είχαμε μόλις 4 μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Παραδώσαμε περισσότερα από 450, εκ των οποίων τα 130 είχαν ήδη ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα σε εξέλιξη, και περισσότερες από 170.000 νέες θέσεις εργασίας. Συγχρόνως, στηρίξαμε χιλιάδες επαγγελματίες με προγράμματα ΕΣΠΑ για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και για την δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Στο πρόγραμμά μας είναι προτεραιότητα η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μέτρα όπως: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο έως τα 10.000 ευρώ και προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση των μικρομεσαίων στην χρηματοδότηση, από την οποία σήμερα είναι αποκλεισμένοι, λόγω αυστηρών κριτηρίων που έθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τιμωρεί έτσι τους μικρούς και ευάλωτους και ευνοεί τις λίγες ισχυρές επιχειρήσεις. Εμείς δεσμευόμαστε για τη στοχευμένη ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους μικρομεσαίους, με δάνεια και επιδοτήσεις, και για τη δημιουργία νέων ταμείων στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσω χρηματοδοτήσεων και μικροπιστώσεων.

Το ερώτημα είναι λοιπόν γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν στήριξε επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξακολουθεί να μην τις στηρίζει.”.

  • Έχετε διαγράψει μία σημαντική πορεία στην πολιτική. Σήμερα, ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που έχετε αναδείξει και αναδεικνύετε στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να έχουν όφελος τα νησιά;

“Ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN ανέλαβα πρωτοβουλίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιέζω την Κομισιόν για ειδική στήριξη στα νησιά μας, που σήμερα επιβαρύνονται δυσανάλογα υψηλό μεταφορικό κόστος και κόστος ζωής, ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές ενίσχυσης της συνδεσιμότητας, μείωσης του κόστους και διείσδυσης στην ηλεκτροκίνηση. Η έκθεση - ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό, που καταρτίστηκε μετά από δική μου πρόταση, ζητά από τα κράτη - μέλη να εκπονήσουν εθνικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπλέον, σε πρόσφατο ψήφισμά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτικότητα, ζητήσαμε να αποτυπωθεί ένα νέο όραμα και ένα νέο “σύμφωνο” της ΕΕ για τα νησιά, με σειρά δράσεων αντιμετώπισης των ανισοτήτων, πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στις τοπικές κοινωνίες και ειδικά μέτρα για να ανακουφιστούν τα νησιά από το κόστος και τις προκλήσεις των αερομεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών.”.

  • Τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης ήταν απογοητευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στις Κυκλάδες η πτώση του υπήρξε σοβαρή. Σήμερα, για ποιους λόγους καλείτε τους νησιώτες να επιλέξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

“Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εργάζεται προς όφελος των πολιτών και το έχει αποδείξει. Το 2015 παρέλαβε την Ελλάδα χρεοκοπημένη, με άδεια ταμεία και σε 4 χρόνια όχι μόνο ρύθμισε τα χρέη και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά παρέδωσε την οικονομία με συνεχόμενη ανάπτυξη και τα ταμεία γεμάτα με 37 δις. Επίσης, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που έβαλε τον τουρισμό ψηλά στην ατζέντα της και έφερε ρεκόρ τουριστικής ανάπτυξης, με οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς όμως, οι εκλογές γίνονται σε τοξικό κλίμα, με τη μιντιακή κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας που απολάμβανε πλήρη ασυλία και με πολιτική επικοινωνίας που στηρίζεται σε ψέματα και σε διαστρέβλωση της αλήθειας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσπαθεί να ενημερώσει τους πολίτες για το πρόγραμμά τους και τα οφέλη για τη βελτίωση της ζωής μας.

Καλούμε λοιπόν τους νησιώτες και όλους τους πολίτες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να στηρίξουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: α. για να μειωθούν οι φόροι και να ανακουφιστούν από την ακρίβεια, β. για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, γ. για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, δ. για να δουν πραγματική αύξηση μισθών και εισοδημάτων, ε. για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, στ. για περισσότερη ασφάλεια στις υποδομές.

Ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί οι πολιτικές του έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο, με δικαιοσύνη και ευημερία για όλους.”.