Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές και στο νησιωτικό νομό, που έχει εφοδιαστεί με το απαραίτητο εκλογικό υλικό

Οι Κυκλάδες ολοταχώς στην κάλπη της 25ης Ιουνίου

Περισσότερα τμήματα ετεροδημοτών στη Σύρο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής βαδίζει η χώρα στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, με το βλέμμα όλων των νησιωτών να στρέφεται στην Κυριακή και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει, το οποίο ενδέχεται να στερήσει τη μοναδική έδρα που θα είχε ο ΣΥΡΙΖΑ βάσει των αποτελεσμάτων της 21ης Μαΐου και να τη μεταθέσει στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Κυκλάδες είναι πανέτοιμες για την κάλπη της 25ης Ιουνίου και αυτή τη φορά οι νησιώτες έχουν να επιλέξουν μόνο κόμμα, αφού δεν ψηφίζουν υποψήφιους βουλευτές και δεν υπάρχει σταυρός.

Το εκλογικό υλικό έχει σταλεί σε όλα τα νησιά, με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνεργασία με τους Δήμους τοποθετούνται ψηφοδέλτια και φάκελοι σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, στις Κυκλάδες υπάρχουν 25 κόμματα, εκ των οποίων δύο δεν έστειλαν ψηφοδέλτια, καθώς προφανώς τελικά δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία.

Σε ενημέρωση της εφημερίδας από τη γενική διευθύντρια εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Εύη Αριστείδου, κατέστη σαφές πως ο νομός των Κυκλάδων είναι πανέτοιμος για τις εθνικές εκλογές, ενώ αυτή τη φορά, υπάρχουν περισσότερα εκλογικά τμήματα για ετεροδημότες συγκριτικά με την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Υπενθυμίζονται τα αποτελέσματα που έφεραν τα κόμματα στις Κυκλάδες βάσει της πρώτης κάλπης και σύμφωνα με τα οποία έχουν ψηφιστεί οι βουλευτές για την επόμενη σύνθεση της Βουλής. Διευκρινίζεται πως σε συνάρτηση και με τα πανελλαδικά ποσοστά της νέας κάλπης θα γίνει ξεκάθαρο ποιοι τελικά θα μπουν στη Βουλή από τις Κυκλάδες.

Νέα Δημοκρατία 47,55% (3 έδρες, Γ. Βρούτσης, Κ. Μονογυιού, Φ, Φόρτωμας), ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15,95% (1 έδρα, Ν. Συρμαλένιος), ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,28%, ΚΚΕ 5,63%, Ελληνική Λύση 3,64%.

Κύλησε “ρολόι” η διανομή του υλικού

Στην ερώτηση αν οι Κυκλάδες έχουν εφοδιαστεί με όλο το απαραίτητο υλικό για τις εκλογές, η κ. Αριστείδου απάντησε θετικά. “Κυλούν όλα ομαλά. Έχουν εφοδιαστεί οι Δήμοι με το εκλογικό υλικό και τα τελευταία νησιά που παραλαμβάνουν σήμερα (σ.σ. παρέλαβαν χθες) είναι η Πάρος και η Τήνος”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως σχετικά με το εκλογικό υλικό, “δεν είχαμε ελλείψεις”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως σχετικά με τη διανομή του υλικού, η συνεργασία με τους Δήμους υπήρξε εκ νέου αγαστή. “Με τους Δήμους συνεργαστήκαμε άψογα και αυτή τη φορά. Θα στήσουν τα εκλογικά τμήματα και εκτιμώ πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα βγουν γρήγορα γιατί αυτή τη φορά δεν έχουμε σταυρούς”.

Σχετικά με το αν υπάρχει μεταβολή στον αριθμό των κομμάτων, η ίδια υπήρξε σαφής. “Όσον αφορά τα κόμματα έχουμε 25 στις Κυκλάδες και εκλογικό υλικό για όλα πλην δύο. Δηλαδή στο νομό μας, το κόμμα Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – Τ.Ρ.Α.Μ.Π., είπαν ότι δεν θα στείλουν ψηφοδέλτια. Αυτό σημαίνει πως δεν θα συμμετέχουν πάλι στις εκλογές”.

Οκτώ τμήματα ετεροδημοτών

Η κ. Αριστείδου, επεσήμανε δε, πως, σχετικά με τα εκλογικά τμήματα δεν υπάρχουν αλλαγές, αλλά μόνο προσθήκες τμημάτων για ετεροδημότες. “Έχουμε τον ίδιο αριθμό εκλογικών κέντρων στις Κυκλάδες, δηλαδή 287 όσα ήταν και 8 των ετεροδημοτών”, γνωστοποίησε.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το θέμα, σχολίασε τα ακόλουθα. “Μία διαφορά από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές είναι πως τότε είχαμε ένα μικτό τμήμα ετεροδημοτών. Τώρα έχουμε οκτώ αμιγή τμήματα και δύο μικτά. Μιλάμε για πολλές περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και για πολλούς περισσότερους ετεροδημότες. Όλα είναι στη Σύρο”, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στις εκλογικές περιφέρειες που καλύπτονται. “Έχουμε Α΄ Αθηνών, Β1΄ βόρειου τομέα Αθηνών, Β2΄ δυτικού τομέα Αθηνών, Β3΄ νότιου τομέα Αθηνών, Α΄ ανατολικής Αττικής, Α΄ Θεσσαλονίκης, Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας”.

Σημείωσε δε, πως, “τα ψηφοδέλτια γι αυτά τα τμήματα είναι λιγότερα, γιατί δεν έχουν στείλει όλα τα κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί”, ωστόσο, διευκρίνισε πως, “αυτή είναι μία ευθύνη του κάθε κόμματος”.

Αμεσότερα τα αποτελέσματα

Σχετικά με τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η κ. Αριστείδου υπήρξε αισιόδοξη.

“Έχουμε μία διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Την προηγούμενη φορά ερχόταν το έντυπο των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος ΙΡΙΔΑ 2 από τον Δήμο στην Περιφέρεια. Εμείς το ελέγχαμε και το μεταδίδαμε στο Υπουργείο, όπου εκεί άλλο συνεργείο έκανε την καταχώρηση. Αυτή τη φορά και για πρώτη φορά, θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι την καταχώρηση, αφού ελέγξουμε την πληρότητα του εκλογικού αποτελέσματος”, τόνισε, εκτιμώντας πως, “θα είναι ακόμη πιο σύντομη η μετάδοση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων”.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Περιφέρεια ενημερώνει τις βάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, “που ήδη έχουν κληρωθεί από τον Άρειο Πάγο”, σύμφωνα με όσα σημείωσε η υπεύθυνη.