Στο κενό... το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Ταφόπλακα” για το μπάσκετ στη Σύρο

Απογοήτευση για τη μπασκετική κοινότητα και δηλώσεις των προέδρων του Α.Ο. Ερμούπολης και του Άρη Σύρου

Παντελώς άστεγοι θα παραμείνουν οι αθλητές του μπάσκετ στη Σύρο και την προσεχή αγωνιστική και προπονητική περίοδο, καθώς το έργο στατικής ενίσχυσης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, δεν προχωρά ομαλά, αφού απρόβλεπτα προβλήματα που ήρθαν στην επιφάνεια, καθιστούν την ολοκλήρωσή του, όνειρο θερινής νυκτός.

Η τελευταία ενημέρωση και οι πληροφορίες του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με το πολυσυζητημένο έργο, προκαλούν τεράστια απογοήτευση σε αθλητές και προπονητές, οι οποίοι δεν θα έχουν κλειστό γήπεδο για προπονήσεις και αγώνες τη χειμερινή περίοδο. Τα παραπάνω έρχονται – δυστυχώς – να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ της εφημερίδας προ μηνών, αφού η Α΄ Κλειστή Αίθουσα, όπως όλα δείχνει, θα παραμείνει ένα “κουφάρι”. Συγκεκριμένα, έκτακτα προβλήματα που ήρθαν στο φως από την εξέλιξη των εργασιών, όπως και η εκτόξευση των δαπανών για τη συνολική αποκατάσταση του κλειστού γηπέδου, οδηγούν την υπόθεση σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δύο αθλητικά σωματεία που παλεύουν να κρατήσουν τους νέους στο άθλημα του μπάσκετ.

Ειδικότερα, στην “Κοινή Γνώμη” μίλησαν ο πρόεδρος του Α.Ο. Ερμούπολης, Μάρκος Φρέρης και ο πρόεδρος του Άρη Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης.

Δυστυχώς, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μέχρι νεωτέρας, δεν θα διαθέτει κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

Δραματική κατάσταση

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής γνωστοποίησε προχθές πως η εξέλιξη του έργου δεν είναι καλή. “Τα πράγματα για την Α΄ Αίθουσα του μπάσκετ είναι δραματικά. Όσο προχωρούν οι εργασίες βγαίνουν στην επιφάνεια προβλήματα που δεν είχε προβλέψει ούτε η αρχική μελέτη, ούτε η συμπληρωματική μελέτη. Αρκεί να σας πω ότι ακόμη και ο δοκός στήριξης της στέγης είναι σαθρός. Δηλαδή πάμε να κάνουμε μία δοκιμαστική αποξήλωση και όλα είναι στον αέρα”, περιέγραψε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “έχει κάνει διάφορες σκέψεις η Τεχνική Υπηρεσία”, όμως, όπως υποστήριξε, “αυτές θα ανακοινωθούν όταν πρέπει”.

Σχετικά δε με τις υλοποιηθείσες παρεμβάσεις, ανέφερε τα ακόλουθα. “Προς το παρόν έχει γίνει το 50% του έργου όσον αφορά στη στατικότητα στο κάτω τμήμα του κτηρίου, αλλά είναι ένα έργο που δύσκολα το βλέπω να ολοκληρώνεται και βέβαια, ανεβάζει πάρα πολύ το κόστος. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το έργο της στατικής ενίσχυσης και από εκεί και πέρα είναι τα κουφώματα, είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά, η μόνωση, όλα αυτά. Θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο”, επανέλαβε ο κ. Αληφραγκής.

Α.Ο. Ερμούπολης, Μάρκος Φρέρης: Μετακινήσεις, δαπάνες και απομάκρυνση αθλητών

Την απογοήτευση όλων των αθλητών και το Α.Ο. Ερμούπολης, μετέφερε ο πρόεδρός του, Μάρκος Φρέρης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα, ανέδειξε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βιώνουν οι αθλητές στην εξέλιξή τους.

“Ελπίζαμε πως φέτος θα ξεκινούσαμε τη σεζόν και θα είχαμε τουλάχιστον αυτή τη στέγη. Με τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία τεράστια απογοήτευση, γιατί οι ελπίδες που είχαμε εξανεμίζονται. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κάναμε μία προσπάθεια να κρατήσουμε στο άθλημα περίπου 120 αθλητές, λέγοντάς τους ότι του χρόνου θα είναι στον κλειστό χώρο. Αυτό βλέπουμε τελικά να μην γίνεται. Άρα, υπάρχει μία μεγάλη απογοήτευση”, σημείωσε, τονίζοντας ακόμη πως, “υπάρχει ο χρόνος που τελείωσε, κατά τον οποίον είχαμε και πολλούς τραυματισμούς από αθλητές που ήθελαν να ανεβάσουν ένα επίπεδο και όχι απλά να περπατήσουν μέσα στο παρκέ. Οι αθλητές τραυματίστηκαν. Αυτοί οι τραυματισμοί τους εμπόδισαν να συμμετέχουν και σε κλιμάκια της εθνικής”. Επιπλέον, ο κ. Φρέρης έθιξε και το ζήτημα των μετακινήσεων των αθλητών, αφού η ομάδα, δηλώνει έδρα την Τήνο. “Μας δημιουργούν θέμα με τις μετακινήσεις. Το μεγάλο τμήμα το αντρικό δηλώνει έδρα αναγκαστικά, την Τήνο. Καταλαβαίνετε το πρόβλημα που είχαμε και έχουμε σχετικά με το να έχουμε έδρα την Τήνο. Οι μετακινήσεις και οι δαπάνες είναι πολλές”, ξεκαθάρισε, εξηγώντας ακόμη πως, “η προσπάθεια που κάνουμε κι εμείς και οι προπονητές και τα παιδιά είναι τεράστια. Δυστυχώς όμως η κατάσταση αυτή όπως είναι και όπως πάει να γίνει είναι ταφόπλακα για το μπάσκετ. Το μπάσκετ αυτές οι εξελίξεις το καταστρέφουν”.

Αναφορικά με τα αιτήματά τους, γνωστοποίησε πως, “με τον Δήμο έχουμε μιλήσει και ξέρει το πρόβλημα. Γιατί δεν προχωρά το έργο, ξέρουν να απαντήσουν μόνο οι άνθρωποι του Δήμου.

Από την πλευρά μας το μόνο που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ και να μην απογοητευθούν και απομακρυνθούν. Ήδη έχει γίνει ζημιά. Απογοητεύονται και οι γονείς και οι αθλητές”. Σε συνέχεια αυτών, εξήγησε μάλιστα πως, “σκεφτείτε ένας γονιός να φέρει το παιδί του στον εξωτερικό χώρο και να πρέπει να κάνει προπόνηση ή να κάνει μπάσκετ μέσα σε συνθήκες κακές, με βροχή και κρύο. Είναι μεγάλο το πρόβλημα”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, “ζητήσαμε και ζητάμε από τον Δήμο τουλάχιστον μία μεγαλύτερη ενίσχυση γιατί οι δαπάνες με τις μετακινήσεις είναι μεγάλες. Έχουμε πέρα από τις κανονικές μετακινήσεις και τις έξτρα. Αυτή η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για το μπάσκετ”.

Άρης Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης: Θα απευθυνθούμε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος μετέφερε την αγωνία των αθλητών του χώρου και ο πρόεδρος του Άρη Σύρου, Αντώνης Βαρθαλίτης, ο οποίος σημείωσε και την πολύ σημαντική συγκυρία της ομάδας να προσπαθεί να ανέβει κατηγορία. “Ουσιαστικά υπάρχει αυτή η κατάσταση από τον προηγούμενο Απρίλιο, πάνω από ένα έτος. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι απαιτήσεις πολλές. Πλέον δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Μιλάμε με τον εργολάβο και ξέρουμε ότι το έργο δεν πάει καλά. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στην Αθήνα για να παίξουμε μπαράζ ανόδου στη Γ΄ εθνική. Αν το καταφέρουμε και είμαστε στη Γ΄ εθνική, πού θα παίζουμε; Που θα προπονούμαστε; Τι ομάδα θα φτιάξουμε για να είμαστε Γ΄ εθνική; Πηγαίνει πίσω όχι μόνον το μπασκετικό κομμάτι, αλλά και η εξέλιξη του αθλήματος και η επισκεψιμότητα από άλλες ομάδες και η προβολή της Σύρου. Κανονικά θα έρχονταν ομάδες στη Σύρο, θα δούλευαν ξενοδοχεία, εστιατόρια.Σαφώς και το μπασκετικό κομμάτι γιατί να πάει πίσω;”, αναρωτήθηκε, γνωστοποιώντας πως ο Άρης Σύρου δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις εξελίξεις. “Εμείς έχουμε προτείνει λύσεις. Θα εξετάσουμε τι θα γίνει και θα απευθυνθούμε και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αν πάμε στη Γ΄ εθνική, πρέπει κάτι να γίνει απαραίτητα”. Εξηγώντας αναλυτικά το πλάνο τους, γνωστοποίησε τα εξής. “Θα ζητήσουμε κατά πόσον στο γήπεδο του βόλεϊ, θα μπορέσει να μπει ένα παρκέ πολύ καλής ποιότητας, για να μπορεί να εξυπηρετήσει και τις δύο ομάδες. Και μπάσκετ και βόλεϊ. Θα το προτείνουμε. Θα δούμε πώς θα πάνε οι αγώνες. Αν πάρουμε το εισιτήριο για τη Γ΄ εθνική θα αρχίσουμε την επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πρέπει να βρεθεί λύση”, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, εξηγώντας πως στο χειρότερο σενάριο που δεν υπάρξει λύση, δυστυχώς είναι ντροπή για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά, “θα είναι και τα δύο Σωματεία του μπάσκετ άστεγα. Είναι κρίμα. Μιλάμε για αθλητές και για μικρά παιδιά. Ήδη έχουμε χάσει πολλά παιδιά λόγω του ανοικτού γηπέδου”.