Αντιδρούν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Πεζόδρομου Σύρου – Ερμούπολης για το έργο του Open Mall

Ζητούν ακύρωση από το ΣτΕ για έναν “σωστό πεζόδρομο”

Ανυποχώρητη η Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση της παρέμβασης που αφορά σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων

Την ακύρωση του έργου του Open Mall στο τμήμα που αφορά αποκλειστικά στον πεζόδρομο της οδού Θυμάτων Σπερχειού και της Πρωτοπαπαδάκη επιχειρούν να επιτύχουν όσοι επιχειρηματίες, καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν συσπειρωθεί στην Κίνηση Πολιτών Πεζόδρομου, καθώς διαφωνούν με την προβλεπόμενη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και ζητούν έναν “σωστό πεζόδρομο” για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Περίπου 220 άτομα προχώρησαν σε ιεραρχική προσφυγή προς το Υπουργείο Πολιτισμού στο τέλος Ιουνίου, ενώ προ εβδομάδας, κατέθεσαν αίτηση για την ακύρωση του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 35 πολίτες, επισημαίνοντας πως με την υλοποίηση της διαπλάτυνσης δεν θα υπάρξει αναβάθμιση της περιοχής, αλλά αντιθέτως, θα υπάρξουν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και της εξυπηρέτησης των ΑΜΕΑ μέσα στον… πεζόδρομο. Με την πλευρά των ίδιων, ήρθε σε επικοινωνία η “Κοινή Γνώμη”. Ο επιχειρηματίας Σταύρος Κοής, εκπροσωπώντας τους, ξεκαθάρισε πως στην Ερμούπολη, η επιθυμία τους είναι “να διαμορφωθεί ένας πεζόδρομος ενιαίου τμήματος, αφού προηγηθεί έργο για την απορροή των ομβρίων υδάτων”.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής δήλωσε στην εφημερίδα πως το έργο που φέρει εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού και ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, θα προχωρήσει ομαλά και θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

Διεκδικούν ενιαίο επίπεδο και λύση στην απορροή των ομβρίων

Γνωστοποιώντας επισήμως στην τοπική κοινωνία τις κινήσεις τους για το έργο του Open Mall, οι επιχειρηματίες που επιδιώκουν να σταματήσει αυτή η παρέμβαση τόνισαν τα εξής: “Μέχρι πρόσφατα, δεν πιστεύαμε ότι το έτος 2023 και μετά από όλες τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που έχει περάσει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, θα υπήρχε μια Δημοτική Αρχή, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις, τις αντιρρήσεις, και τις νόμιμες ενστάσεις, σημαντικής μερίδας πολιτών που επηρεάζονται αρνητικά και με πολλούς τρόπους από την αδικαιολόγητη και αδιάλλακτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής - η οποία μάλιστα σε δύο εβδομάδες θα είναι παρελθόν -, να εκτελέσει ένα έργο που θα δυσκολέψει αντί να καλυτερεύσει τις ζωές των πολιτών της Ερμούπολης”. Υπενθυμίζοντας πως η αρχική πρόταση που τους είχε παρουσιαστεί αφορούσε “στην ανάπλαση των πεζοδρόμων Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη σε ένα και μοναδικό επίπεδο χωρίς την ύπαρξη πεζοδρομίων, όπως είναι όλοι οι πεζόδρομοι σε όλες τις χώρες” και υπό τη προϋπόθεση πως, “το έργο αυτό θα εκτελείτο σύμφωνα με μελέτη ομβρίων υδάτων έτσι ώστε να δώσει και λύση στις πλημμύρες που συμβαίνουν στον πεζόδρομο μετά από έντονες βροχοπτώσεις”, τόνισαν πως, αντί των παραπάνω, “σήμερα, το 2023, από τα αρχικά σχέδια του έργου, έχουν μείνει προς εκτέλεση αποκλειστικά τα κινητά και διακοσμητικά στοιχεία και έχουν αφαιρεθεί τα οι βασικές παρεμβάσεις”. Μάλιστα ξεκαθάρισαν πως, “τα έργα αυτά αντικαταστάθηκαν με τα έργα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων”.

Αγώνας μέχρι τέλους…

Αμέσως μετά, ανέφεραν όλες τις κινήσεις που έκαναν για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους προς τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο τελικά για “απαξίωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής” των ίδιων τους των αναγκών.

“Η Δημοτική αρχή μας απάντησε πως παρότι δεν μπορεί να γίνει η ανακατασκευή του πεζοδρόμου σε ένα επίπεδο λόγω προβλήματος χρόνου, εν τούτοις θα εξέταζε την δυνατότητα να απεντάξει την διαπλάτυνση του πεζόδρομου από το υπόλοιπο έργο και να το ακυρώσει, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στην Ρυθμιστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης έτσι ώστε να μην προχωρήσει στην εκτέλεσή του. Από τις 24/04/2023 μέχρι και σήμερα, δεν έχουμε ενημερωθεί αν η Ρυθμιστική αρχή έχει απαντήσει στον Δήμο και αν ναι, αν η απάντηση της είναι θετική ή αρνητική”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμαναν πως, “διαπιστώνοντας την αδιαφορία και την απαξίωση της Δημοτικής Αρχής αποφασίσαμε να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες που μας δίνει η πολιτεία, προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Συμβούλιο της Επικρατείας, για να διασφαλίσουμε την ακρόαση των αιτημάτων μας σε ανώτερο πολιτειακό επίπεδο από αυτό της Δημοτικής Αρχής”. Πιο συγκεκριμένα εξήγησαν τέλος πως, “έχουμε προβεί σε α. ιεραρχική προσφυγή στο Υπουργείο Πολιτισμού τέλος Ιουνίου και β. σε αίτηση για την ακύρωση του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας προ εβδομάδας.

Για τις νομικές μας ενέργειες, έχουμε ενημερώσει δεόντως την Δημοτική Αρχή, ζητώντας της να αναστείλει την εκτέλεση των εργασιών μέχρι την έκδοση των αποφάσεων των αρχών αυτών”.

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή

  • Θα συνεχίσετε την εκτέλεση του έργου στον πεζόδρομο ή όχι;

“Η πρόθεσή μας είναι το έργο να υλοποιηθεί και μάλιστα μέσα στο συμβατικό χρόνο που προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους. Το είχαμε αναφέρει και το καλοκαίρι, ότι εφόσον είχαμε ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ το έργο του Open Mall στην οδό Σταματίου Πρωίου, είχαμε πει ότι θα κάνουμε μία διακοπή λόγω καλοκαιριού και το έργο θα συνεχιστεί από τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Ήδη χθες (σ.σ. προχθές) έγιναν οι αποτυπώσεις των πεζοδρομίων στο πρώτο τμήμα που θα ξεκινήσει το έργο, δηλαδή από τη ΔΕΥΑΣ μέχρι την οδό Ευαγγελιστρίας και για να μην υπάρχει μεγάλη όχληση θα γίνει πρώτα το δεξί πεζοδρόμιο, από την πλευρά του κτηρίου της ΔΕΥΑΣ για να υπάρξει και διαθέσιμος χώρος για τη φορτοεκφόρτωση. Σταδιακά θα προχωράμε. Θα ολοκληρώσουμε και το απέναντι κομμάτι και μετά θα συνεχίσει ο εργολάβος παρακάτω.

Στο τέλος θα γίνουν οι διαβάσεις των τυφλών επί της Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού).

Τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη, θα αρχίσει το έργο.”.

  • Κατ΄ επανάληψη έχουν εκφραστεί διαφωνίες από τους επιχειρηματίες για τον χαρακτήρα του έργου. Γιατί επιμένετε ως Δημοτική Αρχή σε ένα έργο που δεν το θέλουν, αφού δεν θα προκύπτει ενιαίος πεζόδρομος; Γιατί δεν απεντάσσετε το συγκεκριμένο κομμάτι;

“Το έργο που έγινε στην οδό Σταματίου Πρωίου με το έργο που θα γίνει στις οδούς Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη είναι ένα έργο ενιαίο. Έχει όλες τις αδειοδοτήσεις. Είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά δεν θα πληρωθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά θα το επιβαρυνθεί ο Δήμος. Δεν είναι έργο που μπορεί να αναβληθεί. Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν κάνει έντονη διαμαρτυρία και έχουν κάνει μία παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην εκτελεστεί το έργο. Ήρθε απάντηση την επόμενη ημέρα από το ΣτΕ, η οποία απλά γράφει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου παραλαβής. Σε περίπτωση που το ΣτΕ είχε ενδοιασμούς ή ήθελε να ανασταλεί το έργο, σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που έχω από έγκριτους δικηγόρους, θα έπρεπε να γράψει παρατήρηση επάνω, ότι σταματούν οι εργασίες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό δεν υπάρχει. Οπότε, δεν υπάρχει λόγος προς το παρόν να σταματήσει το έργο.”.

  • Δεν σκεφτήκατε το σενάριο να μεταθέσετε το έργο χρονικά αφού θα υπάρξει νέα Δημοτική Αρχή;

“Επειδή με αυτό το έργο παίζουν παιχνίδι και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και αναφέρομαι σχεδόν σε όλους, να πω ότι είναι ένα έργο ψηφισμένο από όλες τις παρατάξεις. Ψηφισμένο ομόφωνα. Το είχε εντάξει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εμείς το προχωρήσαμε. Το σώσαμε. Ήταν έτοιμο να απενταχθεί. Σκοπός μας είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου να το έχουμε ολοκληρώσει. Με το έργο θα αναβαθμιστεί και ο πεζόδρομος, θα μπορούν να βγάζουν και νόμιμα τα τραπεζάκια γιατί παρανόμως τα έχουν στον δρόμο, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής”.

  • Υπήρξαν σχολιασμοί αναφορικά με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην πλευρά της Σταματίου Πρωίου, ότι “μαυρίζουν” τα μάρμαρα και άρα, δεν είναι καλής ποιότητας. Τι συμβαίνει με αυτό;

“Στην αρχή η πρόβλεψη για τις διαβάσεις τυφλών και ΑΜΕΑ ήταν να γίνουν με διαφορετικό χρωματισμό ώστε να είναι περισσότερο ευδιάκριτες. Όσα έγιναν είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και το χρώμα και ο τύπος της πέτρας που θα μπει. Δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στη μελέτη που να μην έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και όποια άλλη Υπηρεσία προβλέπει ο νόμος”.

Ετικέτες: