Σε πανηγυρικό τόνο η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού “Αναγέννησί μας”

Αλέξης Αθανασίου: “Δεν θα επιτρέψω αιφνιδιασμούς της κοινωνίας μας”

  • Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, 2023 - 21:25

Μήνυμα νίκης εξέπεμψε το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής του συνδυασμού “Αναγέννησί μας” και υποψήφιος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, έξω από το εκλογικό κέντρο της παράταξης.

Ο Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος ήταν περιτριγυρισμένος από υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους του συνδυασμού αλλά και δεκάδες υποστηριχτές του, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο ότι την επομένη των εκλογών, αν τύχη της εμπιστοσύνης των Συριανών, θα βρεθεί στο πλευρό όλων των πολιτών.

“Μου αρέσει ο διάλογος και πιστεύω με πάθος στην αξία του και ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω αιφνιδιασμούς της κοινωνίας μας ή αποφάσεις εν θερμώ. Θα είμαι ωφέλιμος και ευγνώμων σε όσους θα μας βοηθούν αλλά και σαφής, ξεκάθαρος, ανυπάκουος και απείθαρχος εάν χρειαστεί προς κάθε κέντρο εξουσίας όταν και εφόσον παίρνει θέσεις εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας και των ανθρώπων του νησιού μας. Θα είμαι ευέλικτος και ανοικτός σε συνεργασίες και δημιουργικές προτάσεις που θα προέρχονται από όλη την κοινωνία μας. Και το εννοώ!”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στον συνυποψήφιό του, Άρη Ρώτα, υποστηρίζοντας ότι αντιδρά  χωρίς ψυχραιμία, με τοξικό και διχαστικό λόγο, πρακτικές και συμπεριφορά, ενώ έκανε λόγο και για ένα προγραμματικό πρόγραμμα που ουδεμία σχέση έχει με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου.

“Παρατηρώ μία δυστοκία έκφρασης προγραμματικού λόγου, πλην διαφόρων θεωριών και «φωτοβολίδων», μία τοξικότητα, ένα διχαστικό λόγο, μια ιστοσελίδα που «στήθηκε στο πόδι», ένα πρόγραμμα τουλάχιστον της επόμενης 20ετίας και κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δίχως καμία εκτίμηση κόστους, βάσει της δημοσιονομικής κατάστασης του Δήμου και της Χώρας εν γένει, του οποίου τα κείμενα παραπέμπουν περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά στην αυτοδιοίκηση που επιθυμούμε να υπηρετήσουμε. Άνθρακες ο θησαυρός κυρίες και κύριοι. Έχει τα χέρια του δεμένα, όντας «μπροστινός» αρκετών εμμονικών ατόμων που θέλουν να περάσει το δικό τους, από πείσμα και μόνο, παραγκωνίζοντας με έπαρση και αλαζονεία, τα θέλω της κοινωνίας μας”, επεσήμανε ο κ. Αθανασίου.

 

 

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του κ. Αθανασίου:

Αγαπητές Συμπολίτισσες και Αγαπητοί Συμπολίτες μας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης,

Σήμερα ολοκληρώνουμε μια σύντομη μεν αλλά  πυκνή δε,  προεκλογική περίοδο, εν’ όψει των Δημοτικών Εκλογών της Κυριακής 8 (οκτώ) του Οκτώβρη του 2023.

Είχαμε πει στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ανεξάρτητης, Αυτοδιοικητικής και Συριανής μας παράταξης ότι η Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις Εκλογές αυτές, θα κληθεί να “περάσει” το Δήμο μας στην απέναντι όχθη του ποταμού, υπερβαίνοντας και αφήνοντας πίσω για ΠΑΝΤΑ, κάθε στρεβλή πρακτική, κάθε λανθασμένη νοοτροπία και κάθε άδικη συμπεριφορά, που πολύ συχνά —συζητώντας μεταξύ μας— νιώθαμε πως μας απογοήτευσαν, μας πλήγωσαν έως και μας απομάκρυναν ακόμη και μεταξύ μας αλλά και κάποιες φορές, από κοινούς στόχους και επιθυμίες.

Νιώθοντας και εκφράζοντας ειλικρινή σεβασμό στις προσπάθειες ΌΛΩΝ ανεξαιρέτως, των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών που διαχειρίστηκαν σοβαρά ζητήματα και προβλήματα της πόλης και του νησιού μας, δημιουργήσαμε μια αμιγώς Αυτοδιοικητική και Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη.

Μια Παράταξη, η οποία διέπεται από σεμνότητα και σοβαρότητα, προσδοκώντας να καταφέρει τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση, αποδοχή και συνεννόηση με δυνάμεις οι οποίες θα εμπνέουν και θα εκφράζουν τους κατοίκους αυτού του ευλογημένου τόπου.

Μια Παράταξη η οποία θα συνεργάζεται αποτελεσματικά και δημιουργικά με όλες τις Αρχές και τους Φορείς για το καλό του νησιού και των ανθρώπων του.

Πριν ψηφίσετε σκεφθείτε! Βάλτε κάτω την κοινωνική προσφορά των στελεχών όλων των συνδυασμών, όλα τα βιογραφικά, τις ζωές μας, τις διαδρομές μας στην κοινωνία, τα προσόντα μας επιστημονικά, εμπειρικά και επαγγελματικά, και αποφασίστε με το χέρι στη καρδιά σας, ποιος είναι το κατάλληλο πρόσωπο να διοικήσει και να στηρίξει  τον τόπο προς ένα καλύτερο Αύριο για την επόμενη 5ετία αλλά και πέραν αυτής ασφαλώς εάν είναι ικανός.

Ποιος είναι ο επικεφαλής μιας ικανής ομάδας που θα εκκινήσει την οικονομική μηχανή του τόπου μας και θα εργαστεί για να φέρει ευημερία στον τόπο και ευκαιρίες στα παιδιά μας.

Οι παλμοί της καρδιάς μου είναι συντονισμένοι με την αγωνία για την τύχη αυτού του τόπου. Με ψυχική φόρτιση και ευθύνη, στέκομαι απέναντί σας και σας δηλώνω ότι θα θέλω να είμαι και θα είμαι αποτελεσματικός γι’ αυτόν τον τόπο, εφόσον με τιμήσετε. Γνωρίζετε ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι ένας άνθρωπος του διαλόγου, της συναίνεσης, της σύνθεσης. Συνεργάσιμος, όπως πάντα.

Μου αρέσει ο διάλογος και πιστεύω με πάθος στην αξία του και ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω αιφνιδιασμούς της κοινωνίας μας ή αποφάσεις εν θερμώ. Θα είμαι ωφέλιμος και ευγνώμων σε όσους θα μας βοηθούν αλλά και σαφής, ξεκάθαρος, ανυπάκουος και απείθαρχος εάν χρειαστεί προς κάθε κέντρο εξουσίας όταν και εφόσον παίρνει θέσεις εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας και των ανθρώπων του νησιού μας. Θα είμαι ευέλικτος και ανοικτός σε συνεργασίες και δημιουργικές προτάσεις που θα προέρχονται από όλη την κοινωνία μας. Και το εννοώ!

Η Σύρος αξίζει την αγάπη όλων μας! Περισσότερης αγάπης και περισσότερου νοιάξιματος από όσο διαχρονικά της έχουμε προσφέρει και ουσιαστικά της χρωστάμε. Για το λόγο αυτό, στέκομαι απόψε εδώ μπροστά σας και σας δίνω μια υπόσχεση μέσα από την καρδιά μου. Μια υπόσχεση Ενότητας και Έργου!

Στο σημείο αυτό, παρακαλώ επιτρέψτε μου, παρόλο που ΔΕΝ είχα πρόθεση να το πράξω, οφείλω να το κάνω τελικά για να μην εκλαμβάνεται η σιωπή μου ως αδυναμία. Ήταν επιλογή μου μέχρι πρόσφατα να διατηρώ χαμηλούς τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ήταν επιλογή μου αλλά και των συνεργατών να απαντάμε με σύνεση, υπευθυνότητα και με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, την ώρα που πρέπει, όπως πρέπει και σε όποιον πρέπει, για το κάθε ζήτημα.

Θα πω λοιπόν τούτο για το συνδυασμό «με σχέδιο για τη Σύρο» και τον επικεφαλής της και  υποψήφιο δήμαρχο κ. Άρη Ρώτα και τους συν αυτώ.

Αντιδρούν χωρίς ψυχραιμία, με τοξικό και διχαστικό λόγο, πρακτικές και συμπεριφορά. Δεν αφουγκράζονται την κοινωνία που δεν αντέχει πια την πόλωση και το πινγκ-πόνγκ των ευθυνών!

Δεν έχουν ιδέα πώς λειτουργεί ένας μεγάλος οργανισμός όπως  είναι ο Δήμος. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα βιογραφικά, των δήθεν 50 σελίδων, δεν πείθουν κανέναν, ούτε καν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τέρμα λοιπόν τα ψέματα, η ημέρα της κρίσης και της αξιολόγησης  έφτασε και έφτασε για όλους μας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το γνωρίζουμε όλοι μας. Υπάρχει μόνο ενότητα και διάθεση για σοβαρή εργασία με αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του!

 

Είναι λένε… νέοι και συμπεριφέρονται ως παλιομοδίτες πολιτικοί. Λένε ότι δεν είναι πολιτικοί, αλλά θέλουν να ασκήσουν πολιτικές. Μας έχουν κατηγορήσει ακόμα και για το «προπατορικό αμάρτημα». Έπιασαν όλους μας τους συνεργάτες, τον βασικό μας κορμό, νομίζοντας ότι είναι τόσο καλοί που θα μας διαλύσουν. Μιλούσαν για συνδυασμό 90 ατόμων και μετά βίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 80 άτομα. Έβαλαν υποψηφίους, Συριανούς μεν, αλλά μη μόνιμους κατοίκους του τόπου μας. Έβαλαν συζύγους, ξαδέλφια, κουνιάδους και μπατζανάκια για να κλείσουν συνδυασμό. Αλήθεια, πιστεύουν ότι ο Συριανός κόσμος τρώει κουτόχορτο; Υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας?

Θέλουν λένε την ευκαιρία. Σεβαστόν. Ποιοι ζητούν όμως την ευκαιρία αυτή αγαπητοί μου; Οι συνάδελφοι που δε δούλεψαν καλά με το Δήμαρχο τον κ. Νίκο Λειβαδάρα και μας λένε τώρα ότι θα δουλέψουν καλύτερα με δήμαρχο τον κ. Άρη Ρώτα;

Τον προκαλώ, ακόμα και τώρα, να παρουσιάσει τι απ’ όσα εξαγγέλλει θα μπορέσει να υλοποιήσει. Σας απαντώ εγώ, τίποτα! Γιατί δεν έχει δίπλα του ανθρώπους με γνώση, τόλμη και τεχνογνωσία, όπως έχουμε εμείς.

Αντιθέτως, παρατηρώ μία δυστοκία έκφρασης προγραμματικού λόγου, πλην διαφόρων θεωριών και «φωτοβολίδων», μία τοξικότητα, ένα διχαστικό λόγο, μια ιστοσελίδα που «στήθηκε στο πόδι», ένα πρόγραμμα τουλάχιστον της επόμενης 20ετίας και κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δίχως καμία εκτίμηση κόστους, βάσει της δημοσιονομικής κατάστασης του Δήμου και της Χώρας εν γένει, του οποίου τα κείμενα παραπέμπουν περισσότερο στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά στην αυτοδιοίκηση που επιθυμούμε να υπηρετήσουμε.

Άνθρακες ο θησαυρός κυρίες και κύριοι. Έχει τα χέρια του δεμένα, όντας «μπροστινός» αρκετών εμμονικών ατόμων που θέλουν να περάσει το δικό τους, από πείσμα και μόνο, παραγκωνίζοντας με έπαρση και αλαζονεία, τα θέλω της κοινωνίας μας

Σας αναφέρω χαρακτηριστικά δύο παραδείγματα: 1. Έκανε τον καμπόσο και τον «καουμπόι στο Ελ Πάσο» με τα ζητήματα του Ναυπηγείου και της Μαρίνας στο Πηδάλι, αλλά ταυτόχρονα έβαζε συνεργάτες του να λένε σε συνεντεύξεις ότι στηρίζουν το Ναυπηγείο.

2. Έβαλε καμιά 20αριά υποψηφίους του, να στέλνουν γύρω- γύρω μηνύματα, «στηρίξτε μας για να μη βγει ο Αθανασίου» ακόμη και μέχρι τώρα, αυτές τις ώρες λίγο πριν λήξει επίσημα βάσει Νόμου στις δώδεκα ή ώρα (24:00)  η προεκλογική περίοδος. Επιστρατεύει δηλαδή δόλιες μεθόδους και υιοθετεί θολές πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Το αφήνω στη φαντασία σας το τι μπορεί να συμβεί εάν εκλεγεί  δήμαρχος…

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει το δυναμισμό που απαιτεί ο θεσμός και ο ρόλος του δημάρχου. Δεν έχουμε καν, έστω και λίγα δείγματα γραφής από μια –τουλάχιστον- συμμετοχή του σε όλα τα χρόνια της ζωής του σε κάτι που απασχόλησε, πόνεσε ή χρειάστηκε αυτή την κοινωνία. Μια κοινωνία την οποία κατά τα άλλα επιζητά να εκπροσωπήσει. Στηρίζεται από περίεργα κέντρα που έχουν «ιδεοληψίες» για τον τόπο μας και είναι εγκλωβισμένος από άτομα που έμειναν «μετεξεταστέα» την τελευταία τετραετία. Αυτά τα ολίγα, για να μη διασπείρονται φήμες, δημιουργούνται θολά τοπία και παραπλανητικές εντυπώσεις.

Απόψε όμως είναι για όλους εμάς ένα αντάμωμα γιορτής της ενότητας μας αλλά κυρίως του Λόγου Τιμής που έχουμε δώσει πως θα προσπαθήσουμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ με στόχο το καλύτερο για ΌΛΟΥΣ ΜΑΖΙ!

Ακόμη και όσοι είναι απέναντί μας και μας λοιδορούν, εάν και εφόσον εκλεγούμε να είσαστε βέβαιοι πως θα τους προσκαλέσουμε στο τραπέζι του Διαλόγου.

Διότι η Σύρος μας είναι μια και ανήκει σε όλους μας. Σε κανέναν δεν ανήκει περισσότερο και σε κανέναν λιγότερο. Και την αγαπάμε ΌΛΟΙ μας το ίδιο απέραντα!

Προτάσσουμε και απαντάμε λοιπόν, με μια ομάδα που εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε πολύ, συνδυάζοντας εμπειρία και νεανική ορμή, διαφορετικές γενιές, ποικίλα ενδιαφέροντα και ευρύτητα πολιτικών απόψεων. Μεγάλος κοινός παρονομαστής, η απεριόριστη αγάπη OΛΩΝ για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Μια ομάδα, δυναμική, αποφασισμένη και υπερκομματική. Μία ομάδα που υποδέχτηκε και καλωσόρισε ανθρώπους από κάθε άκρη και σημείο της Σύρου μας,  με ποιοτικές υποψηφιότητες από τις Δημοτικές Ενότητες Ερμουπόλεως, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας καθώς και από τις εννέα (9) Κοινότητες του νησιού μας.

Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοί μας, εκπροσωπούν την πολυεπίπεδη κοινωνική διαστρωμάτωση του τόπου μας και η πολυσυλλεκτικότητά του ψηφοδελτίου εμπεριέχει και αγκαλιάζει τις πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες, καθώς μεταξύ άλλων τα μέλη μας είναι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, φοιτητές, αθλητές, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Όλες και όλοι τους, άνθρωποι με ικανότητες, ταλέντα, δεξιότητες και ενσυναίσθηση, που εκφράζουν μια Κοινωνία ενεργών Πολιτών και είναι πρόθυμοι να την υπηρετήσουν και να εργαστούν με ανιδιοτέλεια και αγάπη για να πάμε το νησί και το Δήμο μας ακόμη πιο μπροστά!

Νιώθω την ανάγκη λοιπόν, αλλά και την ηθική επιθυμία και υποχρέωση, να ευχαριστήσω εγκάρδια όλες και όλους τις υποψήφιες και τους υποψήφιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, όπως επίσης και όλους τους φίλους, τις φίλες, τους υποστηρικτές και τους συνεργάτες μας, που ως πολύτιμοι συνοδοιπόροι στέκονται δίπλα μας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής και της αδιάκοπης προσπάθειάς μας.

Εύχομαι ολόψυχα και πιστεύω πραγματικά με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι θα είμαστε μαζί όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και —πρώτα ο Θεός— μετεκλογικά.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες μου, το έχω ξαναπεί και  δεν πάψω να το επαναλαμβάνω: Η Δύναμη της Πόλης και του Νησιού μας, είναι η Δύναμη και οι Αξίες των Ανθρώπων μας. Είμαστε Όλοι Εμείς, Μαζί!

Η Συριανή Κοινωνία μας και η ιστορία του Νησιού μας, αξίζουν το βαθύ και απεριόριστο σεβασμό μας. Σε αυτή την Κοινωνία, δεν υπάρχει χώρος για αιφνιδιασμούς! Δεν υπάρχει χώρος για έπαρση! Όπως επίσης δεν υπάρχει χώρος για αμετροέπεια, τοξικότητα και προσωπικές επιδιώξεις και κανένας μας απολύτως δεν θα πρέπει να εξαιρεί τον εαυτό του από το σεβασμό προς αυτή την ηθική και ιερή- επιτρέψτε μου να τη χαρακτηρίσω- υποχρέωση.

Και δεν θα πρέπει επίσης, κανένας από εμάς, να ξεχνά ούτε για μια στιγμή, πως την επόμενη ημέρα των Δημοτικών Εκλογών, ΜΑΖΙ θα πρέπει να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε για όλα τα θέματα και τα προβλήματα, του τόπου και των ανθρώπων μας, όπως μαζί θα πρέπει να συνεργαστούμε και για όλες τις ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και για τις προοπτικές που θα πρέπει να εμπνευστούμε και δημιουργήσουμε.

Τα λεκτικά βεγγαλικά, οι εντάσεις και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρεπούς συμπεριφοράς και του πολιτικού πολιτισμού ΔΕΝ έχουν και ΔΕΝ θα έχουν απολύτως καμία θέση στη δική μας στάση, κουλτούρα και συμπεριφορά.

Συναίνεση και Διάλογο να αναμένετε από εμάς και ασφαλώς πρωτίστως και από εμένα προσωπικά, στην περίπτωση που με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη και εκλογική σας επιλογή.

 

 

Εμείς δεν μπορούμε να διανοηθούμε- ούτε έστω και για μια φευγαλέα στιγμή-να προτρέψουμε ή και να μετατρέψουμε, τον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε, σε αρένα για ανούσιες μονομαχίες. Ούτε να διχάζουμε την Κοινωνία και να αναστατώνουμε τους συμπολίτες μας αιφνιδιαστικά.

Αρκετά προβλήματα και εξαιρετικά σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν γύρω μας, σε παγκόσμια και  εθνική κλίμακα αλλά και σε τοπική, σε τόσες γειτονιές και σπίτια του νησιού μας.

Πιστεύουμε λοιπόν, πως αξίζουμε και αξίζουμε ΌΝΤΩΣ μια πολύ καλύτερη συμπεριφορά, τύχη και προοπτικές και αυτές θα διεκδικούμε πάντα!

Για όλους τους Συριανούς και τις Συριανές, για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας πρωτίστως αλλά και για όσους τον επισκέπτονται ή τον επιλέγουν για τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την αγάπη σας, τη στήριξη και την πολύτιμη παρουσία σας και απόψε!

Καλή Επιτυχία με ευθύνη, ενότητα και έργο για τη Σύρο μας!