Συνάντηση εργασίας του νέου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου με τον αν. υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο στην Αθήνα

“Καυτές” υποθέσεις της Σύρου στο Υπ. Εσωτερικών

Χρέος ΔΕΥΑΣ, κτηριακό ΓΕΛ Σύρου, έργο για το εσωτερικό του Δημαρχείου και προσλήψεις τέθηκαν επί τάπητος

Στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να “χτίσει” ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα και πραγματοποίησε χθες, μία πρώτη συνάντηση με τον αν. υπουργό, Θεόδωρο Λιβάνιο για μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα του νησιού και του Δήμου.

Διεκδικήσεις και αιτήματα για το χρέος της ΔΕΥΑΣ προς τη ΔΕΗ, για τα κτηριακά προβλήματα του ΓΕΛ Σύρου, για ένα εσωτερικό έργο αποκαταστάσεων αναφορικά με το Δημαρχείο, καθώς και για τον “πονοκέφαλο” της υποστελέχωσης του Δήμου, έπεσαν στο “τραπέζι” του διαλόγου από την πλευρά του, με κύρια προτεραιότητα τις ανάγκες των δημοτών και του νησιού.

Στόχευση του κ. Αθανασίου, όπως εξήγησε στην “Κοινή Γνώμη”, αποτελεί η προσπάθεια διαμόρφωσης ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με τα Υπουργεία στην Αθήνα, στους χώρους δηλαδή όπου και πρέπει να δίδεται σταθερά η “μάχη” των διεκδικήσεων για τον τόπο, χωρίς κραυγές, αλλά με σαφή ατζέντα.

“Τον κ. Λιβάνιο τον γνωρίζω από την πρώτη μου θητεία στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα από το 2010 που διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και εργάστηκε στη σύνταξη και στην προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήτοι το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Συνεπώς η εκ νέου κωδικοποίηση της απίστευτα δαιδαλώδους νομοθεσίας για τους ΟΤΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς του στόχους και πιστεύουμε ότι θα τον φέρει επιτυχώς εις πέρας, προσφέροντας στους ΟΤΑ της χώρας μια πολύ μεγάλη υπηρεσία”, σχολίασε αρχικά ο νέος δήμαρχος, γνωστοποιώντας παρακάτω πως, του απηύθυνε πρόσκληση και για την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής στη Σύρο”. “Τον κάλεσα και στην ορκωμοσία μας. Θα ήταν καλό να επισκεφθεί το νησί, επειδή γίνεται την ίδια ημέρα και για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Είπε ότι θα το εξετάσει”.

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων που συζήτησαν για το νησί και συμπεριλαμβάνει κάποια βασικά “καυτά” ζητήματα, ο Αλέξης Αθανασίου μίλησε αναλυτικά για το τι ζήτησε. “Δεν θεωρώ εθιμοτυπικές αυτές τις επαφές λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας. Είναι ξεκάθαρα συναντήσεις εργασίας για τα προβλήματα του Δήμου. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μέρα. Δεν έχουμε περιθώριο. Τα θέματα “τρέχουν””.

Διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία και το ΓΕΛ

Με φόντο τις πρόσφατες αποκολλήσεις σοβάδων από κτήριο του ΓΕΛ Σύρου, αλλά και με δεδομένες τις αναπάντητες κτηριακές συντηρήσεις του, ο κ. Αθανασίου ζήτησε από τον αν. υπουργό επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία. “Συζητήσαμε για το ΓΕΛ και το ΠΕΠΑΛ και τις κτιριακές ανάγκες τους. Γνωρίζει πως υπάρχει η χρηματοδότηση για το Πειραματικό ΕΠΑΛ Σύρου από το Υπ. Παιδείας (1 εκατ. ευρώ). Του μίλησα για την κατάσταση που είναι σήμερα το ΓΕΛ και τα κτήριά του και επεσήμανα ότι χρειάζεται άμεσα να δούμε για παρεμβάσεις. Συζητήσαμε να υπάρξει μία χρηματοδότηση προσεχώς και είναι ένα σενάριο που θα εξετασθεί. Υπάρχει δυνατότητα”, σημείωσε επί του θέματος, εξηγώντας παράλληλα πως, για τον Δήμο, “στόχος μας είναι αν πάρουμε 300 ή και 500 χιλ. ευρώ αν είναι δυνατόν για τα σχολικά κτήρια και το ποσό των 170 χιλ. ευρώ που έχουμε στον προϋπολογισμό του Δήμου, να το διοχετεύσουμε αποκλειστικά για το ΓΕΛ και τις κτηριακές ανάγκες του”. Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού, τόνισε πως, “όλα είναι και θέμα δημοσιονομικών, όμως θα εξετασθεί το θέμα όπως μου ανέφερε. Να μην ξεχνάμε βέβαια πως οι ανάγκες για το ένα κτήριο του ΓΕΛ θα καλυφθούν με το έργο από το ΠΕΠΑΛ καθώς χρησιμοποιεί αίθουσες του Γενικού. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”.

Να μην αδικηθεί η ΔΕΥΑΣ για το χρέος

Επιπλέον, στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε και η ανάγκη κάλυψης του χρέους της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ που σήμερα έχει φθάσει τα 4 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και στόχος είναι να μην μετακυλήσει αυτό στους δημότες. Προς τον υπουργό, ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε πως πρέπει η ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών να είναι τέτοια που θα απαντά στο αυξημένο κόστος παραγωγής νερού. “Είναι σημαντικό ότι γνωρίζει καλά το θέμα με τις οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων και άρα και της ΔΕΥΑ Σύρου προς τη ΔΕΗ. Μου ανέφερε πως δεν ήταν το πιο απλό πράγμα στη διαχείρισή του καθώς έπρεπε νομοθετικά να το αντιμετωπίσουν για να υπάρχει η δυνατότητα επιχορηγήσεων. Τόνισε πως θα έχουμε νεότερα, σύντομα για το συγκεκριμένο θέμα”, γνωστοποίησε, ενώ μιλώντας για το τι διεκδίκησε για την περίπτωση της Σύρου, ανέφερε τα εξής: “Από την πλευρά μου, ζήτησα να μην αδικηθούμε με μία οριζόντια χρηματοδότηση, καθώς το νερό στα νησιά και στη Σύρο είναι βιομηχανικό προϊόν αποκλειστικά. Αυτό σημαίνει ένα αυξημένο κόστος παραγωγής, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που μπορεί να έχουν πηγές για παράδειγμα και το ρεύμα τους για τα αντλιοστάσια δεν είναι τόσο υψηλό. Με οριζόντια χρηματοδότηση θα καλυφθεί πολύ μικρό μέρος του χρέους”, πρόσθεσε, απαντώντας και αν υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος αυτού του χρέους να σηκώσουν οι δημότες. “Δεν θα θέσουμε σαν Δήμος θέμα αύξησης του κόστους του νερού για τους δημότες. Δεν θέλω να υπάρξει καμία αύξηση τιμολογίων. Το ανέφερα και στον υπουργό. Δεν γίνεται να επιβαρυνθούν οι δημότες. Επανέλαβε πως είναι σε καλό δρόμο και θα ανακοινώσει λύση. Τόνισε ακόμη πως το δουλεύουν και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος”.

Πρόταση για έργο στο εσωτερικό του Δημαρχείου

Ένα έργο συντηρήσεων και αποκαταστάσεων για τον εσωτερικό χώρο του δημαρχείου Σύρου, διεκδικεί η επόμενη Δημοτική Αρχή, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες και σοβαρές φθορές σε αρκετές από τις αίθουσές του. Σχετικά με όσα ειπώθηκαν με τον κ. Λιβάνιο, ο Αλέξης Αθανασίου παρατήρησε πως, “τον ενδιαφέρει αρχικά η πορεία για το έργο αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου καθώς η χρηματοδότηση φέρει και την υπογραφή του, παρότι οι συνεννοήσεις είχαν γίνει και με τον κ. Πέτσα. Από την πλευρά μου, του ζήτησα να μπορέσουμε να κοιτάξουμε κάποιο έργο και για το εσωτερικό του Δημαρχιακού Μεγάρου. Μου ανέφερε πως θα πρέπει να του καταθέσουμε μία σχετική πρόταση για τις ανάγκες και τι θέλουμε για το Δημαρχιακό Μέγαρο και είπε πως θα το εξετάσει”. Διευκρίνισε δε, πως, “μιλάμε για συνολικές αποκαταστάσεις και όχι για ήπιες παρεμβάσεις”.

Ζητά προσλήψεις

Επίσης, μεταξύ των δύο προσώπων αναπτύχθηκε συζήτηση και για θέματα προσλήψεων ειδικοτήτων που λείπουν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και για ζητήματα που έχουν προκύψει στην ανταποδοτική Υπηρεσία. Για τις προσλήψεις και κατά κύριο λόγο για προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε πως ειπώθηκε ότι, “είναι θέμα δημοσιονομικών του κράτους. Ωστόσο ο κ. Λιβάνιος είπε πως είναι σε επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών γι αυτά τα θέματα. Από την πλευρά μου ζήτησα οι επτά εργάτες που θα πάρουμε μέσω ΑΣΕΠ, αν γίνεται να αυξηθούν σε αριθμό. Επίσης, μου ανέφερε πως θέλει να βελτιώσει και τον νόμο για τα ανταποδοτικά, καθώς είναι ένας παρωχημένος νόμος. Απ΄ ότι κατανοώ θέλει να διευρυνθεί το ανταποδοτικό κομμάτι που ουσιαστικά είναι μία τοπική φορολογία”. Πρακτικά αυτό, επεσήμανε πως θα σημάνει ότι αν έχει χρήματα ο Δήμος, να μπορεί να κάνει τις προσλήψεις που έχει ανάγκη.

“Εγώ σε κάθε περίπτωση ζήτησα μόνιμες προσλήψεις. Αυτές που έχουμε εγκεκριμένες είναι 17. Και περιμένουμε να βγουν οι αντίστοιχες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα των δημοτικών αστυνομικών θα βγει. Το κάνουν σταδιακά. Μακάρι οι 17 να γίνουν 30 ή 35. Είναι σταθερό αίτημα. Τις 25 τις ολιγόμηνες θα μας τις δώσουν”, σημείωσε, κλείνοντας τις απαντήσεις του.