Αναφορικά με το έργο της κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού στην περιοχή, για τη βελτίωση της λειτουργίας της

Νέος διαγωνισμός για την αφαλάτωση της Βάρης

Μέχρι τέλος Μαΐου η συμβασιοποίηση και συνεργασία με τους επιχειρηματίες για τον χρόνο έναρξης υλοποίησης

Νέος κύκλος προσπάθειας για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού στην Βάρη, που θα βελτιώνει τη λειτουργία της αφαλάτωσης στην περιοχή, “ανοίγει” από τη ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία βγάζει στον “αέρα” τον δεύτερο διαγωνισμό, αναζητώντας εξειδικευμένο εργολάβο.

Αν και το συγκεκριμένο έργο, θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα, στην περίπτωση που η πρώτη εργολαβία είχε “τρέξει” ομαλά το 2021, ωστόσο, δυστυχώς, αυτή έπεσε στο κενό, αφού η εταιρεία δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μηχανήματα για τις παρεμβάσεις.

Ουσιαστικά, αποτελεί ένα έργο – άκρως απαραίτητο -, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ύψους σχεδόν 450 χιλ. ευρώ, με το οποίο θα διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την οικιστική, γεωργική και τουριστική ανάπτυξη του χωριού.

Αυτό θα προκύψει από το γεγονός πως η αφαλάτωση θα λειτουργεί καλύτερα, αφού η άντληση του νερού θα γίνεται από βαθύτερα σημεία, συγκριτικά με σήμερα και το σύστημα δεν θα παθαίνει εμφράξεις λόγω της άμμου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο στόχος με τον δεύτερο διαγωνισμό είναι να μπορέσει να περάσει σε εργολάβο που θα μπορεί να το υλοποιήσει. Ο χρόνος υλοποίησής του μάλιστα, θα είναι τέτοιος που δεν θα επηρεάσει την επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής τη θερινή περίοδο.

Εργολαβικό ενδιαφέρον και υλοποίηση σε κατάλληλο χρόνο

Για την εξέλιξη του νέου διαγωνισμού και τις κινήσεις της ΔΕΥΑ Σύρου, έδωσε απαντήσεις ο κ. Γιαλόγλου. Αρχικά, γνωστοποίησε πως βγαίνει άμεσα ο διαγωνισμός, αφού έλαβε σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης. “Δημοπρατούμε εκ νέου το έργο, το οποίο δεν είχε ευοδωθεί την προηγούμενη φορά και έγινε λύση της σύμβασης. Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του, ότι δηλαδή αυτή διατηρείται και το δημοπρατούμε εκ νέου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από εργολάβο που να μπορεί να καλύψει το έργο”, τόνισε σχετικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “η Υπηρεσία μας έχει κάνει κάποιες επαφές και γνωρίζει κάποιους που μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο”.

“Εμείς στον διαγωνισμό προχωράμε άμεσα. Ο σκοπός μας είναι να έχουμε συμβασιοποιήσει το έργο μέχρι τον Μάιο. Οπότε ναι, προχωράμε άμεσα στον διαγωνισμό”, επανέλαβε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ΔΕΥΑ Σύρου, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τον κύριο χαρακτήρα του έργου. “Το βασικό έργο είναι ένα υποθαλάσσιο “χαντάκι” το οποίο και θα προχωρήσει τους αγωγούς και θα φτάσει σε ένα βάθος τέτοιο, ώστε να αντλεί νερό, το οποίο θα είναι καθαρό και δεν θα βουλώνει τις αφαλατώσεις μας. Θέλουμε να φτάσει σε ένα βάθος που θα είναι ικανό ώστε να μην δημιουργούνται εμφράξεις στις αφαλατώσεις”.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνεννόηση της ΔΕΥΑΣ με τους επιχειρηματίες της περιοχής για τον χρόνο υλοποίησής του, ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία τους, υπήρξε σαφής: “Προφανώς. Αυτό το ξέρει και η νέα Δημοτική Αρχή ότι δεν κάνουμε εργασίες το καλοκαίρι. Αφού συμβασιοποιήσει η ΔΕΥΑ Σύρου, μετά θα γίνει η διευθέτηση για τις εργασίες ώστε να μην υπάρχει όχληση κατά την καλοκαιρινή περίοδο”.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω δε, επεσήμανε πως, “και ενημέρωση έχει γίνει προς τον επόμενο πρόεδρο και έχει κληθεί στα τελευταία διοικητικά συμβούλια και έχει παρευρεθεί. Έγινε αναλυτική ενημέρωση και από εμένα και από τον διευθυντή”.

Ιστορικό της διάλυσης της πρώτης εργολαβίας

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της πρώτης εργολαβίας που έπεσε στο κενό και διαλύθηκε με αποφάσεις της ΔΕΥΑΣ και προφανώς οδήγησε το έργο σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε ο κ. Γιαλόγλου: “Το έργο σύμφωνα με την αρχική σύμβαση άρχισε στις 28 Ιουνίου του 2021 και ο χρόνος ολοκλήρωσής του ήταν έξι μήνες. Δηλαδή έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2021. Με απόφαση του Δ.Σ. χορηγήθηκε παράταση των εργασιών κατά 150 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαΐου του 2022, με νέα απόφαση εγκρίθηκε η διακοπή εργασιών μέχρι 31 Αυγούστου του 2022 και η παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου έως και 29 Οκτωβρίου του 2022 και με άλλη απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε νέα παράταση περαίωσης για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2023.

Στη συνέχεια και αφού εξέπνευσε ο χρόνος και της τελευταίας παράτασης και η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την εκτέλεση και την ολοκλήρωση του έργου, δόθηκε από τη ΔΕΥΑΣ με ειδική πρόσκληση προθεσμία 15 ημερών για την έναρξη των εργασιών. Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δε συμμορφώθηκε με την ειδική πρόσκληση, γι αυτό η διευθύνουσα υπηρεσία προέβη με έγγραφό της σε έκπτωση του αναδόχου. Ακολούθως, η εταιρεία υπέβαλε στις 21 Μαρτίου του 2023 ένσταση ενώπιον του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της αποδοχής της ένστασης. Η απόφαση έγινε δεκτή και από την Αποκεντρωμένη. Κατόπιν των ανωτέρω η ΔΕΥΑΣ είχε εισηγηθεί τη διάλυση της από 28 Ιουνίου του 2021 σύμβασης του έργου “Κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού προσαγωγής θαλασσινού νερού αφαλάτωσης Βάρης νήσου Σύρου” με την εταιρεία”.