Σύρος: Παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Μαυρίκου για το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη - Γεωλογικό εκθετήριο

  • Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, 2024 - 10:30

Παρέμβαση στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ως μέλος, θα πραγματοποιήσει η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μαυρίκου.

Η παρέμβασή της αφορά τη συζήτηση για την παράταση της σύμβασης που αφορά την προμήθεια για τη «Διαμόρφωση – εξοπλισμό του κτιρίου Κορνηλάκη για τη δημιουργία Γεωλογικού εκθετηρίου».

Η σχετική ανακοίνωση της Μαρίας Μαυρίκου

Επανέρχεται στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου, την ερχόμενη Τρίτη, η συζήτηση για την παράταση της σύμβασης που αφορά την προμήθεια για τη «Διαμόρφωση – εξοπλισμό του κτιρίου Κορνηλάκη για τη δημιουργία Γεωλογικού εκθετηρίου».

Τι αφορά η καταγγελία

Το έγγραφο του Υπουργείου

Τις εργασίες στο κτίριο σταματά το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας με το α.π.465963/6.12.2023 έγγραφό του στο οποίο σημειώνει : ""με το α.π. ΥΠΠΟΑ/363112/29.7.2021 έγγραφό μας εγκρίθηκε η εκτέλεση τοπικών σωστικών εργασιών για την αποκατάσταση της υγρομόνωσης και την αντιμετώπιση οικοδομικών προβλημάτων λόγω της κακής απορροής των ομβρίων υδάτων από το δώμα". "Η παρούσα καταγγελία αναφέρει ότι "... δημιουργούνται σιδηροκατασκευές τοιχοποιίας και διαμόρφωσης δαπέδου .... πακτώνονται μόνιμα τόσο στους υφιστάμενους τοίχους και το πάτωμα του κτηρίου, όσο και στην ξύλινη οροφή", εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην προαναφερθείσα έγκριση". Ζητάει δε από τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης ως φερόμενου ιδιοκτήτη, το Βιομηχανικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο οποίο έχει παραχωρηθεί ο Α' όροφος, να διακόψουν άμεσα τυχόν εκτελούμενες εργασίες και να προσκομίσουν φωτογραφική τεκμηρίωση (η οποία στάλθηκε από τον Δήμο) της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης προκειμένου το Υπουργείο να προβεί στις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες. Σύμφωνα τέλος με το ανωτέρω έγγραφο που ενέκρινε τις εργασίες υγρομόνωσης, αναφερόταν ότι "σε περίπτωση εκτέλεσης περαιτέρω εργασιών, καθώς και για οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση, θα πρέπει να ζητείται η έγκριση του Υπουργείου".

Η σύμβαση

Οι εργασίες που γίνονται σύμφωνα με τη σύμβαση, συνολικού ύψους 137.590,40€, αφορούν σε κατασκευή και τοποθέτηση πατωμάτων, χωρισμάτων (τοίχων), πατωμάτων σε παλαιές δεξαμενές και στον χώρο των καμινάδων, καθώς και προμήθεια και τοποθέτηση παραθύρων και πορτών.

Η σύμβαση είχε διάρκεια από 23.5.2023 έως 23.1.2024 (για οκτώ ημερολογιακούς μήνες) και ο τρόπος πληρωμής του αναδόχου (για το σύνολο του συμβατικού ποσού) ορίζεται ρητά στο άρθρο 3 της σύμβασης (και άρθρο 24 της διακήρυξης), ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την οριστική, ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του αντικειμένου της σύμβασης από την αρμόδια Επιτροπή παραλαβής.

Εισήγηση για παράταση σύμβασης και πληρωμή αναδόχου

Η Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου εισηγήθηκε στη Δημοτική Επιτροπή την παράταση διάρκειας της σύμβασης έως την ολοκλήρωση των ενεργειών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την καταγγελία καθώς και την πληρωμή του αναδόχου σε ποσοστό 80% επί του συνολικού ποσού.

Όπως τόνισα και κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή "η πληρωμή οποιουδήποτε ποσού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διότι συνιστά παράβαση όρου της υπογραφείσας σύμβασης που προβλέπει πληρωμή στο 100% μετά όμως την οριστική παραλαβή των εργασιών από την Επιτροπή παραλαβής". Η παράταση ωστόσο θα δοθεί μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων από το Υπουργείο.

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο

Το κτίριο (Βυρσοδεψείο) Κορνηλάκη έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 557/Α/12.4.2000 και μαζί με τον μηχανολογικό του εξοπλισμό, ο οποίος καταγράφεται στο εν λόγω ΦΕΚ, αποτελεί σημαντική τεχνική μαρτυρία για την βιομηχανική παραγωγική διαδικασία της βυρσοδεψίας.

3 δραστηριότητες στο κτίριο

Εκτός από την παραχώρηση του Α' ορόφου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για χρήση του χώρου ως βιβλιοθήκης, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό δωρεάν παραχώρησης χρήσης ακινήτου (χρησιδάνειο) με διάρκεια από 16.4.2021 έως 30.12.2034 (παραχώρηση που φαίνεται να ξεκίνησε το έτος 2017), στεγάζεται και το Future Lab του Πανεπιστημίου το οποίο διοργανώνει ημερίδες και εκπαιδευτικές επισκέψεις. Στον χώρο του Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη επίσης βρίσκεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, περίπου 9 μηχανήματα, της βιομηχανικής ιστορίας του νησιού σχετικά με την παραγωγική διαδικασία της βυρσοδεψίας και όταν παραληφθούν οι εργασίες, μετά την εξέταση της καταγγελίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, θα λειτουργήσει και το γεωλογικό εκθετήριο.

Για τη λειτουργία βέβαια αυτών των δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο θα πρέπει να εξετασθούν τα ζητήματα επιμερισμού των λειτουργικών δαπανών αλλά και της ασφάλειας και φύλαξης των χώρων.

Ετικέτες: