Κανένα εργολαβικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού στην περιοχή

Νέο “ναυάγιο” για έργο που συνδέεται με την αφαλάτωση Βάρης

Σε απευθείας διαπραγμάτευση με πιθανούς αναδόχους προχωρά η διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου

Υπό την απειλή… της απώλειας της χρηματοδότησης των περίπου 500 χιλ. ευρώ για την κατασκευή του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού στη Βάρη για την καλύτερη λειτουργία της αφαλάτωσης της περιοχής, κινείται η διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία μετά από έναν άκαρπο διαγωνισμό, προχωρά σε απευθείας διαπραγμάτευση με εργολάβους.

Το έργο της βελτίωσης ουσιαστικά του τρόπου με τον οποίον γίνεται η άντληση του νερού για να μεταφερθεί στην αφαλάτωση της Βάρης, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2021, ωστόσο, μία εργολαβία που έπεσε στο κενό και διαλύθηκε, αλλά και ένας νέος άγονος διαγωνισμός, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της αναζήτησης αναδόχου, μέσα σε σφιχτό χρονικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Βαγγέλης Χαλκιάς στην “Κοινή Γνώμη”, μέχρι τον Μάιο πρέπει η διοίκηση να έχει συμβασιοποιήσει το έργο, διαφορετικά θα χαθούν τα χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού θα βοηθήσει στην άντληση νερού από βαθύτερα σημεία, χωρίς ο εξοπλισμός να παθαίνει εμφράξεις και να δημιουργούνται προβλήματα.

Ως εκ τούτου, για τη συμβασιοποίηση του έργου η νέα διοίκηση κάνει αγώνα δρόμου, μετά από την τυπική διαδικασία έγκρισης του πρακτικού του άγονου διαγωνισμού, προσδοκώντας σε αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζει ο κ. Χαλκιάς, αν όλα πάνε καλά, οι εργασίες θα αρχίσουν από το φθινόπωρο και μετά, για να μην σκαφτεί η παραλία της Βάρης και προκύψει “ερήμωση” στις επιχειρήσεις.

Β. Χαλκιάς: Κάνουμε προσπάθειες για να μη χαθεί η χρηματοδότηση

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ τόνισε πως είναι ένα έργο άκρως απαραίτητο, το οποίο όμως δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής σε ράγες υλοποίησης. “Είναι ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει. Τα δημόσια έργα πλέον και το να βρεθεί εργολάβος δεν είναι το ευκολότερο πράγμα”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δυστυχώς, αν και είναι ένα ιδιαίτερο έργο γιατί θα χωθεί στην αμμουδιά σωλήνας 300 μέτρων για να αντλεί νερό από βαθύτερα σημεία”.

Στην ερώτηση για ποιους λόγους εκτιμά ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον στον διαγωνισμό, ανέφερε μόνο τα εξής: “Προφανώς δεν ενδιαφέρει το έργο τους πιθανούς αναδόχους. Όμως, υπάρχουν κάποιες επαφές από πλευράς ΔΕΥΑΣ για να κάνουμε διαπραγμάτευση, να βρεθεί εργολάβος και να πάμε με απευθείας ανάθεση του έργου, μετά από άκαρπο διαγωνισμό. Οι κινήσεις μας γίνονται στο νόμιμο πλαίσιο”.

Στην παρατήρηση αν με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, εκτιμά πως θα υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε: “Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από έναν, δύο εργολάβους και αναμένουμε για το αν θα ανταποκριθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ήδη κάνουμε τις προσπάθειές μας για να μη χαθεί και η χρηματοδότηση”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “γι αυτό το έργο πρέπει να κάνουμε σύμβαση μέχρι τον Μάιο, διαφορετικά θα χάσουμε τα χρήματα και μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 500 χιλ. ευρώ”. Επανέλαβε ακόμη για την καλή λειτουργία της αφαλάτωσης της περιοχής, πως, “είναι ένα έργο που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί. Πιεζόμαστε χρονικά. Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν”. Έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντησή του, εκτιμώντας πως, “θα έχουμε καλή εξέλιξη”.

Προστασία της καλοκαιρινής σεζόν

Αφού ξεκαθάρισε πως πρώτιστο μέλημα της ΔΕΥΑ Σύρου είναι η συμβασιοποίηση με εργολάβο, το ταχύτερο δυνατό, ανέφερε πως η εκτέλεσή του, θα γίνει από το φθινόπωρο και μετά. “Μας ενδιαφέρει να καταφέρουμε να πάμε άμεσα σε συμβασιοποίηση για το έργο. Αλλά η εκτέλεσή του θα γίνει από το φθινόπωρο και μετά”, επεσήμανε, μιλώντας καθησυχαστικά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων του χωριού. “Θα υπάρξει φροντίδα για τους επιχειρηματίες της περιοχής την καλοκαιρινή περίοδο. Αν κάναμε το καλοκαίρι με τόση επισκεψιμότητα έργα στην παραλία, θα ήταν τρελό. Θα ήταν καταστροφή για την περιοχή. Υπάρχουν προβλήματα στη ΔΕΥΑΣ αλλά τρέχουμε για να τα αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

Το έργο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά βάσει μελέτης, σκοπός του έργου της κατασκευής του δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού και των συναφών έργων είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τροφοδοσίας της αφαλάτωσης με ικανό ποσοτικά και ποιοτικά θαλασσινό νερό.

Ειδικότερα, τα οφέλη από την υλοποίησή του, συνοψίζονται στα παρακάτω: α. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της ποιότητας ζωής των λουομένων στον όρμο Βάρης. β. Στήριξη της οικιστικής, γεωργικής και τουριστικής ανάπτυξης και γ. Βελτίωση της αισθητικής του χώρου, λόγω υπογειοποίησης της εγκαταστάσεων”.

Ιστορικό του έργου που προχωρά μετ΄ εμποδίων

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, το έργο βάσει της αρχικής σύμβασης άρχισε στις 28 Ιουνίου του 2021 και ο χρόνος ολοκλήρωσής του ήταν έξι μήνες. Δηλαδή έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου του 2021. Με απόφαση του Δ.Σ. χορηγήθηκε παράταση των εργασιών κατά 150 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 28 Μαΐου του 2022, με νέα απόφαση εγκρίθηκε η διακοπή εργασιών μέχρι 31 Αυγούστου του 2022 και η παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου έως και 29 Οκτωβρίου του 2022. Με άλλη απόφαση του Δ.Σ. εγκρίθηκε νέα παράταση περαίωσης για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2023.

Στη συνέχεια και αφού εξέπνευσε ο χρόνος και της τελευταίας παράτασης και η ανάδοχος εταιρεία δεν είχε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την εκτέλεση και την ολοκλήρωση του έργου, δόθηκε από τη ΔΕΥΑΣ - με ειδική πρόσκληση -, προθεσμία 15 ημερών για την έναρξη των εργασιών. Ωστόσο, η ανάδοχος εταιρεία δε συμμορφώθηκε με την ειδική πρόσκληση, γι αυτό η διευθύνουσα υπηρεσία προέβη με έγγραφό της σε έκπτωση του αναδόχου. Ακολούθως, η εταιρεία υπέβαλε στις 21 Μαρτίου του 2023 ένσταση ενώπιον του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της αποδοχής της ένστασης. Η απόφαση έγινε δεκτή και από την Αποκεντρωμένη. Κατόπιν των ανωτέρω η ΔΕΥΑΣ είχε εισηγηθεί τη διάλυση της από 28 Ιουνίου του 2021 σύμβασης του έργου “Κατασκευή δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού προσαγωγής θαλασσινού νερού αφαλάτωσης Βάρης νήσου Σύρου” με την εταιρεία”.

Μετά τα παραπάνω η ΔΕΥΑΣ προχώρησε σε νέο διαγωνισμό με απόφασή της, τον Δεκέμβριο του 2023, στον οποίον δεν υπήρξε εργολαβικό ενδιαφέρον (5/2/2024). Κατά συνέπεια, σήμερα η διοίκηση αναζητά εργολάβο και κάνει απευθείας διαπραγματεύσεις.