Παρουσίαση του φετινού προγράμματος με θέμα «Inside Out»

Το «Eye’s Walk» στο υπουργείο Πολιτισμού

Tο καινοτόμο φεστιβάλ επιστρέφει στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης

Συνέντευξη τύπου για τη νέα παραγωγή του Eye’s Walk Digital Festival “Ιnside Out: Είσαι Άνθρωπος ή Φάντασμα στο Δημόσιο Χώρο;” πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο του υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία του προϊσταμένου του Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής και Φεστιβάλ, Ιωάννη Ανδρέου.

Ιστορίες φανταστικές ή πραγματικές, ιδεατές ή σουρεαλιστικές, επιθυμητές ή διφορούμενες, χιουμοριστικές, όλες διαπραγματεύονται τον άνθρωπο ως οντότητα σωματική και τη σχέση του με το περιβάλλον του ως το φυσικό σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία, συνθέτουν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Το πρωτοπόρο φεστιβάλ του «Σύρος – Πολιτισμός» που έχει στο ενεργητικό του πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πρωτιές αναφορικά με την Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο, το Video Installation Art, το Augmented Reality game και την κοινότητα, επιστρέφει στο Ιστορικό Κέντρο της Ερμούπολης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η κοινωνία

Το Φεστιβάλ που συνδυάζει την τέχνη και την τεχνολογία με έναν ξεχωριστό τρόπο, θα αναδείξει για μία ακόμη φορά τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου από 27 έως 29 Ιουλίου με το θέμα “Inside Out”. Πηγή έμπνευσης του «Eye’s Walk Digital Festival», που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία.

28 Video Artists και performers θα χαρίσουν στο κοινό ένα διαδραστικό θέαμα – συνδυασμό video installation art και ζωντανού παιχνιδιού Χαρακτήρων (Live Action Game), το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Στο έργο “Inside Out” θα παρουσιαστούν 3D Video Projections, Mega Video Installation,  & Augmented Reality Game σε μια ζωντανή αλληλεπίδραση με τα κτήρια της πόλης, το δημόσιο χώρο και την κοινότητα.

Το μεγάλο Video Mapping, για φέτος, θα πραγματοποιηθεί πάνω σε όλη την εξωτερική πρόσοψη του εμβληματικού και ιστορικού κτηρίου που στεγάζει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το οποίο θα αποτελείται από 14 έργα καλλιτεχνών, 55 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, και όμοιό του δεν έχει γίνει ξανά στην Ευρώπη.

Γιορτή μέσα στην πόλη

Μέσω του διαδραστικού παιχνιδιού με τη βοήθεια smartphones (Augmented Reality Game), που θα εξελίσσεται  καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές κάποιας ιστορίας, πραγματικής ή φανταστικής, και να ζήσουν μια σχεδόν σωματική αλληλεπίδραση με την πόλη.

Οι συμμετέχοντες θα επηρεάζουν άμεσα την κατεύθυνση αλλά και το αποτέλεσμα της ιστορίας μέσα από τις πράξεις του χαρακτήρα τους. Κάθε μια από τις ιστορίες θα σχετίζεται με τον  άνθρωπο ως σωματική  οντότητα αλλά και με τον τόπο, τον πολιτισμό και τα αινίγματά της Ερμούπολης καθώς και με τα κτήρια και τον δημόσιο χώρο.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθεί και τριήμερο εκπαιδευτικό workshop «Video Installation Art» στο δημόσιο χώρο: «3D Projection & Video Mapping» με θέμα: “Projection Mapping: Θεωρία και Πρακτική”

Σε όλη την πορεία της διαδρομής του video installation art, καθώς και σε δύο - τρία σημεία της πόλης ακόμα, θα στρωθούν μεγάλα τραπέζια με εκλεκτές γευστικές συνταγές και κρασί με έμπνευση από την τοπική γαστρονομία. Πάνω στα τραπέζια θα προηγηθεί video mapping installation και κατόπιν θα παρουσιαστούν εδέσματα που συνοδεύονται με κρασί γιορτάζοντας τη σύνδεση αυτή του ατόμου με την κοινότητα.

Η λεγόμενη αυτή «Γιορτή μέσα στην πόλη», σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Paris1, Pantheon - Sorbonne (Σεπτέμβριος 2015), αποτελεί μία από τις δέκα μεγάλες τάσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια στο κομμάτι της τέχνης στον δημόσιο χώρο παγκοσμίως.

Άρρηκτη σχέση με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ερμούπολης

«Ας πειραματιστούμε λοιπόν στις 27, 28 & 29 Ιουλίου με τις δυνατότητες της τέχνης ανοίγοντας τις αισθήσεις μας στην πόλη που ζούμε» δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η curator του “Eye’s Walk Digital Festival”, Φιλία Μηλιδάκη.

Τη συνέντευξη προλόγισε η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τον πολιτισμό, Χρηστιάννα Πάπιτση. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα Σύρου/Μαρμελάδες «ΑΡΩΜ» Βιολογικά Βότανα «Cyclades Organics», Λουκούμια «Δεναξά», βιολογικό κρασί «ΟυΣύρα».

Η παρουσίαση του προγράμματος στο αμφιθέατρο του υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε με στόχο την εξωστρέφεια και προβολή του φεστιβάλ, πέρα από τα σύνορα της Σύρου. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε σημαντικά με τη συμμετοχή του «Europass» του Eye’s Walk Digital Festival, στα «Αισχύλεια 2016», στην Ελευσίνα.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η χορήγηση αιγίδας του υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένης της άρρηκτης σύνδεσης του φεστιβάλ με την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης.  Το «Eye’s Walk» αποτελεί ένα καινοτόμο τεχνολογικά και πολιτισμικά φεστιβάλ τόσο στο Αιγαίο όσο και στα Βαλκάνια, καθώς αξιοποιεί το δημόσιο χώρο και τα Ιστορικά Νεοκλασικά Κτίρια της πόλης, δημιουργώντας εμπειρίες που απλώνονται στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι θα προβούν στις ανάλογες ενέργειες, προκειμένου να λάβουν την υποστήριξη του κρατικού φορέα.

Σημειώνεται ότι, αντίστοιχη συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί, όπως είθισται και στο νησί της Σύρου, λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη διοργάνωση.