Το Eye’s Walk Digital Festival ανοίγει το δρόμο σε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα μετατρέψουν τα ερείπια της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε βιωμένους και αγαπημένους ξανά τόπους

“Ζωντανεύοντας τα Λαζαρέτα;”

Collage:Andrew Duggan

Μπροστά στα Λαζαρέτα της Σύρου σταματά ξανά το «Eye’s Walk Digital Festival», διασχίζοντας φέτος τις θαλάσσιες διαδρομές στο λιμάνι της Επαναστατικής Ερμούπολης του 1821.

Το καινοτόμο φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για την όγδοη έκδοσή του με το έργο “Reviving Lazaretta?”, ένα  συμμετοχικό, κοινωνικό  online project με επισκέπτες, κατοίκους της Σύρου και καλλιτέχνες.

Όπως υπογραμμίζει η curator του «Eye’s Walk», Φιλία Μηλιδάκη: «Πίσω από την επιλογή του θέματος, ίσως να κρύβεται το βάρος της σημερινής πανδημίας, που μας κάνει να ονειρευόμαστε επιτακτικά έναν νέο κόσμο φροντίδας  για το αύριο. Ίσως φταίει ότι δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις ιστορίες του δημόσιου χώρου  να καταρρέουν. Ίσως φταίει η αδιανόητη έλξη που μας ασκεί κάθε συνομιλία των αντιθέτων: ζωή και θάνατος, ελπίδα και φόβος, καταστροφή και δημιουργία. Βασικούς, όμως λόγους, αποτελούν η επιθυμία μας για τη διάσωση των Λαζαρέτων και η πεποίθησή μας ότι ένας τρόπος για την επίτευξη του στόχου είναι να τα περπατήσουμε και να μαγευτούμε από αυτά».

Το όνειρο των ανθρώπων απέναντι στο παρόν και το μέλλον

Στη φετινή διοργάνωση, 10 Πρόσωπα «περνούν απέναντι» στο λιμάνι και επισκέπτονται το Λοιμοκαθαρτήριο της Σύρου. 10 Πρόσωπα κοιτάζουν επίμονα την καταστροφή του Λαζαρέτου στο παρόν του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς που δεσπόζει από τα Χρόνια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, στο λιμάνι της Ερμούπολης και ονειρεύονται το μέλλον του.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021 η επιμελήτρια του Eye’s Walk Digital festival Φιλία Μηλιδάκη συνοδοιπόρησε με καλλιτέχνες, ιστορικούς, εκπαιδευτικού, δημοσιογράφους, κατοίκους της Σύρου και επισκέπτες του νησιού, στο ιστορικό κτήριο του Λοιμοκαθαρτηρίου της Σύρου, το οποίο σήμερα ερειπώνεται και εγκαταλείπεται στη φυσική καταστροφή του.

Οι επισκέπτες γνώρισαν τα Λαζαρέτα, μέσω ανείπωτων, στο ευρύ κοινό, ιστοριών, ταξίδεψαν σε μια επαναστατική Ερμούπολη, «είδαν» το εμπορικό πλοίο «Αθηνά» να σταματάει εκεί, για να περάσει τη διαδικασία της λοιμοκάθαρσης και συνάντησαν εκείνο  το μικρό βαρκάκι με το οποίο οι έγκλειστοι του Λοιμοκαθαρτηρίου  της Σύρου, αποτολμούσαν  να «σπάσουν» την καραντίνα και να ανοιχτούν στο πέλαγος κάτω από το σεληνόφως….

Με το “Reviving Lazaretta?”, το Eyes Walk Digitla festival  θέλει να ανοίξει το δρόμο σε δράσεις και πρωτοβουλίες  που θα μετατρέψουν τα ερείπια της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε βιωμένους και αγαπημένους ξανά τόπους. «Πρόκειται για ένα πολύ ξεκάθαρο project που υποστηρίζει τη ζωντανή επιρροή που θέλουμε να έχει ένα πολιτιστικό  φεστιβάλ στο να δυναμώσει το λόγο και το όνειρο των ανθρώπων απέναντι  στο παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μηλιδάκη. Κατά την ίδια, μάλιστα, στόχος κάθε φεστιβάλ είναι να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητά μας, να συμβάλουν στη διαφύλαξη του πολιτισμού μας, ακόμη και να συσχετιστούν με ευκαιρίες για τον τόπο. «Πάντα με ενδιέφερε το φεστιβάλ να έχει μια πιο ακτιβιστική θέση και να διεισδύσει μέσα στην κοινωνία», καταλήγει η curator του “Eye’s Walk”.

Τα Λαζαρέτα θα «ζωντανέψουν» από σήμερα έως και την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου. Παρακολουθήστε τους ανθρώπους που «πέρασαν στον απέναντι κόσμο των Λαζαρέτων» να μιλούν γι’ αυτά και να ονειρεύονται το μέλλον τους. Δηλώστε συμμετοχή για επιτόπιες συναντήσεις, ξεναγήσεις στα  μαγικά Λαζαρέτα που χάνονται, στο info@eyeswalk.gr.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσω των social media του Eye’s Walk Digital Festival την επιτόπια performance  “milk+honey” του Ιρλανδού visual καλλιτέχνη Andrew Duggan με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού και την υποστήριξη του Culture Ireland.

Το 8o Eye’s Walk Digital Festival συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Συμμετέχουν οι:  Jean-Pierre Xiradakis (Γαλλία), ιδιοκτήτης του La  Tupina που έλαβε την αναγνώριση από τους New York Times International ως το 2ο καλύτερο bistrot παγκοσμίως, Maria-Cristina Machin Sanchez, Ζωγράφος (Γαλλία-Ισπανία), Χάρης Αθανασιάδης, Ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Φιλοσοφίας) και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Αρχοντία  Μαντζαρίδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου- 6ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο ΕΑΠ, Εύη Στάμου, Δημοσιογράφος, Andrew Duggan: Visual Artist (Ιρλανδία), Γιάννης Φακορέλλης,Web Designer,  Λιάνα Σκόρδη Event curator  στην CliQish events, Στέλιος Fontrier , Business Development Advisor,  Πέγγυ Γρηγορίου, Marketing Specialist.

Το Φεστιβάλ υπόσχεται να δημιουργήσει ξανά το 2022 αυτά τα μεγάλα και εμβυθιστικά θεάματα που το χαρακτηρίζουν αλλά και να συνεχίσει να ξυπνά τις κοινωνικές δυνάμεις ώστε να γίνουν από καταναλωτές-θεατές, δημιουργοί και εκφραστές οι ίδιοι. 

Μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε δημιουργία μέσω του augmented reality

Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για το «Eye's Walk Digital festival», καθώς συγκεντρώνει δυνάμεις, ανοίγοντας περισσότερα "μέτωπα" στο εξωτερικό αλλά και με συνεργασίες με Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στα μελλοντικά σχέδιά του περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ "SCIL_Social and Cultural Innovation Labs". Το έργο έχει ως στόχο τη χρήση της digital τεχνολογίας όπως το augmented reality ως εκπαιδευτικού εργαλείου που θα μπορέσει να προάγει τη δημιουργία τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών εντός κι εκτός σχολείου. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα Γυμνάσια της Σύρου και θα αποτελέσει πρότυπο toolkit για εκπαιδευτικούς και μαθητές στις χώρες των συνεργατών εταίρων: Ισπανία, Γερμανία, Σερβία καθώς και στη Θεσσαλονίκη τη βάση της Stimuli [που είναι επίσης συνεργάτης του Eye’s Walk Digital Festival]. Ο συντονιστής leader είναι το Πανεπιστήμιο FAU της Γερμανίας.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, το ψηφιακό «Project Lazaretta» που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει τραβήξει την προσοχή τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρα μας, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με το φεστιβάλ.