Το “Eye’s Walk Digital Festival” στρέφει το βλέμμα του προς τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων, μετά την επιτυχημένη παρουσία του στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

«Αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε»

Συνέντευξη της curator, Φιλίας Μηλιδάκη

Ο συνδυασμός της digital τεχνολογίας με την performance και την κοινότητα σε έναν αρχαιολογικό χώρο, διαφορετικό από εκείνους, στους οποίους έχει φιλοξενηθεί μέχρι και σήμερα, αποτέλεσε μεγάλο «στοίχημα» για το Eye’s Walk Digital Festival, που αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, εντός και εκτός της βάσης του, της Σύρου.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία του στην Ελευσίνα και τα Τρίκαλα, το αγαπημένο φεστιβάλ του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» μάγεψε αυτό το καλοκαίρι και το κοινό της Μυτιλήνης με μία ενδιαφέρουσα παραγωγή, μέσα από την οποία το παρελθόν συνάντησε το μέλλον, φωτίζοντας την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του νησιού.

Έργα διεθνών καλλιτεχνών ζωντάνεψαν τους τοίχους του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, μιλώντας για τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει το απρόβλεπτο της ζωής και να συνεχίζει να κινείται, να δημιουργεί. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια χορογραφημένη πορεία των κατοίκων μέσα στο Κάστρο, ως μέρος της μεγάλης εορταστικής βραδιάς του Video Installation Art, που συνδιοργανώθηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ». Η performance ήταν αποτέλεσμα κοινής δουλειάς της χορογράφου Ερμίρα Γκόρο με τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου να μετατρέψει το χώρο του Κάστρου σε «πολιτιστική γειτονιά» μέσα στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και να στεγαστούν στις αναπαλαιωμένες και αναστηλωμένες οθωμανικές οικείες, διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αναβαθμίσουν πολιτιστικά και ποιοτικά το –σήμερα- ερειπωμένο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Η ιστορικότητα σε παρόντα χρόνο

«Η διοργάνωση εκδηλώσεων στο Κάστρο ήταν ένα όνειρο το οποίο συζητούσαμε με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, Παύλο Τριανταφυλλίδη, περίπου έναν χρόνο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η curator του Eye’s Walk Digital Festival, Φιλία Μηλιδάκη, εκφράζοντας τη χαρά της για την ευκαιρία που είχε η ομάδα να βρεθεί για πρώτη φορά σε έναν αρχαιολογικό χώρο, που έχει μια συγκεκριμένη χρήση και να μετατρέψει τη σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν σε κάτι σύγχρονο. 

«Η χορογραφημένη πορεία αλληλεπίδρασε με το video installation art στα διάφορα κτίρια του Κάστρου, τα άλλαξε και οδήγησε τους θεατές μέχρι τη θάλασσα, εκεί όπου λιώνουν τα τείχη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ μαγνητοσκοπήθηκε και θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησης του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, ως εξαιρετική πρακτική.

«Μέσα από το video installation art, τα ερείπια αφηγήθηκαν μόνα τους την ιστορία τους, η οποία ήρθε σε διαδραστική σχέση με την κοινότητα» τόνισε η κ. Μηλιδάκη, καθιστώντας γνωστό πως οι εκδηλώσεις αυτές αποτέλεσαν μία μοναδική εμπειρία για περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. «Υπήρξε κόσμος που συγκινήθηκε, έκλαψε, ενδιαφέρθηκε να μάθει για την ιστορία και κατάλαβε την πορεία του τόπου».

Ο ίδιος ενθουσιασμός «πλημμύρισε» και την ομάδα του Eye’s Walk Digital Festival, η οποία δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ ξανά δράσεις σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. «Είναι κάτι, το οποίο με ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί μέσα από μία τέτοια πρωτοβουλία, η Ελλάδα μπορεί να κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς την Ευρώπη για να πει αυτή την ιστορικότητα σε παρόντα χρόνο, πέρα από τα κλισέ που έχουμε για τους αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι, θα κινητοποιηθούν και οι τοπικές δυνάμεις και θα ενισχυθούν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή δύναμη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων ως χώρων πολιτισμού», τόνισε η curator του Eye’s Walk Digital Festival.

Η τεράστια συμβολή της Σύρου

Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει το ρόλο της Σύρου στην εξωστρέφεια του Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς οι επιτυχημένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του αποτέλεσαν αφορμή για να γνωρίσουν το έργο του και άλλοι φορείς, που ενδιαφέρονται για την ένωση του δημόσιου χώρου και της κοινότητας μέσω της σύγχρονης τέχνης. «Η Σύρος είναι το σπίτι μας και μας ακολουθεί σε όποιο μονοπάτι κι αν βαδίσουμε. Ακόμη και στα Τρίκαλα, όλοι μιλούσαν γι’ αυτήν, για τα πρόσωπά της, όπως ο Βαμβακάρης. Χαιρόμαστε, που οι φορείς βλέπουν αυτό που κάνουμε στη Σύρο και μας προτείνουν συνεργασία. Δεν είναι πάντα εύκολο να το κατανοήσεις, αν δεν το ζήσεις. Οι δράσεις μας σχετίζονται με το σύγχρονο πρόσωπο της Ευρώπης. Άρα οι οι φορείς που έχουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη, μας προσκαλούν για να στείλουμε το βίντεο στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Μηλιδάκη.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε πως το “Eye’s Walk Digital Festival” δεν πρόκειται να φύγει ποτέ από τη Σύρο. «Μπορεί να ανοίγουμε τα φτερά μας και να εξελισσόμαστε, αλλά η Σύρος είναι η έδρα μας, η πηγή έμπνευσης και τροφοδότησής μας». Ωστόσο, δεν έκρυψε την επιθυμία της και για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων σε αρχαιολογικούς Χώρους των Κυκλάδων οι οποίοι αποτελούν ανεκτίμητο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. «Είναι ο δρόμος που θέλουμε να περπατήσουμε».