Ο Άγιος Βασίλης μας προσκαλεί στο «Σπίτι» του στην Ποσειδωνία για 6η συνεχή χρονιά

Θεματικό πάρκο για μικρά και μεγάλα παιδιά

Θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, χοροί, αφηγήσεις παραμυθιών και πολλές ακόμη εκπλήξεις θα κάνουν και φέτος ευχάριστη και φαντασμαγορική την παραμονή του αγαπημένου Άη-Βασίλη στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, όπου για 6η συνεχή χρονιά θα υποδεχτεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους του.

Η σημαντικότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια και περιεχόμενο- χριστουγεννιάτικη δράση στο νησί της Σύρου επιστρέφει ανανεωμένη στο εορταστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με ποικίλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 26 έως 30 Δεκεμβρίου 2017.

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» αποτελεί πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», που υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και αγκαλιάζεται θερμά από χορηγούς, εθελοντές και τοπικούς φορείς οι οποίοι εμπλουτίζουν με τα δρώμενά τους το μεγάλο αυτό θεματικό πάρκο.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση σε δράσεις που θα έχουν επίκεντρο το παιδί. Έτσι, εντάξαμε στο πρόγραμμά μας παιδικές παραστάσεις, εκδηλώσεις Σχολών Μουσικής και Χορού, κάλαντα, παιχνίδια από τους Προσκόπους, καθώς και συμμετοχές ιδιωτών», περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα», Δημήτρης Νταλαχάνης.

Στην Έπαυλη θα λειτουργήσουν επίσης περίπτερα σχολείων του νησιού, του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» και άλλων φορέων.

Μειωμένη διάρκεια, αυξημένο κέφι

Η βασική διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος, το «Σπίτι του Αη-Βασίλη» θα είναι ανοιχτό πέντε μόνο ημέρες, καθώς στο παρελθόν, είχε παρατηρηθεί από τους υπεύθυνους ότι, η προσέλευση κόσμου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν σχετικά μικρή.

Μία ακόμη αλλαγή θα γίνει στον τρόπο άφιξης του Αη-Βασίλη στο «Σπίτι» του, η οποία και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των πενθήμερων εκδηλώσεων. Ευχή του Συλλόγου είναι η δράση να έχει σύμμαχό της τον καιρό, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλα όσα έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, ο σχεδιασμός των υπόλοιπων εκδηλώσεων επιτρέπει τη μεταφορά τους εντός της Έπαυλης, σε περίπτωση βροχόπτωσης.

Ο στολισμός ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί η εσωτερική διακόσμηση. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και στους εξωτερικούς χώρους», προσθέτει ο πρόεδρος. Τις προετοιμασίες έχουν αναλάβει μέλη του Συλλόγου, μαζί με μια οργανωτική επιτροπή που τρέχει όλο το πρότζεκτ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 με την υποδοχή του Άη-Βασίλη στις 16:00, τον οποίο θα ακολουθήσει ένας μυστηριώδης επισκέπτης με τα πετροσοκολατοκαραμελομπάλονά του. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει χορούς από τη Σχολή του Μάκη Μπέτση και αμέσως μετά, θα προβληθεί η πρώτη από τις τρεις συνολικά παιδικές ταινίες που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Οι επισκέπτες θα αποχαιρετήσουν τη μέρα με κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Το «μενού» της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου 2017 περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι με την Πέρσα Παύλου, παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο “Ένα παιδί λέει για πρώτη φορά τα κάλαντα”, από τον Πολυχώρο Πολιτισμού και  Δημιουργίας Σύρου, προβολή παιδικής ταινίας και Κάλαντα και Παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Πελοποννησίων Σύρου.

Ρυθμικά θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πέμπτης 28/12 με τη Σχολή Χορού «Bella Dance», η οποία θα επιχειρήσει και φέτος να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει δράση ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης ο οποίος θα αφηγηθεί στους λιλιπούτειους φίλους του ένα παραμύθι. Τέλος, η Θεατρική Ομάδα «Μπαστιάς» θα μας μυήσει στον κόσμο της μαγείας με την παιδική παράσταση “Ο Χάρι Πότερ και η Κλοπή της Πρωτοχρονιάς”.

Μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Θέατρο Απόλλων, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, η θεατρομουσικοχορευτική παράσταση της «σοφίας της παράδοσης» με τίτλο «Οι Μάγοι που μισούσαν τα Χριστούγεννα» θα φιλοξενηθεί στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» την Παρασκευή 29/12 στις 17:00. Στην παράσταση συμμετέχουν παιδικά χορευτικά τμήματα του Ομίλου, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και η θεατρική ομάδα του. Στη συνέχεια, προβληθεί το θεατρικό έργο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέττων “Η ιστορία της μικρής Χριστίνας”. Η ημέρα θα κλείσει με κάλαντα και προσφορά δώρων στα παιδιά από το Σύλλογο Ηπειρωτών Σύρου.

Οι εκδηλώσεις στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» ολοκληρώνονται το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017. Οι Πρόσκοποι Σύρου θα ζεστάνουν τους επισκέπτες με ένα ανοικτό παιχνίδι σταθμών και αμέσως μετά θα αφήσουν όλοι μαζί ελεύθερο το αερόστατο των ευχών. «Καλή χρονιά» θα ευχηθεί στο κοινό και η Σχολή Χορού «Μάκης Μπέτσης» με ένα ακόμη χορευτικό πρόγραμμα. Ακολουθεί προβολή παιδικής ταινίας και στη συνέχεια, η Ομάδα ακορντεόν Σύρου και το μουσικό Εργαστήρι «Το τρεχαντηράκι της Ελπίδας» θα αποχαιρετήσουν τον παλιό τον χρόνο με εορταστικά τραγούδια.

Σημειώνεται ότι, καθημερινά θα λειτουργεί από τα 17:00 έως και τις 20:00 το Εργαστήρι των Ξωτικών με χειροτεχνίες και ζωγραφική.