Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

  • Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 23:00

Σε έναν μοναδικό χώρο υψηλής αισθητικής και ιστορικής αξίας, στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο κατά το διάστημα 8 – 15 Ιουλίου 2018.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ανδρέας Φωτόπουλος, ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της δημοσιογραφικής κοινότητας.

Η πολύ σπουδαία διοργάνωση με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος και θα παρευρεθεί στη Σύρο για την έναρξη των εργασιών του Πανεπιστημίου και την παρουσίαση του βιβλίου του.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και Επίκουρος Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και ο εκδότης (Gutenberg) κ. Γιάννης Μαμάης, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας του προγράμματος θα είναι η ΕΡΤ, η οποία θα μεταδώσει και το τηλεοπτικό σποτ, καθώς και η Κυκλαδική Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη».

Η Σύρος, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την Άνδρο, η οποία φιλοξένησε το Θερινό Πανεπιστήμιο για τα τρία (3) προηγούμενα χρόνια, αναλαμβάνει την υποστήριξη μια ακαδημαϊκής διοργάνωσης με μεγάλη εξωστρέφεια και παγκόσμιο βεληνεκές, που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τον τόπο που την φιλοξενεί, όσο και για ολόκληρη τη χώρα, απευθυνόμενη σε φοιτητές από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποφοίτους και επαγγελματίες.

Πρόκειται για μια διοργάνωση, την οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης υποστηρίζει έμπρακτα και αποφασιστικά, καθώς ταιριάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Σύρου, δεδομένου ότι:

  • Η Σύρος διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα με σπουδαία παράδοση στις τέχνες, τα γράμματα και το πνεύμα.
  • Διαθέτει έντονη την παρουσία της ακαδημαϊκής – πανεπιστημιακής κοινότητας, λόγω της λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, καθώς και την έδρα της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Έχει ένα πλούσιο και σύγχρονο πολιτιστικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί ή/και να συνδράμει στην ανάπτυξη μιας ακόμη θεματικής μορφής τουρισμού, όπως ο ακαδημαϊκός.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Θερινού Πανεπιστημίου θα περιλαμβάνει σημαντικές εισηγήσεις, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας και να απολαύσουν το υπέροχο φυσικό τοπίο και τη συριανή φιλοξενία.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι υποστήριξαν την επιλογή της Σύρου ως οικοδεσπότη για τη φιλοξενία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και Επίκουρο Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη και τον Εκδότη (Gutenberg) κ. Γ. Μαμάη, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, τους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα συμμετέχουν ως ομιλητές, μεταξύ των οποίων και η κα Μ. Χούκλη, τους χορηγούς επικοινωνίας, τη Διευθύντρια της Κυκλαδικής Εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» κα Τ. Βαρλάμη για τη διασύνδεση του πολιτιστικού προγράμματος της Σύρου με τη διοργάνωση, τους χορηγούς και οικονομικούς υποστηρικτές και φυσικά τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα επιλέξουν να βρεθούν στο νησί της Σύρου κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.