Συνάντηση της Υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου με στελέχη της Δημοτικής Αρχής Σύρου - Ερμούπολης

Το Υπουργείο Πολιτισμού αγκαλιάζει το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Έγκριση του ποσού των 5.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της μεγάλης μουσικής διοργάνωσης

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης και στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων ξεναγήθηκε, χθες, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου από στελέχη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, στον οποίο ανακοινώθηκε, διά ζώσης, η αποδοχή του αιτήματός του για χρηματοδότηση και συνδιοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Γιώργου Μαραγκού, παρουσία των Αντιδημάρχων Αλέξη Αθανασίου και Θωμαής Μενδρινού, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, Αλέξη Τσιάντη και του Διευθυντή του γραφείου της, Ευάγγελου Πολίτη Στεργίου, η κ. Κονιόρδου απέδωσε εύσημα στο έμψυχο δυναμικό της Σύρου για τις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης και προβολής της πολιτιστικής ταυτότητάς της.

Κατέστησε δε γνωστό, πως το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της μουσικής κληρονομιάς του νησιού, θα επιχορηγήσει φέτος με το ποσό των 5.000 ευρώ το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του, για δεύτερη συνεχή χρονιά. 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το οποίο κατέβαλε επίσης προσπάθειες για τη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στήριξη σημαντικών φεστιβάλ των Κυκλάδων

Αξίζει να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο του 15ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου το οποίο διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στη Σύρο, η κ. Κονιόρδου υπογράμμισε πως το 2017 δόθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οχτώ αιγίδες, τόσο σε εκδηλώσεις, όσο και σε σημαντικά Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται την καλοκαιρινή περίοδο και προσελκύουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες, όπως τα Φεστιβάλ της Νάξου και της Σύρου.

Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που ενισχύθηκαν οικονομικά το προηγούμενο έτος ήταν και διοργανώσεις των Κυκλάδων με διεθνείς συνεργασίες αλλά και διεθνή αποδοχή, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου της Σύρου (Akropoditi DanceFest) με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών στο χώρο τους και το Φεστιβάλ Νάξου στο διατηρητέο μνημείο του πύργου Μπαζαίου.

Επί τάπητος το ζήτημα των αδειοδοτήσεων

Η συζήτηση μεταξύ της κ. Κονιόρδου και των στελεχών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επικεντρώθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από το υπουργείο Πολιτισμού στην έγκριση αδειοδοτήσεων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Ερμούπολης και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι.

«Μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια μέχρι τη λήψη κάποιας απάντησης», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, εξηγώντας πως αυτό είναι αποτρεπτικό ακόμη και για τη βελτίωση ενός ακινήτου, μέσω χορηγιών. «Οι επενδυτές φεύγουν», προσθέτει.

Η κ. Κονιόρδου, έχοντας γνώση επί του προβλήματος απέδωσε το κώλυμα στην υποστελέχωση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, η οποία έχει να διαχειριστεί μεγάλο όγκο σχετικών αιτημάτων. Ωστόσο, δεσμεύτηκε για την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της αρμόδιας υπηρεσίας, προκειμένου να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός πρότεινε τη σύσταση ενός γραφείου στη Σύρου με υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίοι θα εξετάζουν άμεσα τα αιτήματα.

«Αν υπάρχουν δύο μηχανικοί στο νησί, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν επιτόπου τη μελέτη που έχει καταθέσει ένας επιχειρηματίας, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες», υποστηρίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι, σε καμία περίπτωση, ο Δήμος δε ζητά τη μη τήρηση των ισχυόντων νόμων ή την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των δύο ιστορικών τόπων. «Πραγματικά δεν θέλουμε να χαθεί ο χαρακτήρα αλλά δε γίνεται μια άδεια υγειονομικού να βγαίνει μετά από 18 μήνες. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις απαντήσεις στα υποβληθέντα αιτήματα, διαφορετικά διώχνεις τον επενδυτή και όποιον έχει την πρόθεση να κάνει κάτι», σημειώνει ο κ. Αθανασίου.

«Θολό» το τοπίο των χρηματοδοτήσεων για παρεμβάσεις σε ιστορικά μνημεία

Μεταξύ άλλων, τέθηκε επί τάπητος και η δυνατότητα χρηματοδότησης για την αναστήλωση κτιρίων με μνημειακό και ενεργό χαρακτήρα, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο. Η κ. Κονιόρδου συνέστησε στη Δημοτική Αρχή να απευθυνθεί στο υπουργείο Οικονομικών, για την ένταξη σχετικών μελετών σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Κατά την ξενάγησή της στο Θέατρο Απόλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κατέστησε γνωστή στην Υπουργό την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του. «Δυστυχώς, μας ενημέρωσε ότι, το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης τέτοιων δαπανών, οι οποίες μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο από χορηγίες», επισημαίνει η κ. Μενδρινού. «Αυτό που αντιλήφθηκα εγώ μέσα από τις συζητήσεις μας είναι ότι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το υπουργείο προκύπτουν λόγω των μνημονίων. Έχουν κάποια στάνταρντ τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Για το λόγο αυτό είναι θετικοί και δεκτικοί στις προτάσεις των Δήμων και δείχνουν πρόθυμοι να βρουν λύση σε μεγάλα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση των αδειοδοτήσεων».