Πλούσιο και ανανεωμένο το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» με τη συνδρομή παλαιών και νέων φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας

Θεσμός πλημμυρισμένος από μία μαγική αστερόσκονη

Σαράντα έξι ημέρες μας χωρίζουν από την πιο αγαπημένη γιορτή των παιδιών, αλλά και όσων «δεν μεγάλωσαν ποτέ»… Ωστόσο, οι προετοιμασίες για το εντυπωσιακότερο χριστουγεννιάτικο γεγονός στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα «μεταμορφωθεί» σε ένα μεγάλο θεματικό πάρκο, όπου πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς από όλη τη Σύρο θα «παρελάσουν» και θα χαρίσουν στους μικρούς φίλους τους μοναδικές, χαρούμενες και προπαντός… παραμυθένιες στιγμές.

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» θα λειτουργήσει από 26 έως 30 Δεκεμβρίου 2018, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών με το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που σχεδιάστηκε και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», εμπνευστή και «ψυχή» του επιτυχημένου γιορτινού θεσμού.

Πέντε ημέρες γεμάτες εκπλήξεις

Η υποδοχή του μεγάλου πρωταγωνιστή εκείνων των ημερών, θα πλαισιωθεί μουσικά από την Παιδική – Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, η οποία θα λάβει για πρώτη φορά μέρος στη διοργάνωση, ανοίγοντας τον κύκλο των πενθήμερων εκδηλώσεων.

Την παρθενική εμφάνισή του στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» θα κάνει και ο Κοινωνικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων με τη θεατρική παράσταση «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Εύξεινος Πόντος», το μουσικό εργαστήρι «Το τρεχαντηράκι της ελπίδας», ο Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» με παράσταση θεάτρου σκιών, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου, καθώς και οι Πρόσκοποι του νησιού, που για μία ακόμη χρονιά θα διοργανώσουν ένα ανοιχτό παιχνίδι. Στη διοργάνωση επιστρέφει μετά από κάποια χρόνια απουσίας και η ομάδα αφηγητών «ΠαραμυθιαΖΩ».

Την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι μικροί επισκέπτες της Έπαυλης Τσιροπινά θα έχουν την ευκαιρία να «ντύσουν» ένα ομοίωμα καλικάντζαρου με ρούχα που θα φέρουν από το σπίτι τους. Στο πλαίσιο της δράσης, που εμπνεύστηκε και πρότεινε στον «Ποσειδώνα» η Γεωργία Ματσούκα, τα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα τα ξωτικά των Χριστουγέννων σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλούμε μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση, θα ξεδιπλώσουν το «στιλιστικό» τους ταλέντο και θα φωτογραφηθούν με τον καλικάντζαρο που έντυσαν.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα προβάλλονται παιδικές ταινίες ενώ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έπαυλης, οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν φωτογραφίες, είτε μόνοι τους, είτε μαζί με τον Άγιο Βασίλη, τις οποίες και θα πάρουν μαζί ως δώρο για να θυμούνται την επίσκεψή τους στο Σπίτι του.

Τα Ξωτικά εξελίσσονται

Ανανεωμένα θα είναι φέτος και τα εργαστήρια των ξωτικών, τα οποία για πρώτη φορά θα λειτουργήσουν με ημερήσιες θεματικές. Έτσι, εκτός από τα εργαστήρια χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων και κατασκευών, θα διεξαχθούν επίσης: εργαστήριο με δημιουργίες από βότανα με τη βοήθεια της Αργυρένιας Παραμάνη, εικαστικό εργαστήριο από το ΔΕΕΠΣ και εργαστήριο παραδοσιακών παιχνιδιών από τον Νίκο Σολάρη. Την ομάδα των ξωτικών συντονίζει η Ευγενία Σαγκινέτου, η οποία προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της στο «Σπίτι του Άη-Βασίλη» από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. «Μετά από έξι χρόνια, η συμμετοχή μου δεν είναι απλά μία συνειδητή επιλογή αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου των τελευταίων και όχι μόνο ημερών κάθε έτους. Νιώθω τον εαυτό μου άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό τον θεσμό, έναν θεσμό ο οποίος μου δίνει την ευκαιρία να ζήσω από κοντά τη μαγεία των ημερών και να νιώσω και πάλι παιδί», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της ομάδας εθελοντών.

Σημειώνεται ότι, το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που συμβάλλουν στην κάλυψη των λειτουργικών και υλικοτεχνικών αναγκών.

Δ. Νταλαχάνης: «Προσπαθούμε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη υψηλότερα»

Παρά το γεγονός, ότι επί πέντε συναπτά έτη, οι εκδηλώσεις διαρκούσαν έως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πέρυσι, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά μία ημέρα νωρίτερα. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος με τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες και το κοινό να αποχαιρετούν τον Άγιο Βασίλη, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.

«Πήραμε αυτή την απόφαση, θέλοντας να αποφορτίσουμε λίγο τους εθελοντές», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας, Δημήτρης Νταλαχάνης. «Δεδομένου ότι, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς η προσέλευση του κόσμου δεν είναι μεγάλη, σκεφτήκαμε να δώσουμε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να βρίσκονται στα σπίτια τους και να ασχοληθούν με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νταλαχάνης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» του «Ποσειδώνα» από τον Φεβρουάριο του 2017, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης διοργάνωσης, που τα πρώτα πέντε χρόνια, παρακολουθούσε ως θεατής. « Τότε, κάποια πράγματα ενδεχομένως να μη μου άρεσαν, αλλά δε γνώρισα το υπόβαθρο και τη δουλειά που απαιτείται. Μπαίνοντας μέσα στο Σύλλογο και βλέποντας ακριβώς τι γίνεται, προσπαθήσαμε ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνουμε βελτιώσεις και να δώσουμε μια νέα πνοή στην εκδήλωση, το στήσιμο της οποίας έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Τόσο ο σχεδιασμός του προγράμματος, όσο και οι εργασίες στολισμού της Έπαυλης ξεκινούν αρκετά νωρίς».

Ωστόσο, τόνισε ότι η έλλειψη χρημάτων αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση πολλών σκέψεων που περνούν κάθε χρόνο από το μυαλό των μελών. «Μία εκδήλωση θα μπορούσε να ανεβεί επίπεδο, είτε με ένα ικανοποιητικό budget, είτε με την ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα, που θα σήμαινε ότι ο κόσμος θα έπρεπε να διαθέτει χρήματα. Η δική μας εκδήλωση είναι δωρεάν και παλεύουμε με νύχια και με δόντια να τη διατηρήσουμε ως έχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλαχάνης, προσθέτοντας ότι οι χορηγοί που σταθερά αγκαλιάζουν το «Σπίτι του Άη-Βασίλη», δίνουν πνοή στο όλο εγχείρημα και προσφέρουν στην ομάδα τη δυνατότητα για αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την εικόνα της διοργάνωσης.