Τα Λαζαρέτα στο κέντρο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος του Eye’s Walk Digital Festival 2019

Eros ανίκατε μάχαν

Μετά την εξαιρετική συνεργασία του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το video art installation που δημιούργησε στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, το Eye’s Walk Digital Festival υποστηρίζει πλέον με πάθος το όραμά του και καλεί φέτος τους φίλους του να έρθουν και να ανακαλύψουν μαζί του την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας με απρόσμενους τρόπους.

Η ομάδα του αγαπημένου φεστιβάλ ετοιμάζεται για τη φετινή καλλιτεχνική παραγωγή στη Σύρο και «κοιτά» με πολύ ενθουσιασμό και έρωτα το μεγαλειώδες κτήριο των Λαζαρέτων, «ίσως το ομορφότερο που έκανε στην Ελλάδα ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Βίλχελμ φον Βάιλερ», σχολιάζει η curator του Eye’s Walk, Φιλία Μηλιδάκη.

Oι συνεργασίες και οι συνέργειες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο είναι η τροφή της ομάδας ουσιαστικά και μεταφορικά. Για το λόγο αυτό, η χαρά της είναι μεγάλη που φέτος συνεργάζεται με το «Μικρό Πολυτεχνείο». Μαζί με την ιδρυτή του Θράσσο Καμινάκη κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση , τα Λαζαρέτα της Σύρου.

Αυτό το καλοκαίρι κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση

Το φρέσκο, πολυεπίπεδο και ζουμερό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Eye’s Walk Digital Festival 2019 περιλαμβάνει Θέατρο, Slam Poetry, σεμινάρια δημιουργικής γραφής, επιστολογραφίας, στιχουργικής, παρουσιάσεις  του τελευταίου τεύχους των Συριανών Γραμμάτων με το Αφιέρωμά τους στα Λαζαρέτα και παρουσίαση της διατριβής του Θράσσου Καμινάκη για τα Λαζαρέτα. Ξεχωριστή  στιγμή θα είναι η performance - παρουσίαση από το συγγραφέα - ιατρό Φώτη Βλαστό στην Άνω Σύρο του «Αρχείου των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» & slam poetry , δηλαδή αυθόρμητος Ερωτικός λόγος από τους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου.

Το Ενιαίο, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Σύρου συμμετέχει επίσης με την προβολή του ντοκιμαντέρ που μόλις ολοκληρώνει «Τα Λαζαρέτα της Σύρου».

«Από τις 26-31 Ιουλίου θέλουμε η λέξη «Λαζαρέτα» να ακούγεται και να γεννά το ενδιαφέρον, την περιέργεια και τη φαντασία των επισκεπτών της Σύρου για τις ιστορίες της και τα μυστικά της», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μηλιδάκη.

Όλα τα παραπάνω θα απογειωθούν το βράδυ της 31ης Ιουλίου επιτόπου στα Λαζαρέτα, όπου το Eye’s Walk Digital festival μαζί με διεθνείς video artists και τους χορευτές  από την ομάδα “ProastioArt”, ιεροτελεστικά θα δώσουν ζωή στις εξωτερικές επιφάνειες του πανέμορφου, επιβλητικού και ερειπωμένου σήμερα κτηριακού συγκροτήματος που δεσπόζει απέναντι από την Ερμούπολη.

Προσπάθειες ένταξης των Λαζαρέτων στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της Σύρου

Ο τίτλος της καλλιτεχνικής παραγωγής είναι “EΡΩΣ” . Ο Έρωτας καθαίρει, αγιάζει και αποκαλύπτει τις ωραιότερες ποιότητες σε αυτό που είμαστε και σε αυτό που βλέπουμε.

Σε μια προσπάθεια να «δούμε» για να αγαπήσουμε και να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, το Eye’s Walk Digital Festival 2019 τοποθετεί τα Λαζαρέτα στο κέντρο του καλλιτεχνικού του ενδιαφέροντος.

«Συνδέουμε τα Λαζαρέτα με τον Έρωτα ως έμπνευση και με τη δημιουργικότητα των κατοίκων, των επισκεπτών και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών έτσι ώστε στο μέλλον με συγκεκριμένα βήματα να ενταχτούν πραγματικά και με χαρά στη ζωή της Σύρου και στον πολιτιστικό, τουριστικό χάρτη της. Με όλες αυτές τις παραπάνω συνεργασίες και άλλες  που είμαι σίγουρη ότι θα έρθουν, όλοι μαζί ανοίγουμε κάποιο δρόμο, προς ένα κτήριο και μια ιστορία που μέχρι τώρα ήταν μέσα σε μια ομίχλη, σε μια αχλή. Ειδικά για το Video art installation σε εξωτερικούς τοίχους στα Λαζαρέτα και δεδομένων των δυσκολιών του εξωτερικού χώρου γύρω από τα Λαζαρέτα θα χρειαστούμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την έμπρακτη βοήθεια από το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, το Λιμενικό Ταμείο, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, και των κατοίκων του νησιού, ως ενθουσιώδεις εθελοντές. », καταλήγει η curator του φεστιβάλ.