«Το λουλούδι της ισότητας» άνθισε στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης

Τροφή για σκέψη και δημιουργία

Μία νέα συνεργασία «ανέτειλε» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Η δραστήρια δομή που μέσα από τις δράσεις της στοχεύει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, ένωσε φέτος τις δυνάμεις της με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου.

Από την Τρίτη έως και σήμερα, οι δύο φορείς υποδέχτηκαν μαζί μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης και συνεόρτασαν με ξεχωριστό τρόπο τη σημαντική αυτή ημέρα, που συμπίπτει ημερολογιακά με τη γέννηση του πιο γνωστού παραμυθά, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Αγόρια και κορίτσια… όλοι ίσοι

Στο πρώτο μέρος της δράσης, αναγνώστηκε το βιβλίο «Το λουλούδι της ισότητας» (κείμενο: Ευδοκία Πρασίνου – εικονογράφηση: Αγγελική Οικονόμου), μία έκδοση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας.

Σημειώνεται πως, η συγκεκριμένη ιστορία, προσαρμοσμένη τόσο σε αναγνώστες και αναγνώστριες της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας, όσο και σε έφηβους και έφηβες, έχει ως αντικείμενο τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεως κατά των Γυναικών. Η Σύμβαση αυτή, που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας από το 1983, αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο διεθνώς για την προώθηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνιστά για κάθε χώρα που το έχει επικυρώσει, τον οδικό χάρτη για τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Η εκλαΐκευση και η απλοποίηση του κειμένου της Σύμβασης, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό σε παιδιά και εφήβους, ευελπιστούμε θέτει με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τα θέματα ισότητας και φύλου στις συζητήσεις παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων και θα καταστήσει προσιτά, σαφή και κατανοητά τα ζητήματα έμφυλης ανισότητας, που εντοπίζονται στην κοινωνική και πολιτική ζωή, την εργασία, την εκπαίδευση, αλλά ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση της Βιβλιοθήκης και του Συμβουλευτικού Κέντρου εμπνεύστηκαν από την ιστορία και δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες και τα δικά τους ευφάνταστα μηνύματα στο πλαίσιο της ημέρας: «Ισότητα είναι όταν τα αγόρια και τα κορίτσια είναι ίσα», «Αγόρια και κορίτσια όλοι ίσοι», «Τα βιβλία μας δίνουν γνώση». Τα έργα των μαθητών θα παραμείνουν στη Βιβλιοθήκη τόσο για να στολίσουν το χώρο της, όσο και για να εμπνεύσουν με τη σειρά τους κι άλλους μικρούς επισκέπτες – αναγνώστες.

Στη δράση συμμετείχαν ένα Νηπιαγωγείο και δύο Δημοτικά Σχολεία της Σύρου.