Σε ρόλο συγγραφέα τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης κατά τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Οι μαθητές δεν άργησαν… να πιάσουν το μολύβι

Με αφορμή τη διαπίστωση ότι ένα βιβλίο μας "ταξιδεύει" όχι μόνο παντού στον κόσμο, αλλά και στο χτες, η αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα επιχείρησε μαζί με τους μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης ένα φανταστικό ταξίδι στην ιστορία της Σύρου και ειδικότερα στα χρόνια δημιουργίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το γλαφυρό, απλό, κατανοητό κι ευχάριστο για μικρούς και μεγάλους ύφος της, εντυπωσίασε τα παιδιά που πήραν πολύτιμες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το νησί τους, αυτό που αύριο θα κληθούν να κάνουν καλύτερο.

Η επίσκεψη της κ. Ρώτα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία.

Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για Νέους (ΙΒΒΥ) έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

«Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε»

Για φέτος, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ήταν το Τμήμα Βιβλίου για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας.  Το μήνυμα και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού Kęstutis Kasparavičius, διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα. Τη μετάφραση επιμελήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2019 «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε» αναγνώστηκε στη Βιβλιοθήκη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης «Μάνος Ελευθερίου» από εκπαιδευτικούς και τον κ. Παναγιώτη Λίτσα.  

Ο επί σειρά δεκαετιών Διευθυντής του σχολείου και συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης μίλησε σε μικρά και μεγάλα παιδιά για την αξία της τέχνης της ανάγνωσης και αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι μαθητές θυμήθηκαν βιβλία που διάβασαν και έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στο μυαλό τους.

Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων είχαν τη χαρά να ακούσουν ένα απόσπασμα από το οχτασέλιδο διήγημα του Τζιάνι Ροντάρι «Χαμένος στην τηλεόραση» και αμέσως μετά να πάρουν τη θέση του συγγραφέα, δίνοντας τη δική τους συνέχεια, καθώς και το τέλος της ιστορίας. Τα μικρότερα παιδιά ακολούθησαν την ίδια διαδικασία με το παραμύθι της Έλλης Αλεξίου «Ήθελε να τη λένε κυρία».