Έκθεση μοναδικών ευρημάτων από εννέα νησιά του νομού στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Ταξίδι στον μυκηναϊκό κόσμο των Κυκλάδων

  • Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2019 - 06:15

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), ρίχνουν φως στις μυκηναϊκές Κυκλάδες, μέσα από μία πρωτότυπη πολιτισμική δράση μείζονος σημασίας για την περιφέρεια.

Η έκθεση "Από τον κόσμο του Ομήρου: Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" φιλοξενείται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο Τήνου και στόχο έχει την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού στο Αιγαίο.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μυκηναϊκά ευρήματα από εννέα νησιά των Κυκλάδων. Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο Γεώργιος Δεσπίνης, το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο θολωτός της Αγίας Θέκλας είναι ένας από τους τρεις μόνο γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες. Εξίσου σημαντικά είναι τα αντικείμενα από τον μυκηναϊκό τάφο στα Αγγελικά Μυκόνου.

Ένας θαυμαστός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης για τον Όμηρο

Η θεματολογία της έκθεσης περιλαμβάνει ευρήματα και από άλλες σημαντικές θέσεις της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στα νησιά και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Τήνο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα.  Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις του μυκηναϊκού κόσμου στις Κυκλάδες αλλά και του θαυμαστού πολιτισμού, που απετέλεσε πηγή έμπνευσης για τα έπη του Ομήρου, από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας όλων των εποχών. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Η έκθεση αλλά και ο πλούσιος κατάλογος που τη συνοδεύει είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Τηνιακού αρχαιολόγου Γεώργιου Δεσπίνη.

Μέσα από τη διοργάνωση ποικίλων εκθέσεων ανά τα νησιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κατορθώνει να παρουσιάσει οργανωμένα το ιστορικό παρελθόν μας, αναδεικνύοντας την ταυτότητά μας.

Η έκθεση "Από τον κόσμο του Ομήρου: Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή"  λειτουργεί καθημερινά (10:00 - 18:00) και θα διαρκέσει έως 14 Οκτωβρίου 2019.