Μεγάλη ανταπόκριση των παιδιών στις ψηφιακές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου

Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα διατηρήθηκε ζωντανό

Τα στοιχεία επισκεψιμότητας και προβολών από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη

Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων καταγράφηκαν από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αλίκη Λεονταρίτη εξέφρασε την ικανοποίηση των στελεχών του Γραφείου Πολιτισμού για την ανταπόκριση των μικρών και μεγάλων δημοτών του νησιού στις ψηφιακές δράσεις που προγραμματίστηκαν, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών του εγκλεισμού.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς καταφέραμε να κρατήσουμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα ζωντανό και να προσφέρουμε με εναλλακτικούς τρόπους στους κατοίκους τη δυνατότητα συμμετοχής σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

Πάνω από 400 επισκέψεις ημερησίως στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό

Επιτυχημένη κρίνεται, βάσει των στοιχείων, η απόφαση για την εξασφάλιση και εγκατάσταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που παρείχε την πρόσβαση στο «Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό» με την υπογραφή της εταιρείας «Long Vehicle Productions» για την πρόσβαση του Δήμου σε ένα «Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό χωριό». Πληκτρολογώντας τον κωδικό που προμηθεύτηκαν από τον Δήμο, παιδιά του νησιού μπορούσαν να απολαύσουν καθημερινά ένα «πλούσιο» πρόγραμμα, διαμορφωμένο από ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους, επικοινωνώντας, συμμετέχοντας ενεργά, παίζοντας, δημιουργώντας και βιώνοντας στο έπακρο το εορταστικό κλίμα.

Ο μέσος όρος μοναδικών επισκεπτών ήταν 413 άτομα ανά ημέρα, με συνολικό αριθμό 16.274 μοναδικών επισκεπτών, κατά τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων του Χριστουγεννιάτικου Διαδικτυακού Χωριού, που λειτούργησε για έναν μήνα με βάση την ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Μοναδικές κινούμενες ευχετήριες κάρτες με φόντο την Ερμούπολη δημιουργήθηκαν μέσα από το online εκπαιδευτικό εργαστήρι του Animasyros με τίτλο «Animaxmas”, στο οποίο συμμετείχαν 18 παιδιά από το νησί μέσω zoom και 123 μέσω Facebook. Το βίντεο του τρίωρου live εργαστηρίου προσέγγισε συνολικά 19.093 άτομα.

Το video με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Μιαούλη προσέγγισε 249.129 άτομα και κοινοποιήθηκε 979 φορές. Προβλήθηκε εκτός από τα τοπικά ΜΜΕ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών καθώς και σε διάφορες ενημερωτικές εκπομπές.

Το Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό παιδικό εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης είχε απήχηση 12.373 επισκεπτών σε διάρκεια ενάμιση μήνα.

Στατικά στοιχεία προβολών των σχετικών βίντεο:

21/11 - 1ο Μάθημα: “Χριστουγεννιάτικη κάρτα”  -> 1.800 προβολές

28/11- 2ο Μάθημα: “Ζωγραφίζουμε κάρτα Χριστουγέννων με Άγγελο” -> 1.300 προβολές

5/12 -  3ο Μάθημα: “Φτιάχνουμε τον δικό μας Μικρό Τυμπανιστή”  -> 3.900 προβολές

12/12- 4ο Μάθημα: “Φτιάχνουμε τα δικά μας χριστουγεννιάτικα στολίδια” -> 2.800 προβολές

19/12 -  5ο Μάθημα: “Φτιάχνουμε τα δικό μας Χριστουγεννιάτικο Δέντρο”  -> 773 προβολές

26/12 -  6ο Μάθημα: Φτιάχνουμε τον δικό μας Καρυοθραύστη!  -> 1800 προβολές

 

«Είμαστε ικανοποιημένοι, δεδομένων των συνθηκών»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Λεονταρίτη υπενθύμισε ότι πρώτιστο καθήκον του Δήμου από την εμφάνιση της πανδημίας, ήταν και παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Πολιτισμού θέλοντας να διατηρήσει τους στόχους και τη φαντασία, προσαρμόστηκε με σύνεση και υπευθυνότητα στις απαιτήσεις της νέας πλέον πραγματικότητας και έστρεψε το βλέμμα του στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

«Ασφαλώς, γνωρίζουμε όλοι ότι οι δια ζώσης δράσεις περιέχουν αυτή την επιθυμία της συμμετοχής, έναν αυθορμητισμό και δημιουργούν ένα πλήθος συναισθημάτων σε μικρούς και μεγάλους. Όποιο κι αν είναι το είδος της εκδήλωσης (θεατρική παράσταση, συναυλία κλπ.), αυτό που δημιουργείται με τη διά ζώσης επικοινωνία σίγουρα έχει μεγάλη απόκλιση από αυτό που προσφέρει η τεχνολογία. Όμως, δεδομένων των συνθηκών, το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί. Άλλωστε, δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά», επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το διάστημα των 10 μηνών, δεν πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις εντός του Θεάτρου Απόλλων, ωστόσο φιλοξενήθηκαν εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

Έγκαιρος προγραμματισμός των εκδηλώσεων του 2021

Πέρα από αυτό, το Τμήμα Πολιτισμού έχει στρέψει το βλέμμα του αφενός στην υλοποίηση ή δρομολόγηση ενεργειών που αφορούν στις υποδομές των πολιτιστικών χώρων του νησιού –για τις οποίες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του απολογισμού- όπως επίσης και στον σχεδιασμό του φετινού πολιτιστικού προγράμματος ανεξαρτήτως των προσεχών εξελίξεων.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Λεονταρίτη, «Δεν έχουμε παύσει να εργαζόμαστε πάνω στον έγκαιρο προγραμματισμό όχι μόνο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και όλων των υπόλοιπων πολιτιστικών εκδηλώσεων που αφορούν στο σύνολο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021», ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι είτε μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, είτε αναβληθούν ή ματαιωθούν. Για εμάς, ο προγραμματισμός δεν σταματάει και δεν σταμάτησε ποτέ. Ό,τι και να γίνει, θα το αντιμετωπίσουμε και θα αντεπεξέλθουμε».

Καταλήγοντας την τοποθέτησή της στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ευχαρίστησε πολύ τους δημότες για τη συμμετοχή τους στις διαδικτυακές πολιτιστικές δράσεις και ευχήθηκε σε όλους να περάσουν τις επόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο ένας κοντά στον άλλο με Υγεία, Αγάπη και ένα πλούσιο εορταστικό  πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων.