Νοσταλγική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην εξέδρα της πλατείας Μιαούλη

“ Aν βγουν αλήθεια ”

Αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου, στις 19.00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης θα ανέβει για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, τα σκαλιά της εξέδρας στην πλατεία Μιαούλη παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στο ελαφρό τραγούδι της μπελ επόκ. Εφτά μέλη της Φιλαρμονικής (μαθητές και εθελοντές) , θα χαρίσουν ξανά ζωή στην ιστορική εξέδρα για λίγο περισσότερο από μία ώρα, εκτελώντας συνθέσεις της εποχής του Αττίκ, σε ορχηστρική διασκευή του Μηνά Τσαβδάρη-Βαλλιάνου και της Αλίς Λαμπάρς.

 

Μία διαφορετική μουσική εμπειρία

Η Αλίς Λαμπάρς, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη" ανέφερε πως η ενορχήστρωση για τη συγκεκριμένη συναυλία βασίστηκε σε παρτιτούρες που βρέθηκαν σε μουσεία και οι πρόβες διήρκησαν 4 μήνες. "Αν και απευθύνεται στο ευρύ κοινό, είναι μία δύσκολη μουσική τόσο στη σύνθεση όσο και στην εκτέλεση", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε πως η απόφαση για τη σύνθεση των ατόμων και κατ' επέκταση των οργάνων που θα πλαισιώσουν τη συναυλία, βασίστηκε κυρίως στη διαθεσιμότητα των μουσικών. Η Φιλαρμονική έχει κι άλλες μουσικές υποχρεώσεις, εξηγεί. "Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε εφτά διαφορετικά προγράμματα ταυτόχρονα. Αυτό κανονικά μπορούν να το κάνουν μόνο επαγγελματίες κι εμείς είμαστε μία Φιλαρμονική με εθελοντές και μαθητές που χρειαζόμαστε μήνες για να χτίσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο κάθε φορά είναι διαφορετικό και θέλει άλλες πρόβες. Για τα τραγούδια που θα ακουστούν στη γιορτή λήξης, δουλεύουμε από τον Σεπτέμβριο", δηλώνει η κα.Λαμπάρς, αναφέροντας ωστόσο πως η συγκεκριμένη συναυλία "είναι μία καινούργια εμπειρία, και λόγω του ότι θα διεξαχθεί πάνω στην εξέδρα και λόγω της σύνθεσης των εφτά ατόμων, διότι είναι άλλη η προσέγγιση όταν παίζουν 40 άτομα και άλλη όταν παίζει μία μικρή ορχήστρα".

 

Αναβίωση της ιστορίας του νησιού

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη για τη συγκεκριμένη συναυλία. "Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για τη Σύρο το ότι μετά από δεκαετίες η Φιλαρμονική, αν και όχι στο σύνολό της, θα ανέβει πάνω στην ιστορική εξέδρα της πλατείας Μιαούλη για να δώσει μία συναυλία με ένα τέτοιο ρεπερτόριο. Είναι σπουδαίο το ότι δίνεται ξανά η ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού να θυμηθούν κάποιες όμορφες εποχές, τότε που ήταν σύνηθες να δίνει η Φιλαρμονική συναυλίες στην εξέδρα. Η αναβίωση αυτής της όμορφης συνήθειας, αποτελεί και μία μοναδική ευκαιρία για τους νεότερους αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να γνωρίσουν τη μουσική του Αττίκ, του μεγάλου αυτού διαχρονικού καλλιτέχνη. Θα είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους¨, αναφέρει η αντιδήμαρχος.

Η συναυλία είναι μία πρωτοβουλία και επιθυμία χρόνων του γραφείου Πολιτισμού του Δήμου και πραγματοποιείται προς τιμήν της Δέσποινας Παρασκευαΐδου, η οποία στηρίζει οικονομικά επί σειρά ετών  τη Φιλαρμονική, διευκρινίζει η κα.Λεονταρίτη. "Δεν ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί, διότι η Φιλαρμονική, στο σύνολό της σχεδόν, απαρτίζεται από μη επαγγελματίες οι οποίοι συχνά εργάζονται πάνω σε άλλες δράσεις και περιοχές. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται μελλοντικά να καθιερωθεί μία έστω καλοκαιρινή συναυλία στην εξέδρα. Είναι κάτι που το επιθυμούμε και θα το επιδιώξουμε".

 

Στη συναυλία του Σαββάτου, θα εμφανιστούν οι μουσικοί:

Κατερίνα Τρουμφ: 1ο φλάουτο, Μυρτώ Τατάκου: 2ο φλάουτο, Φρεντερίκος Τρουμφ: 1ο κλαρινέτο, Αλίς Λαμπάρς: 2ο κλαρινέτο, Μηνάς Τσαβδάρης: άλτο σαξόφωνο

Ursula Streitfeld: τενόρο σαξόφωνο, Σιδερής Δαλέζιος: ηλεκτρικό μπάσο

 

Δημιουργικό καλοκαίρι για τη Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει τρεις ακόμα νέες μουσικές δράσεις:

Στις 30 Ιουνίου, στην εσωτερική αυλή της Μονής του Ελέους, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία λήξης του εκπαιδευτικού έτους 2022-2023 της Φιλαρμονικ΄ςη με τη συμμετοχή όλων των μελών της (μαθητές, μπαντίνα και μεγάλη ορχήστρα)

Στις 7 Αυγούστου, στην πλατεία Μιαούλη, η Ορχήστρα θα συμμετάσχει στη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Συριανό δημιουργό Γιώργο Μπάιλα, «Μουσικές Οδύσσειες», στην οποία θα λάβουν επίσης μέρος η Παιδική Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου καθώς και μία ομάδα Συριανών καλλιτεχνών.

Τέλος, στις 21, 23 και 26 Αυγούστου, τα χάλκινα της Φιλαρμονικής θα συμμετάσχουν σε συναυλίες που διοργανώνει το 7ο Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».