Οι γαστρονομικές γεύσεις της Σίφνου ταξιδεύουν στην Κύπρο, μέσω του Πολιτιστικού Συλλόγου

Εξωστρέφεια της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας

Γιώργος Σταυριανός: "Η τοπική γαστρονομία θα παρουσιαστεί επί σκηνής, προβάλλοντας την τοπική πολιτιστική ταυτότητα της Σίφνου"

Στην Κύπρο βρίσκονται μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, τα οποία την Κυριακή 15 Ιουνίου θα παρουσιάσουν τις παραδοσιακές γαστρονομικές συνταγές του νησιού.

Η συμμετοχή του κυκλαδίτικου Συλλόγου, εντάσσεται στη δράση που υλοποιεί το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου με τίτλο "Η Κύπρος Μαγειρεύει – Η Ελλάδα Κερνάει: από τη γιαγιά στην εγγονή".

Για την παρουσία τους στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, η οποία υποστηρίζεται από τον Δήμο Σίφνου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" από την Κύπρο, όπου ήδη βρίσκεται, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, Γιώργος Σταυριανός.

Σιφνέϊκή γαστρονομία και "Νικόλαος Τσελεμεντές"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου βρίσκεται στην Κύπρο, μετά την επίσημη πρόσκληση που έλαβε από το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου για να συμμετάσχει στο κυπριακό Φεστιβάλ με τίτλο "Η Κύπρος Μαγειρεύει – Η Ελλάδα Κερνάει: από τη γιαγιά στην εγγονή", το οποίο διεξάγεται έως και τη Δευτέρα 16 Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό Φεστιβάλ και συνέδριο γαστρονομίας, στο οποίο συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει παραδοσιακά εδέσματα που θα παρουσιάσουν τέσσερις Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και της Σίφνου, καθώς και τοπικοί φορείς και κοινότητες από την Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικά πιάτα, προερχόμενα από συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, από τη "γιαγιά στην εγγονή", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, η Σιφνέικη γαστρονομία θα παρουσιαστεί επί σκηνής και στους χώρους του Φεστιβάλ, προβάλλοντας την τοπική πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, μέσα από αυθεντικές γεύσεις, συνταγές και προϊόντα.

"Λάβαμε μία πρόσκληση από το Κέντρο Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου, το οποίο διοργανώνει την εκδήλωση, προκειμένου να συμμετάσχουμε σε αυτό το Φεστιβάλ, το οποίο θα παρουσιάσει παραδοσιακές συνταγές", σημείωσε ο κ. Σταυριανός.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι πολύ σημαντική, καθώς εκτός από την εξωστρέφεια της Σιφνέικης γαστρονομίας, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στους παρευρισκομένους για τα "μυστικά" της επιτυχίας του Φεστιβάλ γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές", που διοργανώνεται για πολλά χρόνια στο νησί.

"Εμείς βρισκόμαστε ήδη στην Κύπρο με την οικονομική στήριξη του Δήμου Σίφνου, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημά μας. Μαζί μας στην αποστολή βρίσκεται και ένα στέλεχος της Δημοτικής Αρχής, καθώς και δύο άτομα που θα είναι εκείνα που θα μαγειρέψουν τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Ουσιαστικά η συμμετοχή μας έχει ως στόχο να μεταδώσει στην Κύπρο τα "μυστικά" και την πολύχρονη λειτουργία του Φεστιβάλ γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές", καθώς προετοιμάζεται να παρουσιάσει μία παρόμοια δράση", επεσήμανε ο κ. Σταυριανός.

Μιλώντας στη συνέχεια για τη συμμετοχή της Σίφνου, υποστήριξε ότι την Κυριακή 15 Ιουνίου, θα έχουν την ευκαιρία, να παρουσιάσουν επί σκηνής τη Σιφνέικη γαστρονομία, με στόχο την ανάδειξη τόσο της τοπικής κουζίνας, όσο και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, μέσω παραδοσιακών γεύσεων, αυθεντικών προϊόντων και τοπικών συνταγών.

"Πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο αυτής της συμμετοχής, καθώς εκτός από την τοπική μας κουζίνα, θα έχουμε την ευκαιρία την Κυριακή το πρωί να τοποθετηθούμε και να μιλήσουμε για το ιστορικό του δικού μας Φεστιβάλ, αλλά και για τις διαχρονικές κινήσεις που έχουν γίνει, ώστε να φθάσει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δράσεις, όχι μόνο του νησιού, με μεγάλη προβολή και στο εξωτερικό. Η Σιφνέικη κουζίνα δεν είναι απλώς γεύση, είναι μνήμη, ιστορία και παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του τόπου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Κύπρου να γνωρίσουν εμβληματικά πιάτα, όπως το παραδοσιακό ρεβιθάτο, τις ρεβιθοκεφτέδες, τη μαστίχα Σίφνου, τα αμυγδαλωτά και πολλές ακόμη γεύσεις που κουβαλούν αρώματα Αιγαίου.", υποστήριξε ο κ. Σταυριανός, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι ήδη ο Σύλλογος έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για το "Νικόλαος Τσελεμεντές", που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Σίφνο.

"Ήδη έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες, καθώς ένα τέτοιο Φεστιβάλ χρειάζεται μία πολύ μεγάλη προετοιμασία. Μάλιστα, στη φετινή διοργάνωση αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, εάν αυτό έτσι μπορεί να θεωρηθεί, δηλαδή ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε όλες τις συμμετοχές που έχουμε. Έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αυτό είναι συγκινητικό", είπε, κλείνοντας τις δηλώσεις του στην εφημερίδα.

Ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας

Το ταξίδι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου ενισχύθηκε οικονομικά από τον Δήμο Σίφνου, με το ποσό των 2.500 ευρώ, ποσό που θα καλύψει μέρος των εξόδων συμμετοχής, μεταφοράς και προετοιμασίας της παρουσίας της Σίφνου στο Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή του νησιού στη συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, έχει ως στόχο να ενισχύει την εξωστρέφεια του Δήμου Σίφνου, να προβάλει τη γαστρονομική παράδοση του νησιού σε διεθνές κοινό, να εδραιώσει τη συνεργασία με Πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς της Κύπρου, αλλά και να ενισχύει την τοπική ταυτότητα με τρόπο βιωματικό και ουσιαστικό.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην ίδια απόφαση, η συμμετοχή αυτή ενισχύει και τις τουριστικές προοπτικές της Σίφνου, καθώς ενδυναμώνει τη θέση του νησιού στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού της Μεσογείου, ενώ η ανταλλαγή εμπειριών με τους Κυπρίους παραγωγούς και Συλλόγους, αναμένεται να αποτελέσει μια πολιτιστική γέφυρα που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο νησιωτικών περιοχών.

Το Φεστιβάλ

Την Κυριακή 15 Ιουνίου η πλατεία του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα μεγάλο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, το οποίο φέρνει κοντά την παράδοση της Κύπρου και της Ελλάδας μέσα από το φαγητό, τη μουσική και τον χορό.

Το φεστιβάλ με τίτλο "Η Κύπρος μαγειρεύει και η Ελλάδα κερνάει – από τη γιαγιά στην εγγονή", αποτελεί μια γιορτή πολιτισμού που τιμά τις τοπικές γαστρονομικές συνταγές και τις ιστορίες που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Τέσσερις Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Ελλάδα, μαζί με πολιτιστικούς φορείς και κοινότητες της Κύπρου, θα παρουσιάσουν τοπικές παραδοσιακές γεύσεις, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει τη γαστρονομία με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς χορούς και μια ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν το πλούσιο πολιτιστικό αποτύπωμα των δύο χωρών.