Οι εικαστικές εκθέσεις του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2018» σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο και Ποσειδωνία

Έξι μήνες καλλιτεχνικής πανδαισίας

Οριστικοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εικαστικές εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού επεσήμανε ότι, το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018» έχει ήδη «κλειδώσει» κατά 80% (φεστιβάλ και εκθέσεις), ενώ απομένουν οι συναυλίες και κάποιες εκδηλώσεις ή παραστάσεις που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Απόλλων. «Ο προγραμματισμός είναι έγκαιρος για να διαφημίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τις εκδηλώσεις, όσο και το νησί μας», τόνισε.

Η αυλαία ανοίγει την περίοδο του Πάσχα

Ο κύκλος των εικαστικών στη Σύρο ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 με την έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Παπαδημητρίου, ο οποίος θα παρουσιάσει στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» έργα που φιλοτεχνήθηκαν κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής του πορείας. Η έμπνευση στο σύνολο του έργου του, αντλείται από την καθημερινότητα, τις εξελίξεις που συμβαίνουν τόσο σε πραγματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Πραγματεύεται φοβίες, ερωτήματα, εμμονές και ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Σε κάποια έργα κυριαρχεί το εξπρεσιονιστικό ύφος με τις έντονες πινελιές, ενώ σε άλλα, η λιτότητα, τα καθαρά περιγράμματα, οι γεωμετρικές φόρμες και οι ήπιες αποχρώσεις της παλέτας, απόσταγμα της μελέτης έργων των μεγάλων ζωγράφων της Γενιάς του ’30.

Η ενότητα σχεδίων «Ψυχής Περιστροφές» θα αποτελέσει την πρώτη ατομική εμφάνιση του Κωνσταντίνου Καταγά το 2018, στην αγαπημένη του Ερμούπολη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από 8 έως 29 Απριλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Κατά τη διάρκειά της, θα λαμβάνουν χώρα καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές βίντεο, μουσικοί διάλογοι, ενώ το στις 21 & 22 Απριλίου θα διεξαχθεί εκδήλωση – διημερίδα με θέμα «Ενδιαφέρομαι για τον συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία», στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης, με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών από τη Σύρο και την Αθήνα.

Λειτουργία τριών χώρων στην Άνω Σύρο

Σημαντικοί δημιουργοί θα φιλοξενηθούν και φέτος στην Άνω Σύρο, παρουσιάζοντας έργα τους σε τρεις αίθουσες του μεσαιωνικού οικισμού: στο πρώην Πνευματικό Κέντρο Άνω Σύρου, στην αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων και στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου. Όπως υπογράμμισε η κ. Μενδρινού, η αίθουσα της Καμάρας, το «Πρώην Ταμείο» και η αίθουσα πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ Άνω Σύρου μένουν, μέχρι στιγμής, εκτός προγράμματος, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια, σε συνεργασία με την Οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη δημοπράτησή τους, με σκοπό να μισθωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, θα παραχωρήσουμε και αυτές τις αίθουσες για την πραγματοποίηση εκθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι υπάρχουν αιτήματα κι άλλων ενδιαφερόμενων καλλιτεχνών σε αναμονή, τα οποία θα εξεταστούν, μετά την απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας. Καταλήγοντας, σημείωσε πως, στόχος του Δήμου είναι να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερες εκθέσεις που θα δώσουν ζωή στον οικισμό.

Αναλυτικότερα, στην Αίθουσα του πρώην Πνευματικού Κέντρου Άνω Σύρου θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις των Γιώργου Νετκίδη (03 – 17 Ιουλίου), Χρύσας Μπεζιργιαννίδου (14 Ιουλίου έως 16 Αυγούστου) και Chiara Aliotta – Σπύρου Μπαρά (20 έως 26 Αυγούστου).

Στην αίθουσα πρώην παραδοσιακών επαγγελμάτων θα φιλοξενηθούν οι: Λυδία Νικολάου (01-18 Ιουλίου), Ανάργυρος Πασχάλης (20-29 Ιουλίου), Ζαννής Ρούσσας (03-16 Αυγούστου) και Γιάννης Δανέλης (18 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου).

Τέλος, το κοινό της Άνω Σύρου θα υποδεχτεί στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου τη Λαμπρινή Κωστίκα (06-11 Ιουλίου) και την Καρμέλλα Στεφάνου (23 Ιουλίου - 26 Αυγούστου 2018).

Εκθεσιακοί χώροι στην Ερμούπολη

Μία ανάσα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η ομάδα καλλιτεχνών της Art Way και οι εκδόσεις Όστρια παρουσιάζουν μία μεγάλη έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (15-30 Μαΐου). Τη σκυτάλη θα πάρουν οι Hans-Leo and Bettina Nathrath (06 Ιουνίου έως 05 Ιουλίου) και ακολουθούν η Μαρία Φραγκουδάκη (20 Ιουλίου - 26 Αυγούστου), το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου (30 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου 2018) και η έκθεση του Ινστιτούτου Σύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (15 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018).

Πλούσιος είναι ο κύκλος των εικαστικών εκθέσεων στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Πρώτος θα παρουσιάσει τη δουλειά του ο Timothy Ashplant (11 έως 20 Μαΐου). Ακολουθούν οι: Αντώνης Ξαγοράρης (01-10 Ιουνίου), Urban Act (12- 28 Ιουνίου), Τίτη Βασιλείου – Χαλαστάνη (30 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου), Νίκος Πονηρός (21- 31 Ιουλίου), Fine Art Kapopoulos (02 έως 05 Αυγούστου), Ούριος Άνεμος (06 έως 09 Αυγούστου), Άγις Τσουρός (11 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου) και Ευάγγελος Μαυραγάκης (16-23 Σεπτεμβρίου).

Τον εικαστικό χάρτη στην Ερμούπολη θα συμπληρώσουν οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδη» στο Πνευματικό Κέντρο. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν έργα των: Κώστα Καλέντζη (01-11 Ιουνίου), Νικόλαου Ζάρρα (29 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου), Λεονάρδας Λαμπρινίδου (31 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου), Στέλλας Ζωγράφου (11-20 Αυγούστου) και Ευμορφίας Κατουμά (21 Αυγούστου έως 01 Σεπτεμβρίου).

Ποσειδωνία

Σημαντικό εκθεσιακό χώρο θα αποτελέσει και φέτος η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η οποία θα υποδεχτεί πρώτη τη Σοφία Ιατροπούλου από τις 30 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου 2018.

Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί η έκθεση του Γιώργου Φουστάνου «Ένας αιώνας ελληνικά επιβατικά πλοία», η οποία θα συνοδεύεται από το ομώνυμο βιβλίο του. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν όπως και πέρυσι για τη στήριξη του κληροδοτήματος Δον Ιωάννου Στεφάνου. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ευχαρίστησε τον κ. Φουστάνου τόσο για την πρόθεσή του να δωρίσει στο Δήμο ολόκληρη την έκθεση, όσο και για τη γενικότερη βοήθειά του.

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού δεν παρέλειψε να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Αλτουβά, ο οποίος συμβάλλει αθόρυβα για την πραγματοποίηση όλων των εκθέσεων.