Ο Δημήτρης Μπάσης και η Δήμητρα Σταθοπούλου σε τραγούδια που έμειναν στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής

Μουσικό αφιέρωμα στον φίλο της Τζιας, Μάριο Τόκα

  • Τετάρτη, 16 Αυγούστου, 2017 - 06:18

Γεμάτο μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση ήταν το μουσικό αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κέα, στο νησί όπου ο ίδιος συνήθιζε να περνά όμορφα τις διακοπές του με την οικογένειά του και να εμπνέεται τις συνθέσεις του.

Αγαπημένα τραγούδια-σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι, όπως «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Λαδάδικα», «Εξαρτάται», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά» και άλλα ακούστηκαν σε μια μοναδική συναυλία στις Ποίσσες δίπλα στο κύμα, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.200 θεατές.

Οι θαυμάσιοι τραγουδιστές Δημήτρης Μπάσης και Δήμητρα Σταθοπούλου παρουσίασαν τα καλύτερα και πιο γνωστά τραγούδια που είχε γράψει ο Μάριος Τόκας, φίλος της Τζιάς, που είχε επιλέξει τον Κούνδουρο, για να περνάει μέρες ξεκούρασης και έμπνευσης για τα υπέροχα τραγούδια του, που έχουν μείνει στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Το αφιέρωμα έγινε με την στήριξη των φίλων του Μάριου Τόκα από τον Κούνδουρο της Τζιας και με την συμπαράσταση του Δήμου Κέας. Η παραγωγή ήταν της 360 Entertainment.

Τους τραγουδιστές συνόδευσε η ορχήστρα του Γιάννη Παπαζαχαριάκη (κιθάρα), αποτελούμενη από τους: Γιάννη Σινάνη (μπουζούκι), Γιώργο Παπαχριστούδη (πιάνο), Γιώργο Κατσίκα (τύμπανα), Μίμη Νούτσουλη (μπάσο), Τάσο Αθανασιά (ακορντεόν).

Το κοινό του νησιού είχε την ευκαιρία να ακούσει γνώριμες μελωδίες και σπουδαίους στίχους που έχουν μείνει αναλλοίωτοι στο χρόνο. Παρά τα γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του Μάριου Τόκα, γράφτηκαν πριν από πάρα πολλά χρόνια, παραμένουν μέχρι σήμερα επίκαιρα και περνούν από γενιά σε γενιά.

Σύντομη, αλλά λαμπρή πορεία

Ο δημοφιλής ελληνοκύπριος μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε το 1954 στη Λεμεσό και έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με τη βοήθεια ενός πιάνου που του χάρισε ο πατέρας του. Αφορμή στάθηκε μία συναυλία στη Λεμεσό το 1967 με τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Ελένη Ροδά.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Τα τραγούδια της παρέας» σε δικούς του στίχους και ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά κυκλοφόρησε το 1978. Ακολούθησε ο δίσκος τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και κατόπιν το «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση.

Τεράστια επιτυχία γνώρισε ο δίσκος «Σαν τρελό φορτηγό» με τον Γιάννη Πάριο. Τον διαδέχτηκε «Η εθνική μας μοναξιά», με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μητροπάνο, με τον οποίο συνεργάστηκε και στα «Λαδάδικα» που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι. Ο Μάριος Τόκας συνεργάστηκε ακόμα με πολλούς άλλους σημαντικούς τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Κούκα κ.ά.

Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τον Γιάννη Ρίτσο στον δίσκο «Πικραμένη μου γενιά» (1981), ενώ σημαντική δουλειά του θεωρείται επίσης η μελοποίηση εκκλησιαστικών ποιημάτων με τον τίτλο «Θεομήτωρ Μαρία».

Ο συνθέτης πέθανε στις 27 Απριλίου του 2008, νικημένος από τον καρκίνο.