«Κύματα» παράδοσης και αγάπης από τους Χοροσταλίτες στο Θέατρο Απόλλων

Όλη η Ελλάδα σ’ έναν κύκλο

  • Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021 - 06:12

Στον Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, έναν σύλλογο που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα συνεχίσει να το κάνει όσο η φλόγα της αλληλεγγύης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο παραμένει αναμμένη, ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», μετά την επαναλειτουργία των κλειστών πολιτιστικών χώρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δραστήριος όμιλος φιλοξένησε για δεύτερη φορά στη Σύρο την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Χοροσταλίτες», την οποία απολαύσαμε στις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «συριανοπατώ».

Οι Χοροσταλίτες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 από τον Βασίλη Μεσσαριτάκη με σκοπό να συνοδεύουν το χορευτικό του Πανικάριου Συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» στις χορευτικές αλλά και μουσικές του εκδηλώσεις. Ο χώρος του Πανικάριου Συλλόγου αποτελεί και την έδρα των Χοροσταλιτών μέχρι και σήμερα. Η αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική αλλά και η δυνατότητα, λόγω της ποικιλίας των μουσικών τους οργάνων που παίζουν, απλώθηκε από την Ικαρία σε όλη την Ελλάδα αγκαλιάζοντας μουσικά τους τόπους μας. Ξεκινώντας όμως από την Ικαρία πήραν και το όνομά τους από το ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω διαρκώς, ασταμάτητα, γλεντάω όλο το βράδυ και σκοπός τους είναι να κάνουν τον κόσμο να χοροσταλίζει μαζί τους.

Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια βάζοντας τη δική τους υπογραφή προσπαθώντας να διατηρούν πολλά από αυτά που χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Πάνω στο παραδοσιακό μας ηχόχρωμα δημιουργούν δικές τους συνθέσεις, στίχους και μουσική, δηλαδή κάνουν τα δικά τους νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια.

Το μουσικό σχήμα αποτελείται από τον δημιουργό του σχήματος Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, την τσαμπούνα και το τραγούδι, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, τη φλογέρα, την τρομπέτα, το μπουζούκι, τα κρουστά και το τραγούδι, την Ευδοκία Μωραΐτη στις ζίλιες, στα κουτάλια και στο τραγούδι, τον Νίκο Κοντό στο βιολί, την Λεωνίς Ρεμούνδου στo λαούτο και τον Δημήτρης Μπαρμπαγιάννης στην κιθάρα, το ακορντεόν και το τραγούδι.

Η μουσική παράσταση «Όλη η Ελλάδα σ’ έναν κύκλο» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο Απόλλων. Το κοινό χαιρέτισε και η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκων Νοσηλείας Σύρου, Αγνή Ζησίδου η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. τον Όμιλο «η σοφία της παράδοσης» για την πρωτοβουλία του να διαθέσει στον Σύλλογο τα έσοδα από τη συναυλία.