Βραδιά ποίησης και μουσικής στις Λεύκες

  • Κυριακή, 13 Αυγούστου, 2017 - 06:17

Την Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 21:00, στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκών θα παρουσιαστούν  οι ποιητικές συλλογές: «Για Σίκινο, Ανάφη, Αμοργό» της Γιώτας Αργυροπούλου ( εκδόσεις Gutenberg) και «Μέμνησο» του Τάσου Γαλάτη (Εκδόσεις Γαβριηλίδης).Κοινή συνισταμένη των δύο βιβλίων ποιήματα για τις Λεύκες και την Πάρο, καθώς οι ποιητές έχουν διαμείνει κατά διαστήματα στο Σπίτι Λογοτεχνίας στις Λεύκες).

Θα μιλήσουν:

                   Γιάννης Β. Κωβαίος, φιλόλογος - συγγραφέας

                   Θεοφίλη Σμπρίνη , φιλόλογος

και θα απαγγείλουν οι ποιητές.

Θα πλαισιώσουν με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια του Αιγαίου  :

Μαρουσώ Κυδωνιέως (βιολί),

Γεωργία Ψαραδέλλη (τραγούδι, λύρα, ταμπουράς).

Την εκδήλωση συντονίζει η φιλόλογος Ελένη Αρκουλή

Η εκδήλωση διοργανώνεται από: την ΚΔΕΠΑ Πάρου, τον Πολιτιστικό σύλλογο ΥΡΙΑ Λευκών, το βιβλιοπωλείο Αναγέννηση, και  τις εκδόσεις Gutenberg.

           Βιογραφικά ποιητών   

Ο Τάσος Γαλάτης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και  υπηρέτησε ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία του εσωτερικού και του εξωτερικού. Έχει εκδώσει εννέα συλλογές ποιημάτων.Το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Ανιπτόποδες και Σφενδονήτες". Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον George Thaniel (Γιώργο Δανιήλ).

Η Γιώτα Αργυροπούλου γεννήθηκε στους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Το 2010 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή «Διηγήματα», ενώ η συλλογή  Ποιητών και Αγίων Πάντων που εκδόθηκε το 2013, συμπεριελήφθη στη Βραχεία  λίστα Κρατικών Βραβείων. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά, τα Γερμανικά και τα Ουγγρικά.

Βιογραφικά  συντελεστών της εκδήλωσης

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ, Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα (1959) με καταγωγή από τη Μάρπησσα. Έχει εκδώσει 15 βιβλία, έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων και περιοδικών, ενώ έχει πραγματοποιήσει  8 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και ποίησης. Εμπνευστής και διοργανωτής επί σειρά ετών 13 χορωδιακών φεστιβάλ των σχολείων της Βόρειας Αττικής. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δοκιμίου "Παναγιώτη Φωτέα", με δημόσιο έπαινο του Ιδρύματος Ιπεκτσί, Βραβείο Ποίησης του Φ.Σ. Παρνασσός κ.ά.

Η Θεοφίλη Σμπρίνη με καταγωγή από τις Λεύκες  έχει πραγματοποιήσει σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στην κατεύθυνση της Ηλεκτρονικής Μάθησης. Έχει εργαστεί σε τμήματα υποδοχής αλλοδαπών μαθητών, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία ως εκπαιδεύτρια σε επιμορφώσεις  για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της ψηφιακής αφήγησης.

Η  Μαρουσώ Κυδωνιέως κατάγεται από την Πάρο. Γεννήθηκε στο Σίδνευ, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της με δασκάλους τον Ιωάννη Βατικιώτη και τον Νικόλαο Χαλιάσα. Είναι μέλος της ορχήστρας ΙΝΤRARTI και άλλων συνόλων Μουσικής Δωματίου. Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει βιολί στην Ελληνογερμανική Αγωγή.

Η Γεωργία Ψαραδέλλη  από τους πρώτους απόφοιτους του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης, παίζει ταμπουρά, ούτι, λύρα Κρήτης και κρουστά. Πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Μονωδίας, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Από το 1996  διδάσκει  παραδοσιακή μουσική στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας .

 

Ετικέτες: