Οι μικροί πρωταγωνιστές των τρυφερών «Παραπόνων» μονοπώλησαν τα βλέμματα στην κοπή πίτας του δραστήριου Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου της Σύρου

Το μέλλον του «Απόλλωνα» στο κόκκινο χαλί

Άνθρωποι που ζουν, επιθυμούν, χαίρονται και ονειρεύονται σε μια λαϊκή αθηναϊκή αυλή οι ήρωες της καινούριας παραγωγής του

Η «Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη θα είναι η νέα παραγωγή του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων», που μαζί με την επανάληψη της επιτυχημένης «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή θα προσφέρουν μοναδικές στιγμές στο θεατρόφιλο κοινό της Σύρου και όχι μόνο, εντός του τρέχοντος έτους.

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της οικογένειας του «Απόλλωνα», η οποία συνεχώς μεγαλώνει, δίνοντας βήμα ακόμη και σε νεότερα -ηλικιακά- μέλη, που με τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την ωριμότητα και το ταλέντο τους αποτελούν το λαμπρό μέλλον τόσο του Ομίλου, όσο και γενικότερα του ερασιτεχνικού θεάτρου στο νησί, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στον φιλόξενο χώρο του.

Εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νησιού (ΛΕΣ, Μουσικός Όμιλος, Σύλλογοι Ποντίων και Βορειοελλαδιτών, Μικρασιατών), μέλη και φίλοι αντάμωσαν στα γραφεία του Ομίλου, καθισμένοι ανάμεσα σε σκηνικά παλαιότερων παραστάσεων που αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες της εκδήλωσης αλλά και σε αφίσες και banners «Απολλώνιων» παραγωγών που αγαπήθηκαν και άφησαν τη δική τους ιστορία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

2018… Η χρονιά της «Ηλέκτρας» - «Σταθμός» στην ιστορία του ερασιτεχνικού θεάτρου

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Εύη Αριστείδου η οποία αναφέρθηκε στον πλούσιο απολογισμό δράσεων του 2018, που χαρακτηρίστηκε δικαιωματικά ως το «έτος της Ηλέκτρας».

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο Όμιλος συμμετείχε στη σπονδυλωτή θεατρική παράσταση που διοργάνωσε ο Δήμος στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» με δεκάλεπτο απόσπασμα από το έργο «Βρώμικες Ιστορίες» του Μπάρι Κιφ. Τον Απρίλιο, τα μέλη του συναντήθηκαν με τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος παρακολούθησε πρόβα της Ηλέκτρας και μίλησε για την επιθυμία του να μεταφέρει στη μικρή οθόνη το βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου «Οι γιοί της γαλανής κυράς», ελπίζοντας σε μια μελλοντική συνεργασία με τον Όμιλο, εφόσον τα γυρίσματα πραγματοποιηθούν στη Σύρο.

Ο Όμιλος συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Ανώ» της Λιλής Βασιλάκη στις 20 Μαΐου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σύρου.

Περισσότεροι από 900 θεατές παρακολούθησαν από 7 έως 9 Αυγούστου στο Θέατρο «Απόλλων» τη Σοφόκλεια τραγωδία «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου, σκηνικά της Πηνελόπης Ασλάνογλου και χορογραφίες της Βέτας Αποστολίδου. Προσκεκλημένη ήταν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, Μαρία Βενέτη. Για πρώτη φορά ο Όμιλος συνεργάστηκε με την Εταιρία ΛΟΓΙΣΜΙΚΗ (ticketservices) στην έκδοση των εισιτηρίων. Χάρη στην ευγενική χορηγία του κ. Μανώλη Νιώτη εκδόθηκαν αντί προγράμματος οι σημειώσεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,Ελένης Γκαστή για το μάθημα «Ηλέκτρα» που διδάσκει η ίδια. Η παράσταση τελούσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Η «Ηλέκτρα» επαναλήφθηκε με επιτυχία στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου στο πλαίσιο της 30ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Στις 31 Αυγούστου, ο Όμιλος ανέλαβε την παρουσίαση του βιβλίου της Χαρούλας Αποστολίδου «Ο Χρόνος είναι αναπνοές». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και διοργανώθηκε από τον Όμιλο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Τον Δεκέμβριο, ο «Απόλλων» συμμετείχε στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου παρουσιάζοντας στην πλατεία του Φοίνικα μια χορευτική παράσταση την οποία επιμελήθηκε η Βέτα Αποστολίδου πάνω στο μουσικό έργο των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι». Τέλος, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου του 2018 παρουσιάστηκε στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, το παιδικό έργο του Συριανού Αντώνη Μπούμπα «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» με πρωταγωνιστές παιδιά, πλαισιωμένα από ενήλικες ηθοποιούς του Απόλλωνα σε διάφορους, μικρούς ρόλους.

Επόμενα σχέδια

Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, η «Ηλέκτρα» θα επαναληφθεί στο Θέατρο «Απόλλων», την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Inner Wheel “Women for Europe 9”, το οποίο για πρώτη φορά διοργανώνεται στη χώρα μας και μάλιστα στο νησί μας.

Επιπλέον, ο Όμιλος αποδέχτηκε την πρόσκληση για την παρουσίαση της «Ηλέκτρας» στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου που διοργανώνεται στη Σύρο (7-14 Ιουλίου 2019) με θέμα «Η γλώσσα του άλλου – η Ηθική της ετερότητας». Ωστόσο, η παράσταση θα επιστρέψει τον επόμενο μήνα στη σκηνή του Θεάτρου για το κοινό του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Η νέα παραγωγή του Ομίλου «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάχου, θα αποτελέσει τη συμμετοχή του Ομίλου στην 31η Συνάντηση Ερασιτεχνικού Θεάτρου η οποία για φέτος θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.

Σύμφωνα με την κ. Αριστείδου, επιθυμία των μελών είναι η διοργάνωση διάλεξης της ακαδημαϊκού κ. Μαρίας Ευθυμίου, με την οποία έχουν έρθει ήδη σε επαφή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, ανάλογη επιθυμία έχουν εκφράσει τόσο η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης, όσο και ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για μία πιθανή συνεργασία μεταξύ των τριών φορέων.

Στα σχέδια του Ομίλου περιλαμβάνονται επίσης η φιλοξενία της παράστασης «Η ρομαντική μου ιστορία» της Θεατρικής Ομάδας Ντουέντε από την Ικαρία, καθώς και το ανέβασμα παιδικής θεατρικής παράστασης σε σκηνοθεσία της Βέτας Αποστολίδου.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της «Ηλέκτρας» κ. Γιώργος Πάχος ευχαρίστησε πολύ τους φίλους τους Ομίλου, αλλά και όλο το κοινό που αγκάλιασε με στοργή και αγάπη αυτή την παράσταση – πρόταση – σταθμό στο ερασιτεχνικό θέατρο. Τέλος, τόσο ο Αντιπρόεδρος Θάνος Φώσκολος, όσο και η Γραμματέας κ. Βέτα Αποστολίδου συνεχάρησαν τους μικρούς πρωταγωνιστές της παιδικής παράστασης «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη» που στήριξαν αυτή την ιδιαίτερη παραγωγή και συγκίνησαν όλους τους θεατές.

Την εκδήλωση ευλόγισε ο π. Κωνσταντίνος Κοντός.

Ετικέτες: