Πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018

Με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκίδα, το Ναύπλιο και το Αίγιο, αλλά και της «οικογένειας» του Animasyros εμπλουτίζεται και ενισχύεται το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2018,  το πρόγραμμα του οποίου ανακοινώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.

Η τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης και η παρουσίαση στολών από τις Καρναβαλικές Ομάδες της Σύρου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Μιαούλη. Αμέσως μετά, οι «Walkman the band», κατά κόσμον Αγάπη, Άλεξ, Μαριλένα, Bill και Νίκος, θα ξαναζωντανέψουν επί σκηνής ελληνικές και ξένες επιτυχίες αγαπημένων δεκαετιών, ξεσηκώνοντας ακόμα και το πιο απαιτητικό κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να τραγουδήσει, αλλά και να χορέψει μέχρι τελικής πτώσεως με τραγούδια που θα ξαναθυμηθούν οι παλιοί και θα ανακαλύψουν οι πιο νέοι.

Από 5 έως 18 Φεβρουαρίου 2018 οι επιχειρήσεις της Ερμούπολης μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους κοστούμια των ομάδων που έχουν περάσει τα προηγούμενα χρόνια από το Συριανό Καρναβάλι.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου θα παρουσιαστεί σχετική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», μέσα από την οποία τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με τα αποκριάτικα δρώμενα του νησιού.

Παραστάσεις για τα σχολεία της Σύρου θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου το Koυ-Κλο Θέατρο Κρήτης και την επόμενη μέρα (Τσικνοπέμπτη) , τοπικοί σύλλογοι και το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» θα παρουσιάσουν αποκριάτικους παραδοσιακούς χορούς.

Σταθερή αξία στις εκδηλώσεις του «Συριανού Καρναβαλιού» αποτελεί το διασκεδαστικό και ταυτόχρονα επιμορφωτικό Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού, ο 4ος κύκλος του οποίου ανοίγει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. Η τελευταία δοκιμασία θα δοθεί στις 9/2 και δύο ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η βράβευση της νικήτριας ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι, την ευθύνη διοργάνωσης του διαδραστικού αυτού παιχνιδιού έχει αναλάβει για το 2018 η ομάδα των Λίθιων, η οποία διακρίθηκε στο 3ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού.

Τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν Συριανά Παραδοσιακά Στεφανωτά μαζί με το παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» και το βράδυ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Απόλλων» ο μονόλογος «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» με τον Δημήτρη Γιώτη.

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών, οι Θεατρικοί Όμιλοι της Σύρου παρουσιάζουν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου μία σπονδυλωτή σατιρική παράσταση, στο Θέατρο Απόλλων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018 με την παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου των «Ζεϊμπεκιών».

Το επόμενο πρωί, Σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς στο Θέατρο Απόλλων, ζεσταίνοντας το κοινό για την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της Ερμούπολης.

Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού ξεχύνονται στις εξοχές της Σύρου (Λαζαρέττα, Βάρη, Γαλησσάς, Ποσειδωνία, Μάννα) για να γιορτάσουν τα Κούλουμα μέσα από τις εκδηλώσεις Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20/2 με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Άνω Σύρο, έθιμο της τελευταίας Αποκριάς των Καθολικών.

Με δική του Καρναβαλική Ομάδα το animasyros

Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού σημείωσε πως οι προετοιμασίες για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2018 ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο περίπου και εντάθηκαν από το τέλος του καλοκαιριού. Όλο αυτό το διάστημα, το Τμήμα Πολιτισμού διατηρεί επαφή και επικοινωνία κατά κύριο λόγο με τις Συριανές ομάδες που αποτελούν και το «σώμα» του Καρναβαλιού, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Με στόχο την εξωστρέφεια της διοργάνωσης, το αρμόδιο τμήμα ανέλαβε έγκαιρα την ανάρτηση σχετικών δημοσιεύσεων στις ιστοσελίδες του Δήμου, καθώς και την αποστολή δελτίων τύπου σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία έχουν μεταφραστεί τόσο στην αγγλική όσο και τη γαλλική γλώσσα.

«Βασικός στόχος μας είναι η συμμετοχή ομάδων εκτός Σύρου, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις των Συριανών ομάδων», υπογράμμισε η κ. Μενδρινού, καθιστώντας γνωστό ότι η πρώτη συνάντηση με τους συμμετέχοντες θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου.

Πέρα από την παρουσία ομάδων από πέντε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (Λαμία, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα,  Ναύπλιο και Αίγιο), στο φετινό καρναβάλι θα λάβει μέρος με δική του ομάδα και το Animasyros.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων θα πραγματοποιήσει δύο διήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για παιδιά στο Θέατρο Απόλλων, στις 14 & 15 Φεβρουαρίου. Το περιεχόμενό τους θα σχετίζεται με το βασικό άξονα και τη θεματική του φετινού Καρναβαλιού.

Έκπληξη θα αποτελέσει η –πιθανή- συμμετοχή καρναβαλικής ομάδας από τη Γαλλία. «Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να το καταφέρουμε», εξηγεί η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Χορηγός επικοινωνίας του Συριανού Καρναβαλιού θα είναι η ΕΡΤ, η οποία θα προβάλλει από σήμερα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ της Σύρου. Μεγάλος χορηγός των εκδηλώσεων είναι και φέτος η Amstel, ενώ σημαντική χορηγία εξασφαλίστηκε και από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος στις καρναβαλικές ομάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από τα παράπονα καρναβαλικών ομάδων που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με τη διαδικασία απονομής των βραβείων του Συριανού Καρναβαλιού, αναμένονται αλλαγές στη σύσταση της Κριτικής Επιτροπής. Ειδικότερα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού προτίθεται να εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή την αποκλειστική συμμετοχή εκπροσώπων των καρναβαλικών ομάδων στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων χωρίς την ανάμειξη άλλων προσώπων. «Επειδή δεν θέλουμε να υπάρξει  η παραμικρή υπόνοια ή αμφισβήτηση, οι ομάδες θα πάρουν πάνω τους αυτόν τον ρόλο» διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που βλέπουμε ότι κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι και αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα στην όλη διοργάνωση, θα δώσουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο».

Τέλος, πιθανή είναι και η τροποποίηση στους τίτλους των βραβείων, οι οποίοι πέρυσι «πυροδότησαν» αντιδράσεις και «έριδες» μεταξύ ομάδων και Κριτικής Επιτροπής.