«ΠΑΤΡΙΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Κακά… σαράντα στην Κρήτη – Γεωργόπουλος: “θα πιεστούν οι ΜΕΘ”

  • Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2020 - 06:25

Αλματώδη αύξηση, ιδιαίτερα ανησυχητική παρουσίασαν τις τελευταίες ώρες τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη, τα οποία σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Ενώ τη Δευτέρα είχαμε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 13 κρούσματα, χθες ο αριθμός τους έφθασε στα 40.

Ρεκόρ στον ν. Ηρακλείου

Ρεκόρ με 24 νέα περιστατικά ασθενών καταγράφεται στον ν. Ηρακλείου. Ακολουθούν οι νομοί Χανίων με 12 νέα κρούσματα, ο ν. Λασιθίου με 3 και ο ν. Ρεθύμνου με ένα νέο κρούσμα.

Τα νοσοκομεία του νησιού δεν έχουν αρχίσει ακόμα να “πιέζονται”, ωστόσο οι ειδικοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα η κατάσταση εύκολα θα “ξεφύγει” και ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί.

Οι ΜΕΘ θα πιεστούν

Ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργόπουλος, διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου είπε στην “Π”: “Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα πιεστούμε και πιστεύω ότι η πίεση θα έρθει από ασθενείς άλλων νομών του νησιού, αλλά και ασθενείς εκτός Κρήτης, γιατί είμαστε οι μόνοι στο νησί που μπορούμε να αναπτύξουμε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ Covid μέσα σε λίγες ώρες”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και ασθενείς με διάφορα νοσήματα εκτός Covid και έτσι τα τμήματα αυτά καλούνται να καλύψουν παράλληλα βαριά περιστατικά όλων των κατηγοριών.

Οι κλίνες ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ σήμερα είναι 4 αλλά μπορούν να φθάσουν τις 14 ενώ το νοσοκομείο έχει στη διάθεσή του 40 αναπνευστήρες.

Κοντοζαμάνης για  την κάλυψη των ΜΕΘ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε χθες στις διαθεσιμότητες κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σημειώνοντας τα εξής:

Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 997 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 331 είναι CoViD. Οι 209 είναι καλυμμένες και οι 122 κενές.

Στην Αττική, υπάρχουν 359 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 140 είναι CoViD. Οι 41 κλίνες είναι κενές.

Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν 136 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 83 είναι CoViD. Οι 63 είναι καλυμμένες και οι 122 κενές.

Παγώνη: Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις

Για την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε και η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας πως το ΕΣΥ δέχεται πίεση.

“Η πίεση δεν είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ, αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19» είπε χαρακτηριστικά  Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξεκινάει από εδώ και πέρα. «Οι επόμενοι μήνες είναι οι δυσκολότεροι, καθώς θα συνυπάρξουν Covid-19,  γρίπη H1N1 και άλλες ιώσεις. Η αλήθεια είναι πως τα 2.000 ημερήσια κρούσματα δεν τα περιμέναμε τώρα. αλλά από το τέλος Νοέμβρη και μετά, ήρθαν πολύ πιο γρήγορα.

Επομένως η συνεχής αύξηση κρουσμάτων, νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων είναι παράμετροι που μας τρομάζουν» υπογραμμίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ «το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι και όχι ωραιοποιημένα, για να συνειδητοποιήσει και ο κόσμος πού βρισκόμαστε» κατέληξε”.

Όπως έγραψε χθες η “Π” με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε η κα Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης, στα νοσοκομεία του νησιού  υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε λειτουργία 55 ΜΕΘ για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Άννα Κωνσταντουλάκη