“ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ”

Προβληματισμός για τη χρήση των self test στο σπίτι

  • Παρασκευή, 26 Μαρτίου, 2021 - 06:22

Προβληματισμό για τη χρήση των self test από τους πολίτες, εκφράζει μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου. Μάλιστα, εξέφρασε την αντίθεσή της για τη χρήση των self test στο σπίτι, καθώς όπως είπε εκείνοι που θα προμηθευτούν τα τεστ δεν ελέγχονται αλλά και δεν θα γνωρίζει κανείς εάν το τεστ έγινε με σωστό τρόπο κι αν το αποτέλεσμα θα είναι τελικά αξιόπιστο.

Προσέθεσε επίσης ότι, «όπως είναι γνωστό υπάρχει το μητρώο covid και σύμφωνα με ΦΕΚ που ψήφισε η κυβέρνηση, οι μικροβιολόγοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν αυτές τις εξετάσεις μόνο σε διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα, με σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, αλλά και με διαχείριση των αποβλήτων». Επεσήμανε δε ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα από τα τεστ που θα παραλαμβάνει ο καθένας και θα τα κάνει στο σπίτι του, δεν θα δηλώνονται και ο ΕΟΔΥ δεν θα ξέρει εάν αυτός που το έκανε είναι τελικά θετικός ή αρνητικός στην νόσο covid-19 και επομένως δεν θα γίνεται σωστή διαχείριση της πανδημίας».

To πιο σημαντικό όμως σε αυτή τη διαδικασία, όπως είπε η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, είναι ότι αυτά τα χρησιμοποιημένα τεστ θα πετάγονται σε δημόσιους κάδους. «Ζούμε όλοι σε αυτή την πόλη. Βλέπουμε ότι υπάρχουν παντού πεταμένα γάντια και μάσκες. Με την υιοθέτηση του self test για χρήση στο σπίτι, να μην μας κάνει εντύπωση εάν τα δούμε πεταμένα δεξιά και αριστερά στην πόλη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ιικό φορτίο στο περιβάλλον. Εξάλλου είναι κάτι που το είδαμε και το ζήσαμε στη Δράμα. Για αυτό το θέμα άλλωστε διεξάγεται και έρευνα. Η πολιτεία, αποφάσισε να το νομιμοποιήσει αυτό;» ρωτά εύλογα η κ. Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας εντοπίστηκαν πεταμένα rapid test σε κάδο ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας. Τα μολυσματικά υλικά είχαν εντοπιστεί στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου εμπρός από την Εθνική Τράπεζα από συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας. Το περιστατικό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι ήταν επαναλαμβανόμενο στην ευρύτερη περιοχή και έδειξε ότι σε κάποιους δεν λείπει δυστυχώς η ανευθυνότητα, αφού έθεσαν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, αδιαφορώντας για το εάν η απόθεση των κατά πάσα πιθανότητα, μολυσματικών υλικών μπορεί να προκάλεσε νέα διασπορά της πανδημίας στην περιοχή μας που είχε ήδη δοκιμαστεί αρκετά. Ανάλογο περιστατικό είχε γίνει και στα μέσα Νοεμβρίου του 2020.

Τα ερωτηματικά λοιπόν είναι εύλογα για τη χρήση των self test στο σπίτι και κυρίως για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων υλικών, καθώς όπως έχει δείξει η εμπειρία των προηγούμενων μηνών ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου από την ρίψη αυτών των υλικών στο περιβάλλον είναι υπαρκτός.