“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ”

Τι συμβαίνει με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου; «Βαφτίζονται» έκτακτα τα τακτικά;

  • Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021 - 06:22

Προ διμήνου η «Σ» είχε αναδείξει μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου εδώ και περίπου δύο χρόνια δεν δημοσιεύει, όπως προβλέπεται, τη λίστα των χειρουργείων.

Η μη ανάρτηση της λίστας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου, αφού ουσιαστικά στερεί το πρωταρχικό «λιθαράκι» για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα…

Τα ερωτήματα αυτά γίνονται εντονότερα από μια πρόσφατη αναφορά μελών τη Επιτροπής Χειρουργείου του Νοσοκομείου Αγρινίου προς τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία κοινοποιείται στην 6ηΥΠΕ και σε όλα τα σχετικά όργανα του Νοσοκομείου, όπως το Επιστημονικό Συμβούλιο, η Συντονιστική Επιτροπή Covid, η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και οι διευθυντές του Χειρουργικού Τομέα και της Χειρουργικής Κλινικής.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης αναφοράς – καταγγελίας περιήλθε σε γνώση της «Σ» και δυστυχώς κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από τους αρμοδίους για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Στην αναφορά λοιπόν αυτή καταγγέλλεται το φαινόμενο να «βαφτίζονται» περιστατικά ως έκτακτα και να χειρουργούνται κατά παράκαμψη της προβλεπόμενης διαδικασίας. Τα μέλη της Επιτροπής Χειρουργείο επικαλούνται στην αναφορά τους συγκεκριμένα παραδείγματα προς επίρρωση των ισχυρισμών τους.

Για παράδειγμα, αναφέρονται σε συγκεκριμένη ημέρα του περασμένου Απριλίου, όπου είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα πέντε περιστατικά (τρία τακτικά και δύο έκτακτα), την ώρα που η Συντονιστική Επιτροπή του Νοσοκομείου για την πανδημία είχε αποφασίσει για τέσσερα τακτικά χειρουργεία εβδομαδιαίως. Μάλιστα κάνουν λόγο για πλημμέλειες αναφερόμενοι σε περιστατικό ογκολογικού ασθενούς που χαρακτηρίστηκε ως έκτακτο χωρίς να ζητηθεί, όπως απαιτείται, η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Χειρουργείου.

Σε άλλη περίπτωση περιστατικό χολυκυστίτιδας καταγγέλλεται ότι καταχωρήθηκε στο πρόγραμμα των έκτακτων χειρουργείων χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία χαρακτηρισμού του ως έκτακτο. Καταγγέλλεται μια ακόμη περίπτωση περιστατικού χολολιθίασης που περιελήφθη στο πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων, αν και ήταν μη καταχωρηθέν στη λίστα χειρουργείου.

Τα μέλη της Επιτροπής Χειρουργείου διαπιστώνουν ότι «επανειλημμένως παρατηρούνται σφάλματα στην κατηγοροποίηση των παθήσεων, η οποία πραγματοποιείται σε αναντιστοιχία με τον πίνακα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη λίστα των χειρουργείων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατά την κατάρτιση του προγράμματος χειρουργείου η τιθέμενη με τη λίστα χειρουργείου σειρά προτεραιότητας»…. Αυτή τη σοβαρότατη καταγγελία τα μέλη της Επιτροπής Χειρουργείου την υποστηρίζουν επικαλούμενοι και απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Covid που φέρεται να ζητά «να αποφεύγονται παρεμβάσεις οι οποίες υποβαθμίζουν τη λειτουργία της Επιτροπής Χειρουργείου και παρακάμπτουν το θεσμικό ρόλο της» .

Οι υπογράφοντες την αναφορά αυτή εκτιμούν ότι η Επιτροπή Χειρουργείου ουδεμία ευθύνη φέρει για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων της λίστας χειρουργείων και σημειώνουν με νόημα ότι οι Διευθυντές των χειρουργικών κλινικών οφείλουν να διαμορφώνουν το πρόγραμμα χειρουργείων επί τη βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Για άλλα θέματα, όπως η μη δημοσιοποίηση της λίστας των χειρουργείων στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου οι ευθύνες σύμφωνα με τα εν λόγω μέλη της Επιτροπής Χειρουργείου αφορούν κατ΄ αρχήν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλα αυτά πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Και φυσικά η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαρίσει. Αν πράγματι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας και στην επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επειδή η πανδημία και ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων είναι γνωστό ότι σε όλη την Ελλάδα μεγάλωσε πολύ τις λίστες των χειρουργείων, είναι καιρός στο Νοσοκομείο Αγρινίου να αποσαφηνιστούν τα πράγματα σε σχέση με τα χειρουργεία. Γιατί, επί του παρόντος υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των διαδικασιών, αλλά και μια εμφανής πλέον μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων.

Δημήτρης Παπαδάκης