Νέο "χαράτσι" στις διαγνωστικές εξετάσεις: 3 ευρώ για απεικονιστικές και 1 ευρώ για εργαστηριακές

  • Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:43

Την πρόθεσή του να επιβάλει νέο χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback) από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια, γνωστοποίησε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΠΙΣ υπάρχουν σκέψεις για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) ποσά που θα πληρώνονται από τον ασθενή.

Με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Πότε επιστρέφονται χρήματα στον ΕΟΠΥΥ

Να σημειωθεί ότι η συνολική δημόσια δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρά με ελάχιστα ποσά, την ώρα όμως που έχουν προστεθεί νέες εξετάσεις που διεξάγονται μέσω ΕΟΠΥΥ.

Όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη τότε οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είναι υποχρεωμένα να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή του clawback.

Κόφτης Γεωργιάδη σε διαγνωστικές εξετάσεις

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναμένεται να εφαρμόσει άμεσα νέους κόφτες στις διαγνωστικές εξετάσεις με την υιοθέτηση Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.

Ταυτόχρονα πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε στους γιατρούς ότι θα επιχειρήσει να αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το μάρμαρο

Με το νέο χαράτσι πάντως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο και τη λανθασμένη διαχείριση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πηγή:ehnos.gr